Γιόχενσταϊν

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

Συντεταγμένες: 48°30′59″N 13°42′55″E / 48.51639°N 13.71528°E / 48.51639; 13.71528

Ο βράχος Γιόχενσταϊν
Άγαλμα της Νεράιδας Ίζα στην όχθη του Δούναβη, αριστερά στην φωτογραφία διακρίνεται ο βράχος Γιόχενσταϊν

Ο βράχος Γιόχενσταϊν (Γερμ.: Jochenstein) είναι βραχονησίδα στον ποταμό Δούναβη στην γερμανική πλευρά των συνόρων με την Αυστρία. Είναι τμήμα της χαλαζιομιγούς βραχοσειράς Πφαλ, που βρίσκεται στο δάσος της Βαυαρίας. Ο βράχος αυτός είναι ονοματοδότης της κοντινής συνοικίας, μιας μονάδας παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος και του κάστρου Αλτγιόχενσταϊν. Εκτός αυτού αποτελεί και φυσικό ορόσημο.

Το όνομα Γιόχενσταϊν, σημαίνει ο βράχος του Ιωάννη και έχει την προέλευσή του σε ένα αρχαίο παγανιστικό έθιμο, σύμφωνα με το οποίο, κατά το ηλιοστάσιο γινόταν σπονδή. Με τον εκχριστιανισμό του ντόπιου πληθυσμού αντί για σπονδή γινόταν ευχέλαιο προς τιμή του Αγίου Ιωάννη του βαπτιστή, και βαφτίζονταν οι ναυτικοί. Για τον σκοπό αυτό κτίστηκε τον 18ο αιώνα ένα εκκλησάκι, και ανεγέρθη πέτρινο άγαλμα του Αγίου Ιωάννη Νέπομουκ, προστάτη των ναυτικών. Σύμφωνα με μια άλλη παράδοση, μέσα στην βραχονησίδα κατοικεί η Νεράιδα Ίζα, η οποία τραγουδάει και παρασύρει τους ναυτικούς στον θάνατο.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Herbert Böck, Der Bau des Donaukraftwerks Jochenstein, Wien, 1956
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα jochenstein της Γερμανικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).