Γεώργιος Μοσχουλάκης

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

Ο Γεώργιος Μοσχουλάκης (1811 - 27 Σεπτεμβρίου 1866) ήταν Έλληνας μάρτυρας της επανάστασης της Κρήτης.

Γεννήθηκε στο Σάρχο Μαλεβιζίου το 1811 και κατάγεται από την παλαιά βυζαντινή οικογένεια Μόσχου (Κλάδος Μόσχου Λέου). Κατά την επανάσταση του 1821 όπως και στην υπόλοιποι χώρα, έγιναν σφαγές στην Κρήτη. Τον Νοέμβριο του 1822 οι Τούρκοι μπήκαν στο χωριό Σάρχος έσφαξαν δεκατρείς κατοίκους, μαζί με αυτούς και τους Νικόλαο και Μηνά Μοσχουλάκη (Μοσκουλήδες).

Ο Γεώργιος Μοσχουλάκης συμμετείχε ενεργά στην επανάσταση του 1866 όπου πρωταγωνιστικό ρόλο έπαιξε η περιοχή του Μαλεβιζίου.Συμμετείχε στην μάχη της Πυργού όπου τραυματίστηκε ο συμπέθερος του και μετέπειτα πεντακοσίαρχος καπετάν Χριστοδουλάκης από τον Κρουσώνα,στα γεγονότα του σπηλαίου Σάρχου όπου τραυματίστηκε ο γαμπρός του καπετάν Ζαχαρίας Φιλιππάκης. Στην μάχη του Κρουσώνα στις 27 Σεπτεμβρίου του 1866 έπεσε νεκρός από τουρκικά πύρα στην προσπάθεια να καθυστερήσουν οι γεροντότεροι τους Τούρκους, ώστε να ανέβει ο άμαχος πληθυσμός στα ορεινά του Κρουσώνα. Άφησε δυο θυγατέρες, εξαλείφοντας έτσι την συγκεκριμένη οικογένεια.

Απόγονοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Απόγονοι υφίστανται από τα εγγόνια του Ζαχαρία. Μ.Χριστοδουλάκη (Μοσκολοζαχάρη),του Ιωάννη Μ.Χριστοδουλάκη (Μοσκολογιάννη),του Γεωργίου.Μ.Χριστοδουλάκη (Μοσκολογιώργη).

Δισέγγονός του ήταν ο πρόεδρος της Κοινότητας Σάρχου, Γεώργιος Ζ.Χριστοδουλάκης όπου εκτελέστηκε από τους Γερμανούς τον Αύγουστο του 1944 μαζί με 34 ακόμη συχωριανούς του. Καθώς επίσης και ο Κ.Γ.Χριστοδουλάκης όπου έπεσε στην μάχη της Τρεμπεσίνας την Άνοιξη του 1941 στην Εαρινή επίθεση των Ιταλών στο Αλβανικό Έπος.

Βιβλιογραφία-Παραπομπες -Πηγες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Ο Κώδικας των θυσιών, Βικελαία Βιβλιοθήκη.
  • Κρητικά Χρονικά, Εκδότης Α.Γ. Καλοκαιρινός,1954.
  • Οι Κρήτες Μαχητές στην Αλβανία , Αρχεία Κράτους.

Κρητικά χρονικά,Εκδότης Α.Γ.Καλοκαιρινος σελίδα 11.

Ο κωδικός των θυσιών ,βικελαια βιβλιοθήκη ,σελίδες 47,187.

www.dis.army.gr/el/content

www.dmko.gr/martyrikes-polis-2  για το χωριό Σαρχος.