Γκέντεον Ρίχτερ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Γκέντεον Ρίχτερ
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση23  Σεπτεμβρίου 1872[1]
Έξιντ
Θάνατος30  Δεκεμβρίου 1944
Βουδαπέστη
Χώρα πολιτογράφησηςΟυγγαρία
Εκπαίδευση και γλώσσες
ΣπουδέςΠανεπιστήμιο Έτβες Λόραντ (έως 1895)
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταχημικός
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Ο Γκέντεον Ρίχτερ (23 Σεπτεμβρίου 1872 – 30 Δεκεμβρίου 1944) ήταν Ούγγρος φαρμακοποιός, ιδρυτής της Gedeon Richter plc και πρωτοπόρος της σύγχρονης ουγγρικής φαρμακευτικής βιομηχανίας. [2]

Ζωή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η αναμνηστική πλακέτα έξω από το σπίτι του Ρίχτερ

Ο Ρίχτερ γεννήθηκε στο Εκσέντ της Ουγγαρίας, αλλά λόγω του θανάτου των γονιών του, από το 1873 μεγάλωσε στο Γκιονγιός. Από το 1890 εργάστηκε εκεί ως ασκούμενος φαρμακοποιός. Το 1895 ο Ρίχτερ πήρε το πτυχίο του στη φαρμακολογία με υψηλό βαθμό από το Πανεπιστήμιο της Βουδαπέστης. Δύο χρόνια αργότερα, ταξίδεψε σε πολλά ευρωπαϊκά φαρμακεία και φαρμακευτικές εταιρείες, μελετώντας τις μεθόδους παρασκευής φαρμάκων τους. Το 1901 αγόρασε ένα φαρμακείο που βρίσκεται γωνία της οδού Üllői και της οδού Márton στη Βουδαπέστη, όπου παρήγε οργανοθεραπευτικά φάρμακα. Το 1907, στην Κομπάνια, στην οδό Cserkesz 63, έχτισε και ανέλαβε τη διεύθυνση του πρώτου εργοστασίου φαρμακευτικών προϊόντων στη χώρα του. Το εργοστάσιο είχε την πρώτη του μεγάλη επιτυχία με ένα είδος ασπιρίνης που ονομάζεται Kalmopyrin και με το απολυμαντικό υπεροξείδιο του υδρογόνου που παρήχθη σε ταμπλέτες με το όνομα Hyperol, τα οποία κατοχυρώθηκαν με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας το 1912 και διαδραμάτισαν σημαντικό ρόλο κατά τον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο. Πριν από τον πόλεμο, ο Ρίχτερ είχε ήδη 24 φαρμακευτικές πατέντες.

2ος Παγκόσμιος πόλεμος[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Με την έναρξη του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, το φαρμακευτικό δίκτυο του Ρίχτερ είχε εκπροσώπους σε πέντε ηπείρους, με 10 θυγατρικές και σε 34 πολιτείες με αποθετήρια με προμήθειες.

Το 1942 έχασε τη θέση του διευθυντή (λόγω των αντισημιτικών νόμων) και του απαγορεύτηκε η είσοδος στο εργοστάσιό του. Στη συνέχεια διοικούσε την εταιρεία από το σπίτι του με προσωπικό της εμποστοσύνης του. Το φθινόπωρο του 1944 η εργοστασιακή δραστηριότητα παρέλυσε σχεδόν τελείως. Παρά το γεγονός ότι ο Ρίχτερ είχε την ευκαιρία να φύγει από τη Βουδαπέστη και να μετακομίσει στην Ελβετία, δεν ήθελε να φύγει από την εταιρεία του. Η γυναίκα του και ο ίδιος κρύφτηκαν από τον Ραούλ Βάλενμπεργκ μαζί με περισσότερους από χίλιους άλλους Εβραίους. Αφού συνελήφθη, ο Ρίχτερ δολοφονήθηκε από τους Ούγγρους εθνικοσοσιαλιστές νυίλα (Κόμμα Σταυρού Βέλους) τον Δεκέμβριο του 1944, μαζί με άλλα άτομα εκτελέστηκαν και οι σοροί τους πετάχτηκαν στον Δούναβη.

Επίδραση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Μετά τον πόλεμο, το εργοστάσιο ξαναχτίστηκε με το όνομα Richter Pharmaceutical Factory στην Κομπάνια. Το 1972, στα 100 χρόνια από τη γέννηση του Ρίχτερ, κυκλοφόρησε αναμνηστικό μετάλλιο και προστέθηκε αναμνηστική πλακέτα στο φαρμακείο του.

Ο Ρίχτερ έφτιαξε την πρώτη οργανοθεραπευτική σύνθεση για την αύξηση της αρτηριακής πίεσης, ένα εκχύλισμα ορμόνης των επινεφριδίων (αδρεναλίνης) και το Kalmopyrin και το tonogen suprarenale τα οποία χρησιμοποιούνται ακόμη στην ιατρική.

Το οικογενειακό του σπίτι λειτουργεί πλέον ως σχολείο, με το όνομα Δημοτικό Σχολείο Richter Gedeon. Το δωμάτιο στο οποίο γεννήθηκε λειτουργεί σήμερα ως γυμναστήριο.

Προσωπική ζωή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το 1902 ο Ρίχτερ παντρεύτηκε την Άννα Γουίνκλερ, κόρη ενός κατασκευαστή προϊόντων ξυλείας στο Σέγκεντ της Ουγγαρίας. Ο μοναχογιός του ζευγαριού, ο Λάζλο, γεννήθηκε το 1903. Σπούδασε χημεία στο Ελβετικό Ομοσπονδιακό Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Ζυρίχης και ακολούθησε τα βήματα του πατέρα του στη φαρμακοβιομηχανία. [3]

Παρά το γεγονός ότι οι γονείς του ήταν Εβραίοι, ο Λάζλο ασπάστηκε τη χριστιανική πίστη της συζύγου του, Ιλόνα Λόμπμαϊερ, πριν από το γάμο τους το 1932 [4]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 1,0 1,1 mek.oszk.hu/00300/00355/html/ABC12527/13013.htm. Ανακτήθηκε στις 9  Οκτωβρίου 2017.
  2. Richter, Gedeon. «Our History». Gedeon Richter Plc. Ανακτήθηκε στις 14 Μαρτίου 2017. 
  3. Lajos Pillich, István Chladek - Historical businessmen: Gedeon Richter
  4. «Balázs Urbán - Családi örökségből világhírű vállalat: Richter Gedeon, a gyógyszergyáros» (PDF). Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο (PDF) στις 24 Σεπτεμβρίου 2015. Ανακτήθηκε στις 30 Μαρτίου 2022.