Γεωργάκης Μουρδουκούτας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Γεωργάκης Μουρδουκούτας
Γενικές πληροφορίες
Θάνατος13 Φεβρουαρίου 1824
Κάστρο Κορώνης
Αιτία θανάτουΜάχη (Ρεσάλτο στο Κάστρο της Κορώνης)
ΚατοικίαΥάμεια Κορώνης Μεσσηνίας
Χώρα πολιτογράφησηςΕλλάδα
Στρατιωτική σταδιοδρομία
Πόλεμοι/μάχεςΕλληνική Επανάσταση του 1821
Η Υάμεια (τόπος καταγωγής του Γεωργάκη Μουρδουκούτα)

Ο Γεωργάκης Μουρδουκούτας από την Υάμεια, είναι ήρωας πεσόντας στη μάχη, του Ρεσάλτου στο Κάστρο της Κορώνης, στις 13 Φεβρουαρίου 1824.

Ρεσάλτο στο Κάστρο της Κορώνης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Κεντρική Πύλη Κάστρου Κορώνης (η μεγάλη πόρτα του Κάστρου στο βορρά, που προσπάθησε να ανοίξει ο Κων/νος Μάντης)
Παναγία Ελεήστρια Κορώνης (κάτω από το σημείο, που έγινε το Ρεσάλτο στο Κάστρο της Κορώνης)

Ο Γεωργάκης Μουρδουκούτας μαζί με άλλους, έλαβε μέρος στο Ρεσάλτο στο Κάστρο της Κορώνης,[1] με σκοπό να το καταλάβουν από τους Τούρκους. Αποφασίζουν στις 13 Φεβρουαρίου 1824,[2] Τετάρτη της Τυροφάγου (με το παλαιό ημερολόγιο), να καταλάβουν το κάστρο[3] με έφοδο, με ανεμόσκαλες, σκάλες, σκοινιά, γάντζους και άλλα πολεμικά εργαλεία, τέχνη που γνώριζαν οι ντόπιοι άριστα και ήταν περιζήτητοι σε όλη τη Μεσόγειο.

Σημείο ανάβασης, είναι ο τόπος «Ρεσάλτο»[4] πάνω από την Παναγία Ελεήστρια[5][6] και η πόρτα που βρίσκεται το οικόσημο των Βενετών και το σημείο που κατακρεούργησαν στις 25-03-1821 τον επίσκοπο Κορώνης Γρηγόριο Μπίστη, τον εθνομάρτυρα από την Άνδρο. Οι τούρκικες φρουρές του κάστρου,[7] έχουν χαλαρώσει λόγω του Ραμαζανιού. Φυσάει από το πέλαγος Ν.Α. άνεμος (σορόκος- λεβάντες) και βοηθάει στο εγχείρημα.

Στην παραλία Ζάγκα Κορώνης, οι 48 Κορωναίοι που επελέγησαν για την έφοδο, μεταλαμβάνουν των Αχράντων Μυστηρίων, αλληλοφιλιούνται και ετοιμάζονται, για την επιχείρηση. Γυναίκες και συγγενείς κλαίνε, καταριούνται, ξέρουν πως οδηγούνται στον θάνατο για την πατρίδα. Οι Τούρκοι στο κάστρο είναι 3000 περίπου. Η ώρα είναι 10 μ.μ., και έχει νύχτα χωρίς φεγγάρι. Οι επίλεκτοι και ατρόμητοι πολεμιστές της Επαρχίας Κορώνης, τοποθετούν τις σκάλες στους προμαχώνες, ανεβαίνουν με σκοινιά και ανοίγουν την μικρή πόρτα που υπάρχει στα Ν.Δ. του κάστρου. Πρώτος ανεβαίνει το παλικάρι ο Φώτος, που θέλει να πάρει εκδίκηση για την αδελφή του, που έχει αρπάξει για το χαρέμι του ο Μπέης της Κορώνης. Σφάζει τον Τούρκο σκοπό, έναν, δύο, τρεις και κάνει σινιάλο για γενικό ανέβασμα. Μπαίνουν μέσα στο κάστρο και οι άλλοι 47 πολεμιστές.

Ο Κωνσταντίνος Μάντης, παλικάρι της Επαρχίας, που ανέβηκε στο κάστρο,[8] έτρεξε να ανοίξει την μεγάλη πόρτα του κάστρου, στο βορρά, για να μπουν σε βοήθεια οι Κορωναίοι επαρχιώτες πολεμιστές. Η πόρτα δεν άνοιξε και επιστρέφοντας προς την εκκλησία της Αγίας Σοφίας, συνάντησε Τούρκο και τον πυροβόλησε. Αυτό κατέστρεψε την όλη επιχείρηση. Οι Τούρκοι ξυπνούν, αρπάζουν τα όπλα με λύσσα και καταδιώκουν τους μαχητές. Είναι χιλιάδες και οι αναβάτες μόνο 48. Πολλοί γκρεμίστηκαν από τις επάλξεις για να γλιτώσουν, έστω και ακρωτηριασθέντες και άλλοι τραυματίστηκαν ελαφρά. Γλίτωσαν τριάντα ένας μαχητές, ανάμεσα τους ο παπά - Αθανάσιος Σαρέλλας,ο Άγγελος Τσακωνάκης, ο Χρήστος Βαρβουτσής, ο Γιάννης Σπινάκης, ο Δημήτριος Κλάππας κ.ά.

Δεκαεφτά (17) παλικάρια πρόλαβαν και ταμπουρώθηκαν, σε ένα σπιτάκι πλησίον του Ναού της Αγίας Σοφίας, αμυνόμενοι λυσσωδώς μέχρι εξαντλήσεως των πολεμοφοδίων τους, απορρίπτοντας τις προτάσεις των Τούρκων για παράδοση. Την τρίτη μέρα οι Τούρκοι, έριξαν στο σπίτι πίσσα και λάδι και τους έκαψαν, ζωντανούς. Το ολοκαύτωμα τους, είναι ανάλογο των Θερμοπυλών. Ποτέ άλλοτε οι επαρχιώτες δεν κατήγαγαν τέτοιο περήφανο θρίαμβο.

Ναός Αγίας Σοφίας Κάστρου Κορώνης (το σημείο που πυροβόλησε ο Κων/νος Μάντης τον Τούρκο)

Ο Γεώργιος Μουρδουκούτας, θα βρεί τραγικό θάνατο μαζί με πολλούς άλλους και όλο το εγχείρημα θα αποτύχει. Η λαϊκή μούσα της περιοχής, τραγουδά ακόμα σε διάφορες παραλλαγές, σαν μοιρολόι, αλλά και σαν καύχημα τα κατορθώματα των αγωνιστών του Ρεσάλτο. Η Κορωναία ποιήτρια, λαογράφος, ζωγράφος, και γενικά μελετήτρια της περιοχής, κατέγραψε τα εξής: «Θέλετε να ακούσετε τα κλάματα, βάγια και μοιρολόγια, περάστε από του Σαρατσά και αγνάντια στο Τζαΐζι. Να δείτε τις Μαντέισσες και τις Μουρδουκουτέισσες, πως θλίβονται και βάγιονται και μαγουλοτραβιούνται. Σκοτώσανε τον Κωνσταντή μαζί με το Γιωργάκη, τους κατάσφαξαν και τους δύο στο κάστρο της Κορώνης. Πήγαν να κάψουν την Τουρκιά και κάηκαν μαζί τους». Για κατανόηση του τραγουδιού: α) Κωνσταντής είναι ο Κωνσταντίνος Μάντης, το παλικάρι που πήγε να ανοίξει και ντουφέκισε τον Τούρκο. Ο Γιωργάκης είναι ο Γεώργιος Μουρδουκούτας, που κάηκε ζωντανός με πίσσα από τους Τούρκους. β) Σαρατσά είναι σήμερα η Χρυσοκελλαριά, κατά των Μεσαίωνα έδρα της καθολικής επισκοπής των Βενετών. γ) Τζαΐζι είναι σήμερα η Υάμεια, ακουστή για τα λιβάδια της και το γρασίδι της στην ελληνική επανάσταση.

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]