Γιαν Μπατίστ ντε Βελ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Γιαν Μπατίστ ντε Βελ
Γέννηση25  Ιουλίου 1632[1][2][3]
Αμβέρσα[4]
Θάνατος1697[5]
Μαδρίτη
Ιδιότηταζωγράφος και χαράκτης
ΚίνημαΜπαρόκ ζωγραφική
Καλλιτεχνικά ρεύματαΜπαρόκ ζωγραφική
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Ο Γιαν Μπατίστ ντε Βελ (Jan Baptist de Wael ή Jan Baptist de Wael the Younger, 1632 - μετά το 1669) ήταν Φλαμανδός ζωγράφος και χαράκτης, ο οποίος δραστηριοποιήθηκε κυρίως στην Ιταλία.

Βίος[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο άσωτος υιος

Ο Γιαν Μπατίστ ντε Βελ γεννήθηκε σε οικογένεια ζωγράφων στην Αμβέρσα . Ο παππούς του ήταν ο ζωγράφος Γιαν ντε Βελ Ι, ο οποίος είχε συμπεριληφθεί από τον Άντονι βαν Ντάικ στην «εικονογραφία» του (Icones Principum Virorum), μια συλλογή πορτρέτων κορυφαίων προσωπικοτήτων στην εποχή του. Ο πατέρας του Γιαν Μπατίστ ήταν ο Λούκας ντε Βελ . Ο Λούκας δεν ήταν μόνο ζωγράφος και χαράκτης, αλλά και έμπορος ειδών τέχνης και πολυτελείας και είχε περάσει χρόνια στην Ιταλία, ιδίως στη Γένοβα, με τον αδερφό του Κορνέλις ντε Βελ . Ο Γιαν Μπατίστ επέστρεψε στην Αμβέρσα και οι Λούκας και Κορνέλις, που παρέμειναν στη Γένοβα, δημιούργησαν μια κερδοφόρα εμπορική επιχείρηση με είδη τέχνης και πολυτελείας μεταξύ Ιταλίας και Φλάνδρας. Στη Γένοβα το εργαστήριο του Κορνέλις ήταν το κέντρο της ομάδας φλαμανδών καλλιτεχνών που κατοικούσαν ή πέρασαν από την πόλη. Ο Κορνέλις τους βοήθησε στην ένταξή τους στην τοπική κοινωνία, έκανε σχετικές συστάσεις στους πελάτες και διατύπωσε κανόνες ανταγωνισμού. Όταν ο Άντονι βαν Ντάικ επισκέφθηκε τη Γένοβα, είχε διαμείνει με τους αδελφούς ντε Βελ και ο Κορνέλις ήταν ένας από τους στενότερους συνεργάτες του στην πόλη.

Ο Γιαν Μπατίστ ντε Βελ ταξίδεψε στη Γένοβα το 1642 όπου έγινε μαθητής του θείου του Κορνέλις. Όταν ο θείος του μετακόμισε στη Ρώμη γύρω στο έτος 1656 για να αποφύγει το ξέσπασμα της πανώλους στη Γένοβα, ο Γιαν Μπατίστ πιθανώς τον ακολούθησε καθώς αργότερα καταγράφηκε ως κάτοικος της Ρώμης. [6] Εδώ, σύμφωνα με πληροφορίες, μετακόμισε στον κύκλο των Bentvueghels, μιας ένωση κυρίως Ολλανδών και Φλαμανδών καλλιτεχνών που εργάζονται στη Ρώμη. [7]

Η ακριβής ημερομηνία και ο τόπος του θανάτου του δεν είναι γνωστά.

Έργο[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο αυλητής

Ο Γιαν Μπατίστ ντε Βελ είναι γνωστός ως επί το πλείστον για τις θρησκευτικές και ρωπογραφικές εκτυπώσεις χαρακτικών. Πολλά από τα θρησκευτικά έργα δημιουργήθηκαν σύμφωνα με σχέδια του θείου του Κορνέλις.

Ο μόνος γνωστός πίνακας που αποδίδεται σε αυτόν είναι αυτός της Παναγίας και της Αγίας Ροζαλίας του Παλέρμο που σήμερα βρίσκεται σε ιδιωτική συλλογή στην Ισπανία. Αυτό το έργο εμφανίζει την επιρροή του Πέτερ Πάουλ Ρούμπενς καθώς και ιταλικές επιρροές.

Το Ρέικσμουζέουμ και το Βρετανικό Μουσείο διαθέτουν αρκετά από τα χαρακτικά του. [8]

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. rkd.nl/explore/artists/82377. Ανακτήθηκε στις 22  Αυγούστου 2017.
  2. «Jan Baptist de Wael». (Ολλανδικά) RKDartists. 82377.
  3. Biografisch Portaal. 89015254. Ανακτήθηκε στις 9  Οκτωβρίου 2017.
  4. rkd.nl/explore/artists/82377. Ανακτήθηκε στις 15  Οκτωβρίου 2016.
  5. (Ολλανδικά) RKDartists. rkd.nl/explore/artists/82377. Ανακτήθηκε στις 22  Ιουλίου 2019.
  6. «Lucas and Cornelis de Wael: Flemish artists and dealers in Antwerp, Genoa and Rome in the seventeenth century». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 8 Φεβρουαρίου 2009. Ανακτήθηκε στις 5 Απριλίου 2021. 
  7. Peter Schatborn, Judith Verberne, Rijksmuseum (Netherlands), Drawn to warmth: 17th century Dutch artists in Italy, Waanders Publishers, 2001, p. 26
  8. Jan Baptist de Wael work at the British Museum

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]