Γιορτινή φορεσιά Μεταξάδων
![]() |
Αυτό το λήμμα χρειάζεται μορφοποίηση ώστε να ανταποκρίνεται στις προδιαγραφές μορφοποίησης της Βικιπαίδειας. |

Ως γιορτινή φορεσιά των Μεταξάδων αναφέρεται η γυναικεία ενδυμασία που φοριόταν τα παλιότερα χρόνια από τον γυναικείο πληθυσμό των Μεταξάδων του Έβρου κατά τις επίσημες περιστάσεις.
Περιγραφή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]
Η φορεσιά έχει απλό σχήμα και διαθέτει έντονα χρώματα που της δίνουν μια ανάγλυφη μορφή. Αποτελείται από το πουκάμισο, το φουστάνι, τη ποδιά, τη ζώνη και τον κεφαλόδεσμο.[1]
Το πουκάμισο είναι βαμβακερό υφαντό πουκάμισο που φτάνει μέχρι τη μέση της κνήμης.[2] Το χρώμα του πουκάμισου ποικίλει με το λευκό, το καρό, το κόκκινο και το μουσταρδί να αποτελούν τις κυρίαρχες αποχρώσεις.[1][2] Το φουστάνι είναι αμάνικο, κατασκευάζεται από υφαντό με ρίγες και διαθέτει κάθετα ανοίγματα που περιβάλλονται με κέντημα (κορφουλήθρες) όπως και πολύχρωμα κεντήματα στο στήθος.[1] Η ποδιά είναι κατασκευασμένη από βαμβακερό ύφασμα με σκουρόχρωμες δαντέλες και δένεται στη μέση ενώ στα πόδια φοριούνται μακριές κάλτσες που είναι πλεγμένες με νήματα διάφορων χρωμάτων.[1] Χαρακτηριστικό εξάρτημα είναι η ζώνη, γνωστή και ως μπακιροζούναρο, η οποία ανήκει στα είδη ζώνης που χρησιμοποιούνταν αποκλειστικά στον γεωγραφικό χώρο της Θράκης.[3] Για το στολισμό του κεφαλιού χρησιμοποιούνται δύο μαντήλια από βαμβάκι πλαισιωμένα από κρόσσια και ανθικό διάκοσμο. Ανάλογα με την οικονομική κατάσταση της κάθε οικογένειας, τοποθετούνταν στο λαιμό κοσμήματα.[1]
Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]
- ↑ 1,0 1,1 1,2 1,3 1,4 Ιστορική και Εθνολογική Εταιρεία της Ελλάδας, Ελληνικές φορεσιές, Αθήνα 2005, 192.
- ↑ 2,0 2,1 Άννα Γουήλ - Μπαδιεριτάκη, Το γυναικείο παραδοσιακό πουκάμισο της ηπειρωτικής Ελλάδας, Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, 1980, 52 και 114.
- ↑ Παπαντωνίου, Ιωάννα (1996). Ελληνικές τοπικές ενδυμασίες. Ναύπλιο: Πελοποννησιακό Λαογραφικό Ίδρυμα. σελ. 74. ISBN 960-85159-8-X.