Μετάβαση στο περιεχόμενο

Γισούλφος Β΄ του Μπενεβέντο

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Γισούλφος Β΄ του Μπενεβέντο
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση8ος αιώνας
Θάνατος751
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότητααριστοκράτης
Οικογένεια
ΣύζυγοςScauniperga
ΤέκναΛιουτπράνδος του Μπενεβέντο
ΓονείςΡομουάλδος Β΄ του Μπενεβέντο
ΟικογένειαΟίκος των Γκαουζιδών
Commons page Σχετικά πολυμέσα
Ένας σόλιδος που κόπηκε από τον Γισούλφος Β΄ με επιγρ.: DNI- -INVS P P / VICTOR GVSTO ΘΥ G CONOB.

Ο Γισούλφος Β΄ (απεβ. μεταξύ 749 και 753) ήταν ο αντιπροτελευταίος δούκας του Μπενεβέντο, πριν από την πτώση του Λομβαρδικού βασιλείου. Κυβέρνησε από το 743, όταν ο βασιλιάς Λιουτπράνδος κατέβηκε και απομάκρυνε τον Γκόντεσκαλκ, μέχρι το τέλος του, ίσως και δέκα χρόνια αργότερα. [1]

Ήταν γιος του Ρομουάλδου Β΄ δούκα του Μπενεβέντo και της Γκουμπέργκα, κόρης της Αουρόνα, αδελφής του Λιουτπράνδου των Λομβαρδών. Ως μικρανιψιός του βασιλιά των Λομβαρδών, υποστηριζόταν από τη βασιλική εξουσία της Λομβαρδίας· αλλά ως ανήλικος μετά το τέλος του πατέρα του, κάποιος Αουντελάις κατάφερε να σφετεριστεί το δουκάτο. Ο Λιουτπράνδος απομάκρυνε τον Αουντελάι και, τοποθετώντας έναν άλλον ανιψιό, τον Γρηγόριο στον θρόνο, έφερε τον Γκιίζουλφ Β΄ στη Λομβαρδία, για να μεγαλώσει στο βασιλικό παλάτι στην Παβία.

Το 744 ο Γισούλφος Β΄ έκανε μία δωρεά γης στο αβαείο του Μόντε Κασίνο, που θα γινόταν η βάση για το Tέρα Σάνκτι Μπενεντίκτι.

Οι Μπενεβεντιανοί (οι "Σαμνίτες" του Παύλου του Διακόνου) παρέμειναν πιστοί στον Γισούλφος Β΄ και τη δυναστεία του πατέρα του: όταν, μετά το τέλος τού Γρηγορίου, ο Γκόντεσκαλκ σφετερίστηκε τον δουκικό θώκο, ο λαός σηκώθηκε και τον δολοφόνησε, επιτρέποντας στον Λιουτπράνδο να τοποθετήσει τον ενήλικο πλέον Γισούλφο Β΄ στην εξουσία. Σύμφωνα με τον Χάρτμαν [1], ο Γισούλφος Β΄ ακολούθησε πιστά τις πολιτικές του Λιουτπράνδου.

Ήταν νυμφευμένος με τη Σκαουνιπέργκα και γιος του ήταν ο:

  1. The Lexikon gives a date of 741 and places the death of Gregory there, making him succeed, not Godescalc, but Gregory. The length of ten years comes from Hodgkin.