Γιάνισκε Ότοκε

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Το Γιάνισκε Ότοκε είναι δασώδης περιοχή που βρίσκεται στο νότιο τμήμα του δυτικού θύλακα της Σερβικής Δημοκρατίας της Βοσνίας. Ανήκει στο δήμο Σίποβο, απέχει 9 χιλιόμετρα από το κέντρο της πόλης του Σίποβο και 90 χλμ. από το περιφερειακό κέντρο Μπάνια Λούκα. Ρέει κατά μήκος του ομώνυμου ποταμού Γιάνι.

Γειτνιάζει άμεσα με τα δάση Γιάνι και το μοναστήρι του Γκλόγκοβατς.

Χλωρίδα-πανίδα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Λόγω της εξαιρετικής διατήρησης της φύσης, υπάρχει ποικίλο περιβάλλον και ιδιαίτερες κλιματολογικές συνθήκες. Στην περιοχή αναπαράγονται πολλά φυτά και ζώα.[1]

Το κοντινό ποτάμι είναι πολύ πλούσιο σε ψάρια όπως οι πέστροφα. Γύρω κατοικούν άγρια ζώα όπως ο λαγός, ο λύκος, οι αλεπούδες, η καφέ αρκούδα, τα ελάφια και τα αγριογούρονα, έτσι και το ρύζι. Επίσης αναπαράγονται γεράκια, αετοί και περιστέρια.

Το ανάγλυφο αποτελείται κυρίως από ασβεστολιθικά πετρώματα και δολομίτες.

Κλίμα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Όσον αφορά το κλίμα, το Γιάνισκε Ότοκε έχει μέτριο ηπειρωτικό κλίμα.

Τουρισμός[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η περιοχή είναι δημοφιλής τουριστικός προορισμός για πικνίκ και το πιο ελκυστικό θέρετρο στο δήμο του Σίποβο. Η πλούσια βλάστηση, τα δάση και ο ποταμός Γιάνι προσελκύει τουρίστες. Την περιοχή κοσμούν καταρράκτες και ρυάκια. Η περιοχή είναι κατάλληλη για κυνήγι και το ψάρεμα.

Το 2016. το φεστιβάλ Z.Ε.Κ. έλαβε χώρα στο Γιάνισκε Ότοκε (ψυχαγωγία, οικολογία και τουρισμός) από τους Σωρούς, στο οποίο εκτελούνται πολλές εταιρίες.[2]

Γκαλερί[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Δείτε ακόμα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Шипово туризам, Јањске отоке (18. јун 2008)». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 17 Μαρτίου 2017. Ανακτήθηκε στις 16 Μαρτίου 2017. 
  2. «Фестивал забаве екологије и Туризма у Јањским отокама». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 15 Μαρτίου 2017. Ανακτήθηκε στις 16 Μαρτίου 2017. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]