Γιορκσάιρ τεριέ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Γιορκσάιρ τεριέ

Συστηματική ταξινόμηση
Βασίλειο: Ζώα (Animalia)
Συνομοταξία: Χορδωτά (Chordata)
Ομοταξία: Θηλαστικά (Mammalia)
Οικογένεια: Κύνιδες

Οι σκύλοι Γιορκσάιρ τεριέ, γνωστοί με το υποκοριστικό Yorkie, αποτελούν σήμερα μία από τις πιο δημοφιλείς φυλές τόσο στην Ελλάδα όσο και παγκοσμίως. Το χρώμα του τριχώματός τους, εντυπωσιακό και μεταξένιο, παραμένει μαύρο ως και την ηλικία των 3 μηνών, όταν ένα σκούρο μπλε – αργυρό χρώμα κάνει την εμφάνισή του[1]. Πολλοί ιδιοκτήτες κόβουν τις ουρές τους, αν και το κόψιμο της ουράς όπως και κάθε άλλη καλλωπιστική παρέμβαση είναι παράνομη στην Ελλάδα από το 1992.

Μεταξύ των χαρακτηριστικών τους είναι τ,ο επίπεδο κεφάλι, τα κανονικού μήκους δόντια και τα μάυρια νύχια. Έχουν ζωηρά μάτια και αυτιά όρθια κατά το ήμισυ. Στο κεφάλι έχουν τόσα πολλά μαλλιά που σχεδόν πάντα είναι αναγκαίο να μαζεύονται πάνω. Πολλές φορές οι ιδιοκτήτες των Yorkie τους κόβουν τα μαλλιά στο κεφάλι. Αρκετοί άνθρωποι τα θέλουν στο σπίτι πράγμα που είναι απολύτως κατανοητό αλλά δίνοντας βάση στο γεγονός ότι δεν μαδάνε και ότι δε φέρνουν κακοσμία σε χώρους είναι ιδανικά για οποιοδήποτε χώρο (μικρό ή μεγάλο)! Επίσης είναι αξιοσημείωτο το γεγονός ότι, οι τρίχες τους είναι όπως ακριβώς τις τρίχες του ανθρώπου. Αυτό που εννοώ είναι ότι μεγαλώνουν μέχρι να μπορούν χωρίς να μαδάνε και να πέφτουν κάτω (δηλαδή δεν μεγαλώνουν μέχρι ένα σημείο και μετά πέφτουν κάτω όπως συνηθίζει να γίνεται σε άλλα σκυλιά που έχουν υπομανδύα τριχών)

Όσον αφορά στα ενήλικα Γιορκσάιρ Τεριέ, το βάρος τους, σύμφωνα με τον Αμερικανικό Κυνολογικό Όμιλο, κυμαίνεται από 1.8 έως 3.2 κιλά. Ανάλογα μάλιστα με το μέγεθός των σκύλων, το προσδόκιμο ζωής τους μπορεί να φτάσει έως και τα 15 χρόνια.[2]

Φωτογραφίες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. royalblog (24 Ιανουαρίου 2019). «Yorkshire Terrier: Μικρό μέγεθος, μεγάλη προσωπικότητα!». My Royal Canin. Ανακτήθηκε στις 13 Φεβρουαρίου 2019. 
  2. «Yorkshire Terrier (Yorkie) Dog Breed Information». American Kennel Club (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 13 Φεβρουαρίου 2019. 
CC-BY-SA
Μετάφραση
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Yorkshire Terrier της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 4.0. (ιστορικό/συντάκτες).