Γιώργος Π. Λιβανός

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Γιώργος Π. Λιβανός
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση9 Αυγούστου 1926 (1926-08-09)
Νέα Ορλεάνη
Θάνατος1 Ιουνίου 1997 (70 ετών)
Αθήνα
Εθνικότητα Ελλάδα
Χώρα πολιτογράφησηςΕλλάδα
Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής
Εκπαίδευση και γλώσσες
Ομιλούμενες γλώσσεςΕλληνικά
Αγγλικά
ΣπουδέςΠανεπιστήμιο Αθηνών
Πληροφορίες ασχολίας
ΙδιότηταΕφοπλιστής
Οικογένεια
ΣύζυγοςΦωτεινή Καρρά
ΤέκναΠίτερ, Μαρίνα
ΓονείςΠέτρος Λιβανός
ΣυγγενείςΙωάννης Καρράς (πεθερός),
Γιώργος Σ. Λιβανός (ξάδελφος)

Ο Γιώργος Π. Λιβανός (9 Αυγούστου 1926 - 1 Ιουνίου 1997) ήταν Έλληνας μεγαλοεφοπλιστής.

Πρώτα χρόνια και εκπαίδευση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Γεννημένος στη Νέα Ορλεάνη, ήταν γιος του Πέτρου Λιβάνου από τη Χίο.[1] Συχνά συγχέεται με τον μακρινό ξάδελφό του, τον Γιώργο Σ. Λιβανό, τον μοναδικό γιο του Σταύρου Λιβάνου, ενός μύθου της ελληνικής ναυτιλίας.

Μετά το τέλος του Β 'Παγκοσμίου Πολέμου, ο Λιβανός υπηρέτησε στο Σώμα Μεταφορών του Στρατού των Ηνωμένων Πολιτειών, πρώτα στην Ιαπωνία και μετά στην Κορέα, όπου ήταν καπετάνιος σε πλοία του Στρατού που μετέφεραν φορτία.[1][2] Αφού απέκτησε πτυχίο στα Οικονομικά από το Πανεπιστήμιο Αθηνών, ίδρυσε τη δική του εταιρεία, την Ceres Hellenic Shipping Enterprises, το 1949.

Επιχειρηματική καριέρα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Με τον θάνατο του πατέρα του, ο Λιβανός κληρονόμησε έναν εμπορικό στόλο 30 πλοίων, ο οποίος περιελάμβανε τα πέντε μεγαλύτερα supertankers στον κόσμο.[2]

Ο Λιβανός διαχειρίστηκε την επιχείρησή του από τη Λωζάνη. Με πάνω από 100 πλοία, ο στόλος του ήταν ο μεγαλύτερος εμπορικός στόλος στην Ελλάδα. Δημιούργησε επίσης μια ακτοπλοϊκή εταιρεία, η οποία πρωτοστάτησε στα δρομολόγια ταχείας μεταφοράς μεταξύ των Ελληνικών νησιών, εισάγοντας τα ιπτάμενα δελφίνια σε ένα εκτεταμένο δίκτυο δρομολογίων που συνδέουν την ηπειρωτική χώρα με τα κοντινά νησιά. Για δύο δεκαετίες, η ακτοπλοϊκή του εταιρία με την επωνυμία Ceres Flying Dolphins, έγιναν μια έκφραση οικιακής χρήσης στην Ελλάδα.[3] Η πίστη στις ελληνικές του ρίζες ώθησε τον Λιβανό να αποφύγει τις σημαίες ευκαιρίας για τα πλοία του, παρά τα τεράστια φορολογικά πλεονεκτήματα που θα σήμαινε αυτό. Αντ 'αυτού τα πλοία του πάντα είχαν την ελληνική σημαία.[2]

Τα τελευταία χρόνια διαφοροποιήθηκε και επένδυσε σε ακίνητα και σε τραπεζικές συναλλαγές μαζί με τον Βασίλη Γουλανδρή, έναν άλλο Έλληνα εφοπλιστή με έδρα τη Λωζάνη. Το 1994, η περιουσία του Λιβανού ήταν περίπου 3 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ.[4] Ήταν μπροστά από την εποχή του, καθώς είχε αρχίσει να βλέπει ότι η καταστροφή του περιβάλλοντος θα μπορούσε να καταστρέψει τον πλανήτη και συμμετείχε στην προστασία των ωκεανών και των παράκτιων υδάτων. Γι αυτό τον λόγο ίδρυσε τον Ελληνικό Σύλλογο Προστασίας Θαλάσσιου Περιβάλλοντος (HELMEPA) το 1982.

Υπήρξε μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών για τέσσερις θητείες.[5]

Πολιτική[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Λιβανός ήταν ένα σημαντικό μέλος του ελληνικού λόμπι στην Ουάσιγκτον. Το 1988, υποστήριξε την προεδρική υποψηφιότητα του Δημοκρατικού υποψηφίου και Ελληνοαμερικανού, Μάικλ Δουκάκη.[2] Ήταν επίσης στενός προσωπικός φίλος του Έλληνα πρωθυπουργού Ανδρέα Παπανδρέου.

Προσωπική ζωή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Λιβανός παντρεύτηκε τη Φωτεινή Καρρά, κόρη του Έλληνα εφοπλιστή Ιωάννη Καρρά, και απέκτησε έναν γιο, τον Πίτερ και μια κόρη, τη Μαρίνα.[6] Πέθανε το 1997 σε ηλικία 70 ετών, αφήνοντας την επιχείρησή του στον γιο του.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 1,0 1,1 Νικόλαος Καραμανλής, Άτλας της Ελληνικής Διασποράς, 2001, σελ. 84
  2. 2,0 2,1 2,2 2,3 Tagliabue, John (1997-06-07). «George Livanos, 70, a Giant In Greek Shipping Business». The New York Times. ISSN 0362-4331. https://www.nytimes.com/1997/06/07/business/george-livanos-70-a-giant-in-greek-shipping-business.html. Ανακτήθηκε στις 2016-07-19. 
  3. «Γ. Π. Λιβανός: Το μακρύ ταξίδι του έλληνα εφοπλιστή από τη Νέα Ορλεάνη στο Πόρτο Χέλι». tovima.gr. Ανακτήθηκε στις 21 Ιανουαρίου 2018. 
  4. «GREEK SHIPPING HALL OF FAME». greekshippinghalloffame.org. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 8 Φεβρουαρίου 2017. Ανακτήθηκε στις 19 Ιουλίου 2016. 
  5. «Τα 262 εκλεγέντα μέλη των Διοικητικών Συμβουλίων της ΕΕΕ (1916 - 2025)». Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών. Ανακτήθηκε στις 23 Μαρτίου 2024. 
  6. «D C O'Driscoll / Livanos». dcodriscoll.pbworks.com. Ανακτήθηκε στις 19 Ιουλίου 2016.