Γιούκο Σιμίζου (εικονογράφος)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Γιούκο Σιμίζου
Όνομα στη
μητρική γλώσσα
清水裕子 (Ιαπωνικά)
Γέννηση15  Ιουλίου 1963
Τόκιο
Χώρα πολιτογράφησηςΙαπωνία[1]
ΣπουδέςSchool of Visual Arts[1] και Πανεπιστήμιο Ουασέντα
Ιδιότηταεικονογράφος[1]
ΙστοσελίδαΕπίσημος ιστότοπος
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Η Γιούκο Σιμίζου (Yuko Shimizu) (ιαπωνικά: 清水裕子‎‎) είναι βραβευμένη Ιαπωνέζα εικονογράφος, με βάση της στην Νέα Υόρκη. Είχε εκλεχθεί μία από τους "100 Ιάπωνες Που Σέβεται ο Κόσμος"[2] (世界が尊敬する日本人100) από την Newsweek Japan το 2009. Ανάμεσα στους οπαδούς των κόμικς, είναι περισσότερο γνωστή για τα μηνιαία εξώφυλλά της για το The Unwritten και για το εξώφυλλό της για τo βιβλίο-κόμικ του P. Craig Russell που το υιοθέτησε από το βιβλίο του Neil Gaiman, The Sandman: The Dream Hunters, από τις εκδόσεις Vertigo (DC Comics). Το ομότιτλο βιβλίο της εκδόθηκε από την Gestalten το φθινόπωρο του 2011, και το παιδικό της βιβλίο, Συρματοπλέγματα Μπέιζμπολ (Barbed Wire Baseball), γραμμένο από την Marissa Moss, εκδόθηκε από τον εκδοτικό οίκο Abrams Books την άνοιξη του 2013. Είναι μέλος ΔΕΠ του School of Visual Arts[3] από το 2003.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Σιμίζου γεννήθηκε στο Τόκιο της Ιαπωνίας, και μεγάλωσε κατά κύριο λόγο στην Kanagawa Prefecture αν και αυτή και η οικογένειά της πέρασαν τέσσερα χρόνια στο Westchester County, New York, κατά την διάρκεια των εφηβικών της χρόνων.

Αποφοίτησε από το Waseda University, Τμήμα Διαφήμισης το 1988 ως αριστούχος και σύντομα ξεκίνησε την πρώτη της δουλειά στο εταιρικό τμήμα δημοσίων σχέσεων σε ένα από τα μεγαλύτερα sogo shoshas στο Τόκιο.

Έντεκα χρόνια αργότερα, παραιτήθηκε και μετακόμισε στην Νέα Υόρκη (New York City) για να ακολουθήσει το παιδικό της όνειρο, να γίνει καλλιτέχνης. Άρχισε να σπουδάζει για το δεύτερο πτυχίο της, αυτήν την φορά με ειδικότητα στην εικονογράφηση στο School of Visual Arts. Παρόλα αυτά, αφού ολοκλήρωσε το πρώτο έτος των σπουδών της, έγινε δεκτή στο MFA Illustration στο Visual Essay πρόγραμμα. Αποφοίτησε τον Μάιο του 2003.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 1,0 1,1 1,2 (Αγγλικά, Ολλανδικά) Lambiek Comiclopedia. Lambiek. 1  Νοεμβρίου 1999. www.lambiek.net/artists/s/shimizu_yuko.htm. Ανακτήθηκε στις 29  Απριλίου 2018.
  2. Absolute Sandman Volume V, p. 519
  3. School of Visual Arts: Faculty pages

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]