Γιορτή Κρασιού Αγχιάλου

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

Η Γιορτή Κρασιού Αγχιάλου είναι γιορτή που γιορτάζεται στις αρχές κάθε Σεπτέμβρη στην Αγχίαλο Θεσσαλονίκης.

Ξεκίνησε το 1955 και από το 1958 καθιερώθηκε σε ετήσια βάση. Την πρώτη χρονιά εγκαινιάστηκε από τον τότε πρόεδρο της κοινότητας Αγχιάλου Απόστολο Καπρή. Η σκοπιμότητα της γιορτής ήταν εκτός από την διασκέδαση και η προώθηση των προϊόντων των αμπελουργών του χωριού και η χρονική της τοποθέτηση συνάδει με την παράλληλη ύπαρξη της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης η οποία προσελκύει πλήθος κόσμου. [1] Λόγω αυτής της ιδιότητας, η γιορτή εξελίσσεται σε πολιτιστικό αλλά και κοσμικό γεγονός για τον Νομό Θεσσαλονίκης και χιλιάδες κόσμου. Η παραγωγή και η οινοποίηση των κρασιών γίνεται παραδοσιακά, σε μορφή οικοτεχνίας, έχοντας ως αποτέλεσμα περίπου 1500 τόνοι κρασιού να παράγονται ετησίως.

Διεξάγεται στο κέντρο του χωριού σε ειδική έκταση από την πρώτη χρονιά και τελείται υπό την αιγίδα του Δήμου Χαλκηδόνος και της Περιφέρειάς Κεντρικής Μακεδονίας σε συνεργασία πάντα με τους τοπικούς φορείς αλλά και ιδιωτικές πρωτοβουλίες κατοίκων.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Γιορτή Κρασιού, Γιορτή Κρασιού στην Αγχίαλο θεσσαλονίκης». www.zarariswines.gr (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 20 Ιουνίου 2018.