Γκέοργκ Φρίντριχ φον Τσέντνερ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Γκέοργκ Φρίντριχ φον Τσέντνερ
Γέννηση27  Αυγούστου 1752
Θάνατος20  Οκτωβρίου 1835[1]
Μόναχο
ΥπηκοότηταΓερμανία
ΒραβεύσειςΕπίτιμος πολίτης του Μονάχου (1820)
Επιστημονική σταδιοδρομία
Ιδιότηταπολιτικός

Ο Γκέοργκ Φρίντριχ φον Τσέντνερ (γερμ. Georg Friedrich Freiherr von Zentner, 1752-1835) υπήρξε Γερμανός νομομαθής και πολιτικός. Διετέλεσε καθηγητής κρατικού δικαίου στο Πανεπιστήμιο της Χαϊδελβέργης, και αργότερα σε πολλές και σημαντικές θέσεις υπουργός στην Βαυαρία. Έργο του είναι το σύνταγμα της Βαυαρίας του 1818.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Γεννήθηκε στις 27 Αυγούστου 1752 στο Στράσσενχαϊμ (σήμερα Μάννχαϊμ).

Απεβίωσε στις 20 Οκτωβρίου 1835 στο Μόναχο. Ήταν το μικρότερο παιδί μέσα σε μια πολυμελή αγροτική οικογένεια. Πατέρας του ήταν ο Φραντς Τσέντνερ και μητέρα του η Μαρία Τερέζια, το γένος Στάινμπαχ. Σε ηλικία επτά χρονών ο μικρός Γκέοργκ πήγε στον μεγαλύτερο αδελφό του, τον Φραντς, ο οποίος είχε διοριστεί από το 1759 γερουσιαστής στο Μάνχαϊμ. Προπαιδεύτηκε από ιδιωτικό διδάσκαλο για συνεχίσει στο Ιησουιτικό Κολλέγιο της Χαϊδελβέργης, όπου σπούδασε επί τετραετίας και μετά συνέχισε στην Ακαδημία, όπου αποφοίτησε το 1770. Εγκαταστάθηκε στο Μετς για ενάμιση χρόνια, όπου εξάσκησε τα γαλλικά του και ήρθε σε επαφή με τις επαναστατικές ιδέες του Διαφωτισμού. Επέστρεψε στο Γκέτινγκεν, όπου συνέχισε τις σπουδές νομικής. Διορίστηκε καθηγητής σε σχολείο και από το 1777 καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Χαϊδελβέργης. Με υποτροφία εξακοσίων γκούλντεν από τον Καρλ Τέοντορ του Παλατινάτου και της Βαυαρίας περιηγήθηκε για δύο χρόνια την Ευρώπη. Επέστρεψε στο Γκαίτινγκεν και επισκέφτηκε το Βερολίνο, Μπράουνσβαϊγκ, Ανόβερο, Βολφενμπύτελ, Λειψία, Δρέσδη και Βιέννη. Αναγορεύτηκε διδάκτωρ της νομικής το 1779 στο Πανεπιστήμιο του Ίνγκολσταντ και διορίστηκε καθηγητής της Νομικής το ίδιο έτος.

Άλλες διακρίσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Διετέλεσε μέλος της Βαυαρικής Ακαδημίας των Επιστημών. Το 1820 αναγνωρίστηκε επίτιμος κάτοικος του Μονάχου. Το 1776 προσχώρησε στην Μασονική Στοά Joseph zu den drey Helmen και έγινε ιδρυτικό μέλος των Στοών Johannes zur brüderliche Liebe το 1781 και Karl zum Reichsapfel αργότερα.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Franz Dobmann: Georg Friedrich Freiherr von Zentner als bayerischer Staatsmann in den Jahren 1799 - 1821. Kallmünz: Lassleben, 1962
  • Johann August Ritter von Eisenhart: Zentner, Georg Friedrich Freiherr von. In: Allgemeine Deutsche Biographie (ADB). Band 45, Duncker & Humblot, Leipzig 1900, S. 67–70.