Γιούλιους Τάφελ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Γιούλιους Τάφελ
Γενικές πληροφορίες
Όνομα στη
μητρική γλώσσα
Julius Tafel (Γερμανικά)
Γέννηση2  Ιουνίου 1862
Ελβετία
Θάνατος2  Σεπτεμβρίου 1918
Μόναχο
Συνθήκες θανάτουαυτοκτονία
Χώρα πολιτογράφησηςΓερμανία
Εκπαίδευση και γλώσσες
Ομιλούμενες γλώσσεςΓερμανικά
ΣπουδέςΠανεπιστήμιο του Μονάχου
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταχημικός
διδάσκων πανεπιστημίου
ΕργοδότηςΠανεπιστήμιο του Βύρτσμπουργκ
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Ο Γιούλιους Τάφελ (Julius Tafel, 2 Ιουνίου 18622 Σεπτεμβρίου 1918) ήταν Ελβετός χημικός με σημαντικές συνεισφορές στον κλάδο της ηλεκτροχημείας.

Ο Τάφελ γεννήθηκε στην κωμόπολη Κουραντλέν του Καντονίου του Ιούρα και σπούδασε κυρίως στο Πανεπιστήμιο του Μονάχου, τελειώνοντας με διδακτορικό από το Πανεπιστήμιο του Ερλάνγκεν.

Ερευνητικό έργο[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Τάφελ συνεργάσθηκε αρχικώς με τον Εμίλ Φίσερ σε έρευνες οργανικής χημείας, αλλά στράφηκε στην ηλεκτροχημεία μετά τη συνεργασία του με τον Βίλχελμ Όστβαλντ. Είναι γνωστός για την ανακάλυψη μιας αντίδραση ηλεκτροσυνθετικής αναδιατάξεως διάφορων αλκυλιωμένων αιθυλικών παραγώγων του οξικού οξέος, η οποία δίνει υδρογονάνθρακες και σήμερα αποκαλείται «αναδιάταξη Τάφελ». Εκτός αυτού, ο Τάφελ διετύπωσε την επίσης ομώνυμη εξίσωση Τάφελ, που συνδέει τον ρυθμό μιας ηλεκτροχημικής αντιδράσεως με την υπέρταση η. Επιπλέον, πιστώνεται με την ανακάλυψη του καταλυτικού μηχανισμού της «εξελίξεως του υδρογονου» (γνωστού ως «μηχανισμού Τάφελ»).

Προσωπική ζωή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Γιούλιους Τάφελ ήταν έγγαμος από το 1903, έτος κατά το οποίο προάχθηκε σε καθηγητή α΄ βαθμίδας (Prof. ordinarius) στο Πανεπιστήμιο του Βερολίνου. Παραιτήθηκε ωστόσο σε ηλικία 48 ετών για λόγους υγείας.[1] Εκτός των άλλων, υπέφερε από χρόνιες αϋπνίες και τελικώς υπέστη πλήρη νευρική κατάρρευση. Αυτοκτόνησε στο Μόναχο το 1918.


Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. G., Compton, R. (2011). Understanding voltammetry. Banks, Craig E. (2η έκδοση). Λονδίνο: Imperial College Press. σελίδες 47-49. ISBN 978-1848165861. 

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]