Γιουτζίν Φλάκυ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Γιουτζίν Φλάκυ
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση5  Οκτωβρίου 1913[1][2]
Ουάσινγκτον
Θάνατος28  Ιουνίου 2007[3][1][2]
Αννάπολις
Τόπος ταφήςUnited States Naval Academy Cemetery
Χώρα πολιτογράφησηςΗνωμένες Πολιτείες Αμερικής
Εκπαίδευση και γλώσσες
Ομιλούμενες γλώσσεςΑγγλικά[4]
ΣπουδέςUnited States Naval Academy
Mercersburg Academy[5]
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότητααξιωματικός
μέλος πληρώματος υποβρυχίου
Στρατιωτική σταδιοδρομία
Βαθμός/στρατόςυποναύαρχος (ΗΠΑ)/Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ
Πόλεμοι/μάχεςΒ΄ Παγκόσμιος Πόλεμος
Αξιώματα και βραβεύσεις
ΒραβεύσειςΛεγεωνάριος της Λεγεώνας της Αξίας
Μετάλλιο Τιμής των ΗΠΑ
Navy Cross
προσκοπικός Αετός[6]
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Ο υποναύαρχος Γιουτζίν Μπένετ Φλάκυ (αγγλ.: Eugene Bennett Fluckey, 5 Οκτωβρίου 19138 Ιουνίου 2007), γνωστός με τα προσωνύμια Lucky Fluckey και Galloping Ghost, ήταν διάσημος κυβερνήτης υποβρυχίων του Αμερικανικού Ναυτικού στον Ειρηνικό Ωκεανό κατά την περίοδο του Β' ΠΠ. Για τη δράση του έλαβε την ύψιστη διάκριση, το Μετάλλιο της Τίμης.

Ο Γιουτζίν Φλάκυ γεννήθηκε στην Ουάσιγκτον το 1913. Αποφοίτησε από τη Ναυτική Ακαδημία του Ναυτικού των Ηνωμένων Πολιτειών το 1935 και υπηρέτησε αρχικά σε διάφορες φρεγάτες του ναυτικού. Το Νοέμβριο του 1943 ολοκλήρωσε την εκπαίδευση αξιωματικού υποβρυχίων στο Νέο Λονδίνο και μετατέθηκε στο στόλο υποβρυχίων του Ειρηνικού.

Στις 27 Απριλίου 1944 ανέλαβε κυβερνήτης του υποβρυχίου USS Barb (SS-220) και συμμετείχε σε νυκτερινές επιδρομές κατά των πλοίων του Ιαπωνικού Αυτοκρατορικού Ναυτικού, εγγράφοντας στο ενεργητικό του την καταβύθιση 17 πλοίων, μεταξύ των οποίων συμπεριλαμβάνονται ένα αεροπλανοφόρο, ένα καταδρομικό και μια φρεγάτα. Πέρασε έτσι στην ιστορία ως ο κυβερνήτης υποβρυχίων του Αμερικανικού Ναυτικού ο οποίος πέτυχε το μεγαλύτερο εκτόπισμα βυθισθέντων πλοίων από οποιονδήποτε άλλον κατά τη διάρκεια του Β' ΠΠ. Σε ένα από τα πλέον περίεργα συμβάντα του πολέμου, ο Φλάκυ έστειλε μια ομάδα του πληρώματος του υποβρυχίου του στην ιαπωνική ακτή με σκοπό την τοποθέτηση εκρηκτικών σε παράκτια σιδηροδρομική γραμμή, με αποτέλεσμα τον εκτροχιασμό τραίνου 16 βαγονιών. Η συγκεκριμένη υπήρξε η μοναδική μεμονωμένη πολεμική επιχείρηση κατά του ιαπωνικού εδάφους από το σύνολο των Αμερικανικών Ενόπλων Δυνάμεων κατά τη διάρκεια του Β' ΠΠ[7].

Το USS Barb.

Ο Φλάκυ έλαβε το Σταυρό του Ναυτικού τέσσερις φορές για τη δράση κατά την όγδοη, ένατη, δέκατη και δωδέκατη πολεμική περιπολία του. Ενώ για την ενδέκατη, όπου κατόρθωσε να βυθίσει έξι μεταγωγικά πλοία (ευρισκόμενα σε ασφαλή, αβαθή ύδατα και προστατευμένα από πολεμικά πλοία και ναρκοπέδια) έλαβε το Μετάλλιο της Τιμής. Συν τοις άλλοις, υπό τη διοίκηση του Φλάκυ το υποβρύχιο Barb κατέγραψε παγκόσμιο ρεκόρ για υποβρύχιο όταν ανέπτυξε ταχύτητα 44 km/h χρησιμοποιώντας το 150% της ισχύος του.

Ο Φλάκυ αποστρατεύθηκε το 1972 με το βαθμό του υποναυάρχου. Στο βιβλίο του, Thunder Below!, το οποίο κυκλοφόρησε το 1992, εκθείασε τα κατορθώματα του αγαπημένου του υποβρυχίου.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 1,0 1,1 1,2 (Αγγλικά) SNAC. w6f48nc2. Ανακτήθηκε στις 9  Οκτωβρίου 2017.
  2. 2,0 2,1 2,2 (Αγγλικά) Find A Grave. 20227660. Ανακτήθηκε στις 9  Οκτωβρίου 2017.
  3. www.navytimes.com/news/2007/06/navy_fluckey_obit_070629w/.
  4. «Identifiants et Référentiels». (Γαλλικά) IdRef. Agence bibliographique de l'enseignement supérieur. Ανακτήθηκε στις 13  Μαΐου 2020.
  5. Ανακτήθηκε στις 4  Μαρτίου 2021.
  6. Ανακτήθηκε στις 7  Νοεμβρίου 2020.
  7. Περιοδικό Στρατιωτική Ιστορία, Τεύχος 134, Ειδήσεις: "Απεβίωσε ο Ναύαρχος Φλάκυ"

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]