Γεώργιος Αφθονίδης (Φιλικός)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Γεώργιος Αφθονίδης
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση1789
Σμύρνη
Θάνατος1867
Αθήνα
Χώρα πολιτογράφησηςΟθωμανική Αυτοκρατορία
Ελλάδα
Εκπαίδευση και γλώσσες
Ομιλούμενες γλώσσεςοθωμανικά Τουρκικά
Ελληνικά
Πληροφορίες ασχολίας
ΕργοδότηςΟικουμενικό Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως
Αξιώματα και βραβεύσεις
ΑξίωμαΦιλικός

Ο Γεώργιος Αφθονίδης (1789-1867) ήταν μέλος της Φιλικής Εταιρείας και «μέγας γραμματέας και πρωτέκδικος» του Οικουμενικού Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως.

Βιογραφικά στοιχεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Γεννήθηκε το 1789 στην Βρύουλλα της Σμύρνης. Ο Εμμανουήλ Ξάνθος, τον μύησε στην Φιλική Εταιρεία ενώ βρισκόταν στην Κωνσταντινούπολη το 1819. Σε σύντομο διάστημα έγινε ένα από τα πιο έμπιστα και επιφανή μέλη της. Χρησιμοποιήθηκε στην διασύνδεση της Εταιρείας με το Πατριαρχείο και έτσι ο Πατριάρχης Γρηγόριος Ε΄ μπορούσε να προβαίνει σε ενέργειες που εξυπηρετούσαν τον αγώνα της Ελληνικής Επανάστασης. Ο Αφθονίδης συνέταξε μάλιστα το κείμενο με το οποίο ο Πατριάρχης ζητούσε από τους Μανιάτες, να συγκεντρώσουν χρήματα για την Επανάσταση. Ασχολήθηκε κυρίως με τα οικονομικά της Φιλικής Εταιρείας, προσδοκώντας σε εισφορές από Έλληνες του εξωτερικού. Εξορίστηκε στην Τοκάτη της Μικράς Ασίας, από τους Τούρκους όταν ξεκίνησε η Επανάσταση. Επέστρεψε στην Κωνσταντινούπολη το 1832 και εργάστηκε στο Οικουμενικό Πατριαρχείο. Όταν συστάθηκε το ελληνικό κράτος, μετακόμισε στην Αθήνα όπου και πέθανε το 1867.[1][2]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Αφθονίδης, Γεώργιος (Βρύουλλα Σμύρνης, 1789 - Αθήνα, 1867)». Παγκόσμιο Βιογραφικό Λεξικό - Τόμος: 2. Εκδοτική Αθηνών. Ανακτήθηκε στις 12 Ιουλίου 2017. 
  2. «Αφθονίδης». www.ygeiaonline.gr. Εγκυκλοπαίδεια Δομή. Ανακτήθηκε στις 12 Ιουλίου 2017.