Γεωργιανός Ορθόδοξος Χριστιανισμός στη Γαλλία

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Ο Γεωργιανός Ορθόδοξος Χριστιανισμός στη Γαλλία γεννήθηκε το 1929 με την ίδρυση μίας πρώτης ενορίας στο Παρίσι, η οποία προήλθε από την γεωργιανή πολιτική μετανάστευση του 1921[1]. Ενισχύθηκε, μετά τα τέλη του 20ού αιώνα, από ενορίες οι οποίες ιδρύθηκαν από Γεωργιανούς οικονομικούς μετανάστες. Από ιστορικής άποψης, οι καταβολές της πηγάζουν στο Ανατολικό-Δυτικό Σχίσμα του 1054.

Οι Γεωργιανές Ορθόδοξες ενορίες στη Γαλλία χρησιμοποιούν το βυζαντινό τελετουργικό, ενώ χρησιμοποιούν ως λειτουργική γλώσσα τα γεωργιανά -(σε ορισμένες περιπτώσεις με την ταυτόχρονη χρήση γαλλικών)- και ως γλώσσα των ψαλμών τα γεωργιανά. Ο αριθμός των πιστών είναι της τάξεως των 10.000[2].

Γεωργιανή Ορθόδοξη Ενορία της Αγίας Νινό Παρισιού[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ιδρυθείσα το 1929[3], από Γεωργιανούς πολιτικούς πρόσφυγες, οι οποίοι ήσαν εξόριστοι μετά την εισβολή στην χώρα τους των στρατευμάτων της Σοβιετικής Ένωσης, η Γεωργιανής Ορθόδοξης Ενορίας Αγίας Νινό Παρισιού είναι η παλαιότερη, καθώς και από την ίδρυσή της έως το 1991 η μοναδική γεωργιανή ορθόδοξη οντότητα, οι οποία δεν ελεγχόταν από τις κατοχικές αρχές.

Σύμφωνα με το κανονικό δίκαιο, καθώς και την αρχή της εδαφικότητας, εξαρτάται από το Οικουμενικό Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως μέσω της Συνέλευσης Ορθόδοξων Επισκόπων Γαλλίας[4].

Γεωργιανή Ορθόδοξη Ενορία Αγίας Κετεβάν του Στρασμπούρ[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ιδρυθείσα από μετανάστες γεωργιανής εθνικότητας, μετά την εκ νέου ανεξαρτησία της Γεωργίας το 1991, η Γεωργιανή Ορθόδοξη Ενορία Αγίας Κετεβάν του Στρασμπούρ υπάγεται στο Καθολικάτο-Πατριαρχείο Γεωργίας[5].

Γεωργιανή Ορθόδοξη Ενορία της Αγίας Ταμάρ του Βιλνέβ-Σαιν-Ζωρζ[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ιδρυθείσα από μετανάστες γεωργιανής εθνικότητας, η Γεωργιανή Ορθόδοξη Ενορία Αγίας Ταμάρ του Βιλνέβ-Σαιν-Ζωρζ καθαγιάστηκε από τον Καθολικό-Πατριάρχη της Ορθόδοξης Αποστολικής Αυτοκέφαλης Εκκλησίας της Γεωργίας, Ηλία Β΄, στις 14 Μαΐου 2009[6][7].

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικός Σύνδεσμος[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]