Γεώργιος Μιχαήλ Κακούρης

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Γεώργιος Μιχαήλ Κακούρης
Γενικές πληροφορίες
Όνομα στη
μητρική γλώσσα
Γεώργιος Μιχαήλ Κακούρης (Ελληνικά)
Χώρα πολιτογράφησηςΕλλάδα
Εκπαίδευση και γλώσσες
Μητρική γλώσσαΕλληνικά
Ομιλούμενες γλώσσεςΕλληνικά
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταβιβλιοθηκονόμος
συγγραφέας
διδάσκων πανεπιστημίου

Ο Γεώργιος Μιχαήλ Κακούρης γεννήθηκε στο Κάιρο της Αιγύπτου την 25η Σεπτεμβρίου1925 και σπούδασε θετικές επιστήμες και παιδαγωγική σε τοπικό αμερικανικό πανεπιστήμιο. Συνέχισε τις σπουδές του και πήρε μεταπτυχιακό στη Σχολή Βιβλιοθηκονομίας σε Πανεπιστήμιο του Σικάγο και εργάστηκε για τρία χρόνια ως υπεύθυνος της βιβλιοθήκης του Τμήματος Κλασικών Σπουδών αλλά και ως βοηθός του διευθυντή της βιβλιοθήκης του Πανεπιστημίου του Σικάγο. Όταν επέστρεψε στην Ελλάδα εργάστηκε στο Κολλέγιο Αθηνών, υπήρξε καθηγητής αγγλικών και για χρόνια ήταν διευθυντής της βιβλιοθήκης του. Σχεδίασε και οργάνωσε τη νέα βιβλιοθήκη του κολλεγίου και επίσης, διετέλεσε διευθυντής Οικονομικών και Διοικητικών Υπηρεσιών του ιδρύματος. Υπήρξε ο πρώτος πρόεδρος από τα ιδρυτικά μέλη της Ένωσης Ελλήνων Βιβλιοθηκονόμων και εργάστηκε για να καθιερώσει και να προωθήσει τον κλάδο της βιβλιοθηκονομίας. Συνεργάστηκε με ξένες επιστημονικές ενώσεις και εκπαιδευτικά Iδρύματα από τον χώρο των βιβλιοθηκών και συνετέλεσε στην ανάπτυξη της επικοινωνίας μεταξύ εθνικών και διεθνών σχετικών οργανισμών.

Ως καθηγητής και διευθυντής της Σχολής Βιβλιοθηκονομίας της Χ.Ε.Ν. Αθηνών από το 1961 έως το 1976 που υπήρξε, εκπαίδευσε και στήριξε επαγγελματικά πολλούς Έλληνες Βιβλιοθηκονόμους. Συνέβαλε στην ίδρυση των προγραμμάτων σπουδών του Τμήματος Βιβλιοθηκονομίας του Κ.Α.Τ.Ε.Ε. Αθήνας αλλά και στο σχεδιασμό λειτουργίας του τμήματος αυτού. Επιπλέον, δίδαξε στο Τμήμα Βιβλιοθηκονομίας του Τ.Ε.Ι Θεσσαλονίκης από το 1983 έως το 1994 και υπήρξε σύμβουλος ανάπτυξης του συστήματος βιβλιοθηκών του Δήμου Θεσσαλονίκης, Ακαδημαϊκών και άλλων βιβλιοθηκών. Συνέβαλε πρωτοποριακά στην επιστημονική ανάπτυξη των βιβλιοθηκών και στην εκπαίδευση του προσωπικού τους, σύμφωνα με διεθνείς κανόνες και πρότυπα.

Πέθανε στη Θεσσαλονίκη, την 20η Δεκεμβρίου 2022.

Εργογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Έχει δημοσιεύσει έργα σχετικά με την Επιστήμη της Βιβλιοθηκονομίας όπως:

  • Athens College Library, Athens, Greece: history and purpose. Athens, 1963.
  • Annual report of Athens College Library. Athens, 1965 - 1966.
  • Καταλογογράφησις: σημειώσεις. Αθήναι: Σχολή Βιβλιοθηκονομίας ΧΕΝ Αθηνών, 1970.
  • «Σχολικές βιβλιοθήκες», Δελτίο της Εταιρίας Σπουδών Νεοελληνικού Πολιτισμού και Γενικής Παιδείας, 2, σ. 191-193, 1978.
  • Διεύθυνση βιβλιοθηκών. Θεσσαλονίκη: ΤΕΙ-Θ, 1988.
  • «Οι σχολικές βιβλιοθήκες: για τους στόχους». ΒιβλιΑγάπη: για το παιδί και το βιβλίο. Αθήνα: Gutenberg, σ. 99-100, 1989.
  • Είδη βιβλιοθηκών. Θεσσαλονίκη: ΤΕΙ-Θ, 1993 κ.ά.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Γεώργιος Μ. Κακούρης (1925-2022)
  • Από την Βιβλιοθηκονομία στην Επιστήμη της Πληροφόρησης: μελέτες προς τιμήν του Γ. Μ. Κακούρη. Επιμέλεια Χρήστος Παπατσικουράκης, Ανέστης Σίτας. Αθήνα: Τυπωθήτω/Δαρδανός, 2005.