Γεώργιος Β΄ της Ιμερετίας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Γεώργιος Β΄ της Ιμερετίας
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση16ος αιώνας
Θάνατος1585
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταμονάρχης
Οικογένεια
ΤέκναΛέων Α΄ της Ιμερετίας
ΓονείςΜπαγκράτ Γ΄ της Ιμερετίας
ΟικογένειαΔυναστεία των Μπαγκρατιόνι
Αξιώματα και βραβεύσεις
ΑξίωμαΒασιλέας της Ιμερετίας
Υπογραφή
Θυρεός
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Ο Γεώργιος Β΄ γεωργιανά: გიორგი II, (απεβ. το 1585), τού Οίκου των Μπαγκρατιόν, ήταν βασιλιάς τού Ιμερέτι από το 1565 έως το 1585.

Βασιλεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Γεώργιος Β΄ διαδέχθηκε τον πατέρα του Βαγράτ Γ΄, μετά το τέλος εκείνου. Με την άνοδό του στο θρόνο, ο Γεώργιος βρέθηκε εμπλεκόμενος στον εμφύλιο ανάμεσα στους πρίγκιπες της δυτικής Γεωργίας. Ταξίδεψε με τον υποτελή του, Γκιόργκι Β΄ Γκουριέλι, πρίγκιπα της Γκουρίας, εναντίον τού Λέβαν Α΄ Νταντιάνι, πρίγκιπα της Mινγκρελία. Ο τελευταίος συμμάχησε με τον εξάδελφο τού βασιλιά πρίγκιπα Χοσρό, τον Βαράζ Τσιλάντζε και άλλους Ιμερετίους ευγενείς και επιχείρησε, το 1568, να εκδιώξει τον Γεώργιο Β΄ υπέρ τού Χοσρό. Ο βασιλιάς κέρδισε μία νίκη στο Ιανέτι και, μαζί με τον πρίγκιπα της Γκουρίας, πήρε τον έλεγχο της Μινγκρελία. Ο Λέβαν κατέφυγε στην Κωνσταντινούπολη και, με την υποστήριξη των Οθωμανών, ανέλαβε ξανά τον θρόνο, αναγκάζοντας τον Γκουριέλι να κάνει έκκληση για ειρήνη. Αργότερα, οι δύο πρίγκιπες συνήψαν συμμαχία και επαναστάτησαν εναντίον τού βασιλιά.

Οι πρίγκιπες της Δυτικής Γεωργίας βυθίστηκαν στον όλεθρο τού φεουδαρχικού πολέμου, δημιουργώντας και διαλύοντας συμμαχίες και επιδρομές στα αντίπαλα φέουδα. Εκτός από τις εμφύλιες διαμάχες, οι Οθωμανοί αύξησαν επίσης την πίεσή τους στο βασίλειο τού Ιμερέτι. Παρόλο που ο Γεώργιος Β΄ μπόρεσε να εμποδίσει την προέλαση του Τούρκου διοικητή Λάλα Μουσταφά Πασά από την ανατολική Γεωργία το 1578, έπρεπε να υποταχθεί στη διαταγή τού σουλτάνου και, το 1581, επικεφαλής ενός συνδυασμένου στρατού Ιμερέτι-Μινγρελίας-Γκουρίας, επιτέθηκε στο κεντρικό γεωργιανό βασίλειο τού Κάρτλι, του οποίου ο ηγεμόνας Σίμων Α΄, διεξήγαγε έναν αδυσώπητο ανταρτοπόλεμο εναντίον τού οθωμανικού στρατού.

Οικογένεια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Νυμφεύτηκε τρεις φορές. Η ταυτότητα της πρώτης του συζύγου είναι άγνωστη. μπορεί να ήταν ανώνυμη κόρη τού Mαμία Α΄ Γκουριέλι. Μετά έκανε δεύτερο γάμο, με τη Ρουσουδάν Σερβασίτζε (απεβ. το 1578) και έπειτα τρίτο, με την Tάμαρ (απεβ. το 1586), κόρη του πρίγκιπα Σερμαζάν Ντιασαμίτζε. Είχε έξι γιούς, πρίγκιπες:

  • Αλέξανδρος (απεβ. το 1558), γεννημένος από τον 1ο γάμο τού Γεωργίου.
  • Μπαγκράτ (1565 – 22 Μαΐου 1578), γεννημένος από τον 2ο γάμο τού Γεωργίου.
  • Λέβαν (1573–1590), γεννημένος από τον 2ο γάμο τού Γεωργίου, βασιλιάς τού Ιμερέτι (1585–1588).
  • Αλέξανδρος (άκμασε το 1584), γεννημένος από τον 3ο γάμο τού Γεωργίου.
  • Μαμία (άκμασε το 1584), γεννημένος από τον 3ο γάμο τού Γεωργίου.
  • Ρόστομ (άκμασε το 1584), γεννημένος από τον 3ο γάμο τού Γεωργίου.

Βιβλιογραφικές αναφορές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]