Γεώργιος ντε Λενκάστρε του Τόρρες Νόβας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση


Γεώργιος ντε Λενκάστρε του Τόρρες Νόβας
Duques Aveiro.GIF
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση1594
Θάνατος1632
Οικογένεια
ΤέκναΡαϊμούνντο ντε Λενκάστρε του Αβέιρο
Μαρία ντε Γκουανταλούπε ντε Λενκάστρε, 6η δούκισσα του Αβέιρο
ΓονείςΆλβαρο ντε Λενκάστρε του Αβέιρο και Ζουλιάνα ντε Λενκάστρε
ΑδέλφιαΠέτρος ντε Λενκάστρε του Αβέιρο

Ο Γεώργιος ντε Λενκάστρε, πορτογαλ. Jorge de Lencastre (1594 - 1632) από τον Οίκο των Αβίς ήταν 1ος δούκας τού Τόρρες Νόβας (1594-1632) και μαρκήσιος τού Τόρρες Νόβες (1594-1632).

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ήταν ο πρωτότοκος γιος τού Άλβαρο ντε Λενκάστρε 3ου δούκα τού Αβέιρο και της Ζουλιάνα ντε Λενκάστρε, κόρης και κληρονόμου τού Γεωργίου ντε Λενκάστρε 2ου δούκα τού Αβέιρο.

Ως διάδοχος τού δούκα τού Αβέιρο, έφερε τον τίτλο τού μαρκησίου τού Τόρρες Νόβας. Ο Φίλιππος Β΄ της Ισπανίας, ως Φίλιππος Α΄ της Πορτογαλίας χορήγησε ιδιαίτερα προνόμια στο ζεύγος: ο διάδοχος θα είχε τον τίτλο τού δούκα τού Τόρρες Νόβες. Το 1626 απεβίωσε ο πατέρας του δούκας τού Αβέιρο. Τον τίτλο τον κατείχε ταυτόχρονα και η μητέρα του, έτσι όταν το 1632 απεβίωσε ο Γεώργιος δεν είχε γίνει ακόμη δούκας τού Αβέιρο. Η Ζουλιάνα απεβίωσε το 1636 και την διαδέχθηκε ο γιος τού Γεωργίου, ο Ραϊμούνντο.

Οικογένεια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Νυμφεύτηκε πρώτα το 1619 την Άννα Ντόρια, κόρη τού Ανντρέα Β΄ πρίγκιπα τού Μέλφι και της Τζοβάννας Κολόννα. Δεν απέκτησαν απογόνους. Η Άννα απεβίωσε το 1620.

Ο Γεώργιος έκανε δεύτερο γάμο με την Άννα Μανρίκε δε Καδένας, κόρη τού 3ου δούκα της Μακουέδα από την Ισπανία και είχε τέκνα:

  • Ραϊμούνντο απεβ. 1666, 4ος δούκας τού Αβέιρο.
  • Μαρία ντε Γκουανταλούπε 1630-1715, παντρεύτηκε τον Μανουέλ Πόνσε δε Λεόν 6ο δούκα τού Λος Άρκος από την Ισπανία. Έγινε 6η δούκισσα τού Αβέιρο. Γιος της ήταν ο:
  • Λουίσα Τομάσια Μανρίκε ντε Λενκάστρε γενν. 1632.
  • Ζοάο Ματίας Μανρίκε ντε Λενκάστρε Καδένας 1633-59, απεβ. 26 ετών.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • ”Nobreza de Portugal e do Brasil” – Vol. III, page 446. Published by Zairol Lda., Lisbon 1989.


Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα George of Lencastre, 1st Duke of Torres Novas της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).