Γιορτινή φορεσιά Μεταξάδων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Ενδυμασίες από τους Μεταξάδες Έβρου. Αρχές 20ού αι. Συλλογή ΠΛΙ, Ναύπλιο

Ως γιορτινή φορεσιά των Μεταξάδων αναφέρεται η γυναικεία ενδυμασία που φοριόταν τα παλιότερα χρόνια από τον γυναικείο πληθυσμό των Μεταξάδων του Έβρου κατά τις επίσημες περιστάσεις.

Περιγραφή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η φορεσιά έχει απλό σχήμα και διαθέτει έντονα χρώματα που της δίνουν μια ανάγλυφη μορφή. Αποτελείται από το πουκάμισο, το φουστάνι, τη ποδιά, τη ζώνη και τον κεφαλόδεσμο.[1]

Το πουκάμισο είναι βαμβακερό υφαντό πουκάμισο που φτάνει μέχρι τη μέση της κνήμης.[2] Το χρώμα του πουκάμισου ποικίλει με το λευκό, το καρό, το κόκκινο και το μουσταρδί να αποτελούν τις κυρίαρχες αποχρώσεις.[1][2] Το φουστάνι είναι αμάνικο, κατασκευάζεται από υφαντό με ρίγες και διαθέτει κάθετα ανοίγματα που περιβάλλονται με κέντημα (κορφουλήθρες) όπως και πολύχρωμα κεντήματα στο στήθος.[1] Η ποδιά είναι κατασκευασμένη από βαμβακερό ύφασμα με σκουρόχρωμες δαντέλες και δένεται στη μέση ενώ στα πόδια φοριούνται μακριές κάλτσες που είναι πλεγμένες με νήματα διάφορων χρωμάτων.[1] Χαρακτηριστικό εξάρτημα είναι η ζώνη, γνωστή και ως μπακιροζούναρο, η οποία ανήκει στα είδη ζώνης που χρησιμοποιούνταν αποκλειστικά στον γεωγραφικό χώρο της Θράκης.[3] Για το στολισμό του κεφαλιού χρησιμοποιούνται δύο μαντήλια από βαμβάκι πλαισιωμένα από κρόσσια και ανθικό διάκοσμο. Ανάλογα με την οικονομική κατάσταση της κάθε οικογένειας, τοποθετούνταν στο λαιμό κοσμήματα.[1]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 1,0 1,1 1,2 1,3 1,4 Ιστορική και Εθνολογική Εταιρεία της Ελλάδας, Ελληνικές φορεσιές, Αθήνα 2005, 192.
  2. 2,0 2,1 Άννα Γουήλ - Μπαδιεριτάκη, Το γυναικείο παραδοσιακό πουκάμισο της ηπειρωτικής Ελλάδας, Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, 1980, 52 και 114.
  3. Παπαντωνίου, Ιωάννα (1996). Ελληνικές τοπικές ενδυμασίες. Ναύπλιο: Πελοποννησιακό Λαογραφικό Ίδρυμα. σελ. 74. ISBN 960-85159-8-X.