Γιάννης Αγγελάκας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Γιάννης Αγγελάκας
Γιάννης Αγγελάκας.jpg
Ο Γιάννης Αγγελάκας τo 2012
Γέννηση 30 Οκτωβρίου 1959 (1959-10-30) (59 ετών)
Θεσσαλονίκη
Εθνικότητα Ελληνική
Υπηκοότητα Ελληνική
Ιδιότητα τραγουδιστής, ποιητής, ηθοποιός, συνθέτης και τραγουδοποιός
Είδος τέχνης τραγουδιστής, μουσικός και ποιητής
Ιστοσελίδα Επίσημος ιστότοπος

Ο Γιάννης Αγγελάκας (Θεσσαλονίκη, 30 Οκτωβρίου 1959) είναι Έλληνας τραγουδιστής, μουσικός και ποιητής. Έγινε γνωστός στο ευρύ κοινό ως ο τραγουδιστής του ροκ συγκροτήματος Τρύπες, από το 1984 ως το 2001. Μετά τη διάλυση του συγκροτήματος, ακολούθησε σόλο μουσική καριέρα, κυκλοφορώντας προσωπικούς δίσκους σε συνεργασία με πληθώρα άλλων καλλιτεχνών και μουσικών σχημάτων και συνεχίζοντας να είναι ενεργός στην ελληνική μουσική σκηνή μέχρι και σήμερα.

Παρά το γεγονός ότι γεννήθηκε και μεγάλωσε στη φτωχή συνοικία της Νεάπολης, ο ίδιος αναπολεί με χαρά την ανέμελη παιδική του ηλικία. Το ταλέντο του ως περφόρμερ αναδείχθηκε από τότε καθώς συνήθιζε να στήνει μικρές θεατρικές παραστάσεις για τα παιδιά της γειτονιάς του.[1]

Τα εφηβικά του χρόνια σημαδεύτηκαν από τη μουσική των Beatles, Rolling Stones, Pink Floyd καθώς και του David Bowie. Παράλληλα, εκείνη την εποχή η Νεάπολη προσέφερε εύφορο έδαφος για την ανάπτυξη μιας ζωντανής ροκ, μεταλ και πανκ σκηνής, με πολλά νέα άτομα να δημιουργούν αυτοσχέδια μουσικά συγκροτήματα και να κάνουν τα πρώτα τους βήματα στον κόσμο του νέου, αντικομφορμιστικού και πολιτικοποιημένου αυτού ήχου. Σε αυτό το περιβάλλον, ο Αγγελάκας απέκτησε τις βάσεις της μουσικής του παιδείας και το 1983 δημιούργησε τελικά μαζί με τον φίλο του, Γιώργο Καρρά, τις Τρύπες.[1]

Καλλιτεχνική πορεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Με τις Τρύπες κυκλοφορεί 7 δίσκους με μεγάλη απήχηση στο ελληνικό κοινό, ενώ τραγούδια όπως το "Ταξιδιάρα Ψυχή", "Δε Χωράς Πουθενά", "Γιορτή" περιλαμβάνονται μέχρι και σήμερα στα πιο δημοφιλή ελληνικά ροκ κομμάτια όλων των εποχών.

Η πρώτη του συμμετοχή σε δίσκο άλλου συγκροτήματος πραγματοποιήθηκε το 1990 στον δίσκο "Άντε... και καλή τύχη μάγκες", ο οποίος ηχογραφήθηκε από πολλούς καλλιτέχνες στην μνήμη του Παύλου Σιδηρόπουλου. Το 1995 μαζί με τον Γιώργο Καρρά κυκλοφορούν τον δίσκο "Υπέροχο Τίποτα".[2]

Μετά τη διάλυση του συγκροτήματος Τρύπες, συμμετείχε σε συναυλίες μαζί με τον Θανάση Παπακωνσταντίνου και συνεργάστηκε μαζί του στον δίσκο "Βραχνός προφήτης" που κυκλοφόρησε το 2000. Το 2001 συμμετείχε στον δίσκο του Γιώργου Χριστιανάκη "Ο θυρωρός", όπου έγραψε τους στίχους και τραγούδησε στο κομμάτι "Κυρία των μέσα μου ανέμων".[2]

Alltogethernow και σόλο μουσική καριέρα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η προσωπική μουσική πορεία του Αγγελάκα ξεκινάει το 2004 με την ίδρυση της δισκογραφικής του εταιρίας "Alltogethernow", η οποία, όπως δηλώνει και ο ίδιος "είναι μια εταιρία που δημιουργήσαμε, μαζί με μερικούς φίλους, για να προστατέψουμε το έργο μας και το εσωτερικό μας περιβάλλον". Ένα χρόνο αργότερα κυκλοφορεί το πρώτο άλμπουμ της δισκογραφικής, μια συνεργασία του Αγγελάκα με τον τσελίστα Νίκο Βελιώτη με τίτλο "Οι Ανάσες των Λύκων".[2] Ο δίσκος αναδεικνύει την πειραματική διάθεση που θα εφαρμόσει ο Αγγελάκας στη μουσική του τα επόμενα χρόνια.

Την ίδια χρονιά ακολουθεί ο πρώτος καθαρά προσωπικός του δίσκος, για τις ανάγκες του οποίου δημιουργεί το μουσικό σχήμα "Οι Επισκέπτες". Το άλμπουμ ονομάζεται "Από 'δω και Πάνω" και σηματοδοτεί την αποχώρηση του Αγγελάκα από τις ροκ και πανκ ρίζες που χαρακτήριζαν τις Τρύπες προς εξερεύνηση ενός νέου ήχου που στηρίζεται στην έντεχνη και την παραδοσιακή μουσική με όργανα όπως την ακουστική κιθάρα, το μπουζούκι και τις τρομπέτες να έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο. Από τον δίσκο ξεχωρίζει το κομμάτι "Σιγά μη Κλάψω" το οποίο στη συνέχεια θα γίνει το δημοφιλέστερο τραγούδι του Αγγελάκα στη σόλο πορεία του.

Τα επόμενα χρόνια θα κυκλοφορήσει τους δίσκους "Πότε θα Φτάσουμε Εδώ" (2007), πάλι σε συνεργασία με τον Βελιώτη, "Σαράβαλο/Η Γελαστή Ανηφόρα" (2012) και "Ήσυχα Τραγούδια για Ανέμελα Λιβάδια" (2016) με το μουσικό σχήμα "Οι 100º C", με τους οποίους εξακολουθεί να δίνει συναυλίες μέχρι και σήμερα. Παράλληλα ασχολείται με την παραγωγή δίσκων για άλλους μουσικούς, πολλοί από τους οποίους γίνονται και μέλη της "Alltogethernow", όπως ο Ψαραντώνης.[2]

Κινηματογραφικό έργο και ποίηση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ως μέλος στις Τρύπες, ο Αγγελάκας ηχογραφεί 4 τραγούδια για την ταινία "Η Εποχή των Δολοφόνων" (1993), τα οποία το ίδιο το συγκρότημα παίζει ζωντανά στην ταινία. Τα τραγούδια αυτά καταλήγουν στο δίσκο "Υπέροχο Τίποτα".[2]

Το 1999 θα αναλάβει ένα μικρό ρόλο στη ταινία "Χώμα και Νερό". Ο πιο αναγνωρίσιμος όμως ρόλος του στο σινεμά θα αποτυπωθεί το 2002 στην ταινία του Νίκου Νικολαΐδη: "Ο Χαμένος τα Παίρνει Όλα", στην οποία αναλαμβάνει τον πρωταγωνιστικό ρόλο, δημιουργώντας παράλληλα και τη μουσική της ταινίας, η οποία θα κυκλοφορήσει αργότερα σε δίσκο.[2]

Το 2009 ο Παντελής Βούλγαρης εμπιστεύεται στον Αγγελάκα τη δημιουργία του soundtrack για την ταινία Ψυχή Βαθιά, το οποίο επίσης θα κυκλοφορήσει από την alltogethernow. Για την μουσική της ταινίας, κέρδισε το βραβείο πρωτότυπης μουσικής στα Βραβεία Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου για το 2010.[3] Έγραψε τη μουσική για το ντοκιμαντέρ "Χρεοκρατία" ("Deptocracy") των Κατερίνας Κιτίδη και Άρη Χατζηστεφάνου, το 2011.

Έχει επίσης εκδώσει δύο ποιητικές συλλογές (Σάλια, μισόλογα και τρύπιοι στίχοι και Πώς τολμάς και νοσταλγείς τσόγλανε;), οι οποίες συνοδεύονται από δικά του σκίτσα. Το 2000 κυκλοφορεί το βιβλίο Για την καρδιά ενός κτήνους 1985-2000 που περιέχει όλους τους στίχους του, καθώς και συνεντεύξεις.[2]

Δισκογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Προσωπικά Άλμπουμ[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Έτος Τίτλος Τραγουδιστές Δισκογραφική Εταιρεία
1993 Υπέροχο Τίποτα Γιάννης Αγγελάκας, Γιώργος Καρράς Virgin
2000 Χώμα & νερό Γιάννης Αγγελάκας, Γιώργος Χριστιανάκης, Ασκληπιός Ζαμπέτας Virgin
2003 Ο χαμένος τα παίρνει όλα soundtrack Hitch-Hyke Records
2005 Οι ανάσες των λύκων Γιάννης Αγγελάκας, Νίκος Βελιώτης All Together Now, Minos-EMI
2005 Από 'δω και πάνω Γιάννης Αγγελάκας & Οι Επισκέπτες All Together Now, Minos-EMI
2007 Πότε θα φτάσουμε εδώ Γιάννης Αγγελάκας, Νίκος Βελιώτης All Together Now, Minos-EMI
2009 Ψυχή Βαθιά soundtrack All Together Now, Minos-EMI
2012 Όσο κι αν δέρνει ο άνεμος Γιάννης Αγγελάκας, Γιώργης Ξυλούρης (Ψαρογιώργης), Γιάγκος Χαιρέτης, Νίκος Βελιώτης All Together Now, Minos-EMI
2013 Η Γελαστή Ανηφόρα Γιάννης Αγγελάκας All Together Now, Minos-EMI
2016 Ήσυχα Τραγούδια για Ανέμελα Λιβάδια Γιάννης Αγγελάκας & Οι 100º C All Together Now, Feelgood

Σινγκλ[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Έτος Τίτλος Δισκογραφική Εταιρεία
2002 Ο Χαμένος Τα Παίρνει Όλα Hitch-Hyke Records
2012 Σαράβαλο + Γελαστή Ανηφόρα All Together Now, Minos-EMI

Με το συγκρότημα Τρύπες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Έτος Τίτλος Δισκογραφική Εταιρεία
1985 Τρύπες (άλμπουμ) Ano Kato Records
1987 Πάρτυ στο 13ο Όροφο Virgin
1990 Τρύπες στον Παράδεισο Virgin
1993 Εννιά Πληρωμένα Τραγούδια Virgin
1994 Κράτα το Σώου Μαϊμού Virgin
1996 Κεφάλι Γεμάτο Χρυσάφι Virgin
1999 Μέσα στη Νύχτα των Άλλων Virgin

Συλλογές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Έτος Τίτλος Τραγουδιστές Δισκογραφική Εταιρεία
2008 Δυγματωλώγειο Γ. Αγγελάκας & Οι Επισκέπτες Περιοδικό Δίφωνο, All Together Now-Minos EMI

Ντοκιμαντέρ[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Έτος Τίτλος Είδος Δισκογραφική Εταιρεία
2012 Ταξιδιάρα Ψυχή - μια Ταινία Για Τον Γιάννη Αγγελάκα DVD All Together Now, Ελληνική Ραδιοφωνία Τηλεόραση, Onos Productions

Συμμετοχές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Έτος Τίτλος Δισκογραφική Εταιρεία
1991 Άντε και καλή τύχη μάγκες Minos EMI
2000 Βραχνός Προφήτης (του Θ. Παπακωνσταντίνου) Lyra
2000 Χώμα και Νερό (soundtrack) Virgin
2001 Ο θυρωρός Virgin
2005 Ο Γαργαληστής Epic
2015 Η Katyusha του ΚΚΕ

Παραγωγή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Έτος Τίτλος Συγκρότημα
2000 "Αχαιοί" από το συγκρότημα Αχαιοί
2000 "Είσοδος Κινδύνου" από το συγκρότημα Είσοδος Κινδύνου
2002 "Κίμο" από το συγκρότημα Κίμο
2007 Να 'χεν η Θάλασσα Βουνά του Ψαραντώνη (MINOS-EMI)

Ποίηση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Έτος Τίτλος Εκδόσεις
1988 Σάλια, μισόλογα και τρύπιοι στίχοι Λιβάνη
1999 Πώς τολμάς και νοσταλγείς, τσόγλανε; Λιβάνη
2000 Για την καρδιά ενός κτήνους 1985-2000 Λιβάνη

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • All Together Now - επίσημη ιστοσελίδα της δισκογραφικής All Together Now.
  • MySpace - επίσημο προφίλ της All Together Now στην πλατφόρμα MySpace.
  • YouTube - επίσημο κανάλι στην πλατφόρμα YouTube.
  • Ο Γιάννης Αγγελάκας στο discogs.com
  1. 1,0 1,1 «Συνέντευξη στο Lifo.gr». www.lifo.gr. 1/1/2013.  Ελέγξτε τις τιμές ημερομηνίας στο: |date= (βοήθεια)
  2. 2,0 2,1 2,2 2,3 2,4 2,5 2,6 «Γιάννης Αγγελάκας - Βιογραφία». alltogethernow.gr. 2005. 
  3. «Ελληνική Ακαδημία Κινηματογράφου - Βραβεία». Ελληνική Ακαδημία Κινηματογράφου. Ανακτήθηκε στις 26 Οκτωβρίου 2017.