Μετάβαση στο περιεχόμενο

Γιόκο Τσούνο

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Η Γιόκο Τσούνο (Yoko Tsuno) είναι μία σειρά κόμικ του Βέλγου δημιουργού Ροζέρ Λελού που εκδίδεται από τον εκδοτικό οίκο Dupuis από το 1970. Μέχρι στιγμής έχει 29 τόμους και περιγράφει τις περιπέτειες της Γιόκο Τσούνο, μία ηλεκτρολόγου μηχανικού γιαπωνέζικης καταγωγής και των φίλων της Βικ, Βίντεο και Πωλ Πιτρόν. Οι περιπέτειές τους διαδραματίζονται σε μέρη όπως το Βέλγιο, η Γερμανία, η Σκωτία, η Ιαπωνία, το Χονκ Κονγκ, η Ινδονησία, ακόμα και το διάστημα ή το εσωτερικό της γης. Οι ιστορίες στηρίζονται ιδιαίτερα στην τεχνολογία και περιλαμβάνουν ρομποτικούς δράκους, κρυογονική, ταξίδια στον χρόνο, ακόμα και εξωγήινους που λέγονται Βινιανοί. Παρά τις συνήθως εξωτικές τοποθεσίες και την πλοκή που εμπνέεται από την επιστημονική φαντασία, οι ιστορίες της Γιόκο Τσούνο παραμένουν ρεαλιστικές στο επίπεδο των σχέσεων ανάμεσα στους χαρακτήρες και η φιλία, η αγάπη και η πνευματικότητα είναι μερικά από τα βασικά στοιχεία τους. Το σχέδιο είναι στο ύφος της «καθαρής γραμμής» (γαλλ. ligne claire). Όταν εμφανίζονται πραγματικές τοποθεσίες ο Ροζέρ Λελού προσπαθεί να τα απεικονίσει ρεαλιστικά και σχεδόν με φωτογραφική ακρίβεια.

Η σειρά Γιόκο Τσούνο έχει μεταφραστεί σε διάφορες γλώσσες ανάμεσα στις οποίες είναι και τα ελληνικά.

Σύνοψη[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Γιόκο Τσούνο γνωρίζεται με τον Βικ και τον Πωλ όταν την πιάνουν να προσπαθεί να μπει κρυφά μέσα σε ένα εργαστήριο στην ιστορία Le Trio de l'étrange. Όταν πάνε να την πιάσουν ο ιδιοκτήτης του εργαστηρίου εξηγεί ότι την προσέλαβε ο ίδιος για να ελέγξει την αποτελεσματικότητα ενός αντικλεπτικού συστήματος. Ο Βικ εντυπωσιάζεται από τις γνώσεις της Γιόκο σχετικά με τη μηχανική και, καθώς σχεδιάζει να κάνει μια ανεξάρτητη παραγωγή ντοκιμαντέρ, της ζητάει να δουλέψει μαζί του. Όταν όμως επιχειρούν να γυρίσουν το πρώτο επεισόδιο ξεκινά μια αναπάντεχη περιπέτεια που θα γίνει η πρώτη από μία σειρά περιπετειών, καθώς ανακαλύπτουν κατά τύχη μια υπόγεια πολιτεία όπου κατοικεί μία προηγμένη φυλή εξωγήινων με μπλε δέρμα, οι Βινιανοί. Αυτή περιπέτεια δένει τους τρεις ήρωες με δεσμούς φιλίας και έτσι προκύπτει το "Παράξενο Τρίο" που ξεκινά μια σειρά από σουρεαλιστικές περιπέτειες στη Γη, το διάστημα, αλλά και στις απαρχές του χρόνου.

Οι κύριοι χαρακτήρες μένουν στο Βέλγιο αλλά οι περιπέτειες λαμβάνουν χώρα σε όλον τον κόσμο, ακόμα και στο ηλιακό σύστημα των Βινιανών 2.500.000 έτη φωτός μακριά. Όταν οι ήρωες Βρίσκονται στη Γη, οι ιστορίες συνήθως διαδραματίζονται σε πραγματικά μέρη όπως το κάστρο Κατζ στη Γερμανία, το Χονγκ Κονγκ ή η πόλη Μπρουγκ στο Βέλγιο.

Εξωτερικές πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]