Μετάβαση στο περιεχόμενο

Γεώργιος Επιτήδειος

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Γεώργιος Επιτήδειος
Ευρωβουλευτής
Περίοδος
2 Ιουλίου 2014 – 2 Ιουλίου 2019
Προσωπικά στοιχεία
Γέννηση2 Μαρτίου 1953, Ψαχνά
ΕθνότηταΈλληνας
ΥπηκοότηταΕλλάδα
Πολιτικό κόμμαΧρυσή Αυγή (2014-2019)
ΕπάγγελμαΣτρατιωτικός

Ο Γεώργιος Επιτήδειος (Ψαχνά, 2 Μαρτίου 1953) είναι Έλληνας στρατιωτικός και πολιτικός. Εξελέγη ευρωβουλευτής στις Ευρωεκλογές του 2014 με το συνδυασμό του Λαϊκού Συνδέσμου - Χρυσή Αυγή.[1]

Γεννήθηκε στις 2 Μαρτίου 1953 και κατάγεται από τα Ψαχνά της Εύβοιας.[2] Είναι γιος του Αθανάσιου Επιτήδειου (1921-2003).[3] Ο Γεώργιος Επιτήδειος είναι απόφοιτος της Στρατιωτικής Σχολής Ευελπίδων, της Ανωτάτης Σχολής Πολέμου και της Σχολή Εθνικής Αμύνης. Επί πλέον έχει αποφοιτήσει από το Τμήμα Βασικής Εκπαιδεύσεως Αξιωματικών Κατευθυνομένων Βλημάτων ΧΩΚ της Ελλάδος και των ΗΠΑ και το Τμήμα Προκεχωρημένης Εκπαιδεύσεως Αξιωματικών Πυροβολικού της Σχολής Πυροβολικού της Ελλάδος και των ΗΠΑ.

Είναι πτυχιούχος του Τμήματος Δημοσίου Δικαίου και Πολιτικών Επιστημών της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Ομιλεί Αγγλικά και Γαλλικά.

Έχει υπηρετήσει  επί 16 έτη σε Μονάδες του Όπλου του ως Διοικητής Πυροβολαρχίας Ρυμουλκουμένου, Αυτοκινουμένου και Ελαφρού Αντιαεροπορικού Πυροβολικού και Αξιωματικός Τακτικού Ελέγχου Πυροβολαρχίας ΚΒ ΧΩΚ.  Επίσης ως Υποδιοικητής Μοίρας Ελαφρού Αντιαεροπορικού Πυροβολικού και Διοικητής Μοίρας Ρυμουλκουμένου Πυροβολικού. Υπηρέτησε ως Επιτελής στο ΓΕΣ και το ΓΕΕΘΑ. Επίσης διετέλεσε Υποδιοικητής Mεραρχίας Μηχανοκινήτου Πεζικού, Διοικητής της Σχολής Πυροβολικού, Διευθυντής Διευθύνσεως και Διευθυντής Κλάδου στο ΓΕΕΘΑ. Επιπλέον υπηρέτησε ως Επιτελής στο Στρατηγείο των Συμμαχικών Δυνάμεων της Ευρώπης (SHAPE), το Διεθνές Στρατιωτικό Επιτελείο του ΝΑΤΟ (IMS)  και ως Διευθυντής του Τμήματος Τρεχουσών Επιχειρήσεων και Χειρισμού Κρίσεων του Στρατιωτικού Επιτελείου της Ευρωπαϊκής Ενώσεως (EUMS). Χειρίσθηκε επί 14 έτη θέματα ΝΑΤΟ και Ευρωπαϊκής Ενώσεως (Σχέδια Επιχειρήσεων, Χειρισμό Κρίσεων, Δόγματα, Πολιτική, Ασκήσεις καί Επιχειρησιακή Διοικητική Μέριμνα). Εκπροσώπησε την χώρα μας ως ανώτερος Εθνικός Αντιπρόσωπος στις συσκέψεις γιά τη σχεδίαση των Ασκήσεων, του Δόγματος καί την Επιχειρησιακή Διοικητική Μέριμνα του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ενώσεως.

Του έχουν απονεμηθεί όλα τα παράσημα και οι διαμνημονεύσεις που προβλέπονται για τον βαθμό του. Είναι έγγαμος και πατέρας δύο παιδιών. Κατά το χρονικό διάστημα 2008-2011 υπήρξε εκλεγμένο μέλος του ΔΣ της Ενώσεως Αποστράτων Αξιωματικών Στρατού Ξηράς. Τον Μάιο του 2014 εξελέγη Ευρωβουλευτής του Λαϊκού Συνδέσμου Χρυσή Αυγή.

Στις 23 Απριλίου 2019, ο ευρωβουλευτής Γεώργιος Επιτήδειος ανακοίνωσε την αποχώρησή του από τη Χρυσή Αυγή.[4]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]