Γιάνκης

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Ο όρος Γιάνκης (αγγλικά: Yankee) και η σύμβασή του "Yank" έχουν πολλές αλληλένδετες έννοιες, όλες αναφερόμενες σε ανθρώπους από τις Ηνωμένες Πολιτείες. Τα διάφορα νοήματα εξαρτώνται από το πλαίσιο στο οποίο χρησιμοποιείται. Σε γενικές γραμμές:

  • Εκτός Ηνωμένων Πολιτειών, το "Yank" χρησιμοποιείται ανεπίσημα για να αναφέρεται σε οποιονδήποτε Αμερικανό, συμπεριλαμβανομένων των Νότιων.[1]
  • Στα νοτιοαμερικανικά αγγλικά, ο όρος "Yankee" είναι ένας αποθαρρυντικός όρος που χρησιμοποιείται για να αναφέρεται σε όλους τους Βόρειους ή σε αυτούς που προέρχονται από τις περιοχές της Ένωσης από τον αμερικανικό εμφύλιο πόλεμο.
  • Αλλού στις Ηνωμένες Πολιτείες, αναφέρεται σε μεγάλο βαθμό στους ανθρώπους από τα μεσοδυτικά και βορειοανατολικά, αλλά κυρίως εκείνους με πολιτιστικούς δεσμούς της Νέας Αγγλίας, όπως οι απόγονοι αποίκων της Νέας Αγγλίας, όπου και αν ζουν.[2] Η αίσθηση του είναι περισσότερο πολιτιστική παρά κυριολεκτικά γεωγραφική, υπογραμμίζοντας μερικές φορές τις καλβινιστικές πουριτανικές χριστιανικές πεποιθήσεις και παραδόσεις των Εκκλησιαστικών (Congregationalists) και των Πρεσβυτεριανών, που έφεραν τον πολιτισμό τους όταν εγκαταστάθηκαν έξω από τη Νέα Αγγλία. Η διάλεκτος ομιλίας της Ανατολικής Νέας Αγγλίας ονομάζεται "Yankee" ή "Yankee dialect".[3] Εντός της ίδιας της Νέας Αγγλίας, ο όρος "Yankee" αναφέρεται συγκεκριμένα στους παλαιότερους νεαρούς της Νέας Αγγλίας με αγγλική καταγωγή.

Το άτυπο αγγλικό και ιρλανδικό αγγλικό "Yank" αναφέρεται στους Αμερικανούς εν γένει. Είναι ιδιαίτερα δημοφιλές μεταξύ των Βρετανών και των Αυστραλών και μερικές φορές φέρει υποτιμητική χροιά.[4] Στην αγγλική γλώσσα των νότιων ΗΠΑ ο όρος "Yankee" είναι συνήθως μη συμβατός και τουλάχιστον ελαφρώς υποτιμητικός.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

CC-BY-SA
Μετάφραση
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Yankee της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 4.0. (ιστορικό/συντάκτες).