Γεωγραφία του Μπουρούντι
Το Μπουρούντι βρίσκεται στην Κεντρική Αφρική, στα ανατολικά της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό, και εξ ολοκλήρου στο Νότιο Ημισφαίριο της Γης.
Φυσική γεωγραφία
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]Η έκταση του Μπουρούντι είναι 27.830 τετρ. χιλιόμετρα, δηλαδή είναι λίγο μεγαλύτερο από τη Στερεά Ελλάδα, Από αυτά, τα 25.680 είναι ξηρά και τα υπόλοιπα καλύπτονται από νερό, κυρίως της μεγάλης λίμνης Τανγκανίκα (η συνολική έκταση της οποίας είναι μεγαλύτερη από την έκταση του Μπουρούντι). Η χώρα δεν έχει θάλασσα, παρά μόνο λιμναία και χερσαία σύνορα, το συνολικό μήκος των οποίων ανέρχεται σε 1.140 χιλιόμετρα. Από αυτά, τα 236 είναι με τη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, τα 315 με τη Ρουάντα και τα 589 χιλιόμετρα με την Τανζανία. Το Μπουρούντι βρίσκεται πάνω στον υδροκρίτη Κονγκό-Νείλου, που χωρίζει τις λεκάνες απορροής του ποταμού Κονγκό και του Νείλου. Η μακρύτερα εκτεινόμενη προέκταση του Νείλου, από την άλλη όχθη της λίμνης Βικτωρίας, μπορεί να θεωρηθεί ότι είναι ο ποταμός Ρουβιρόνζα, ο οποίος πηγάζει από το Μπουρούντι.
Κλίμα
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]Το Μπουρούντι έχει γενικώς κλίμα τροπικού υψιπέδου, με μεγάλες ημερήσιες διακυμάνσεις της θερμοκρασίας στις περισσότερες περιοχές του. Η θερμοκρασία ποικίλλει επίσης σημαντικά από περιοχή σε περιοχή, κυρίως εξαιτίας των υψομετρικών διαφορών. Το κεντρικό υψίπεδο απολαμβάνει ένα ευχάριστα δροσερό κλίμα, με μέση θερμοκρασία περί τους 20 °C. Οι περιοχές γύρω από τη λίμνη Τανγκανίκα είναι θερμότερες αυτού κατά τρεις βαθμούς περίπου, ενώ οι υψηλότερες περιοχές των βουνών έχουν μια μέση θερμοκρασία γύρω στους 16 °C. Η μέση ετήσια θερμοκρασία στη μεγαλύτερη πόλη της χώρας, την Μπουζουμπούρα, είναι 23 °C.
Οι βροχοπτώσεις είναι ακανόνιστες και εντονότερες στα βορειοδυτικά. Οι ξηρές. Υπάρχουν δυο περίοδοι βροχών, η μακρά (Φεβρουάριος-Μάιος) και η βραχεία (Σεπτέμβριος-Νοέμβριος), που εναλλάσσονται με δυο περιόδους ξηρασίας,τη μακρά (Ιούνιος-Αύγουστος) και τη βραχεία (Δεκέμβριος-Ιανουάριος). Μπορούμε έτσι να διακρίνουμε 4 εποχές του έτους, αν και όχι με την έννοια που τους δίνουμε στην εύκρατη ζώνη. Το μεγαλύτερο μέρος της χώρας δέχεται μέση ετήσια βροχόπτωση μεταξύ 1.300 και 1.600 χιλιοστομέτρων (mm). Η πεδιάδα Ρουζίζι και το βορειοανατολικό μέρος της χώρας δέχονται από 750 μέχρι 1000 mm.
Μορφολογία του εδάφους
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]Το έδαφος ολόκληρης της χώρας είναι ορεινό, με το κυριως υψίπεδο στα ανατολικά και τις χαμηλότερες περιοχές στα δυτικά, όπου το έδαφος χαμηλώνει απότομα εξαιτίας της Μεγάλης Ρηξιγενούς Κοιλάδας, που σε αυτή την περιοχή της Αφρικής καταλαμβάνεται από τη λίμνη Τανγκανίκα. Τα νότια και τα ανατολικά οροπέδια έχουν ταξινομηθεί από το Παγκόσμιο Ταμείο για τη Φύση ως τμήμα της μεγάλης οικοπεριοχής των «Δασικών περιοχών μιόμπο του κεντρικού Ζαμβέζ.
Ακραία σημεία
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]- Το χαμηλότερο μέρος του Μπουρούντι είναι οι όχθες και η επιφάνεια της λίμνης Τανγκανίκα, με υψόμετρο 772 μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας.
- Το υψηλότερο σημείο της χώρας είναι η κορυφή του όρους Χέχα, με υψόμετρο 2.684 μέτρα, σε γεωγραφικές συντεταγμένες 3°36′12″ Νότιο πλάτος και 29°29′57″ Ανατολικό μήκος.[1]
- Το βορειότερο σημείο βρίσκεται στην Επαρχία Μουγίνγκα, στο σύνορο με τη Ρουάντα, κοντά και νότια της κωμοπόλεως Μμπούγιε της Ρουάντα.
- Το ανατολικότερο σημείο βρίσκεται στην Επαρχία Κανκούζο, στο σύνορο με την Τανζανία, κοντά στον λόφο Μμπούρι (στα βορειοδυτικά του).
- Το νοτιότερο σημείο βρίσκεται στην Επαρχία Μακάμπα, στο σύνορο με την Τανζανία, κοντά στην κωμόπολη Μουενένε της Τανζανίας.
- Το δυτικότερο σημείο βρίσκεται στην Επαρχία Κιμπιτόκε, στο σύνορο με τη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, ακριβώς στα ανατολικά της κονγκολέζικης κωμοπόλεως Καμανυόλα.
Φυσικοί πόροι
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]Το Μπουρούντι έχει αποθέματα νικελίου, ουρανίου, οξειδίων σπάνιων γαιών, τύρφης, κοβαλτίου, χαλκού, λευκοχρύσου (μέχρι σήμερα ανεκμετάλλευτα), βαναδίου, νιοβίου, τανταλίου, χρυσού, κασσιτέρου, βολφραμίου, καολίνη και ασβεστόλιθου. Υπάρχει επίσης καλλιεργήσιμη γη και υδροηλεκτρικό δυναμικό. Το Μπουρούντι έχει αρδευόμενη γη με έκταση 214,3 τετρ. χιλιόμετρα.
Περιβάλλον
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]Σημερινά περιβαλλοντικά ζητήματα για το Μπουρούντι είναι η διάβρωση του εδάφους, ως αποτέλεσμα της υπερβόσκησης και της επεκτάσεως της γεωργίας σε οριακά εδάφη, η αποδάσωση και η απώλεια ενδιαιτήματος, που απειλούν τους πληθυσμούς ειδών άγριας ζωής. Πλημμύρες και κατολισθήσεις αποτελούν τους κυριότερους φυσικούς κινδύνους για τους κατοίκους.
Το Μπουρούντι έχει υπογράψει τις εξής διεθνείς συμφωνίες που σχετίζονται με το περιβάλλον: για τη βιοποικιλότητα, την κλιματική αλλαγή-Πρωτόκολλο του Κιότο, την ερημοποίηση, τα κινδυνεύοντα είδη, τα επικίνδυνα απόβλητα, καθώς και το Πρωτόκολλο του Μόντρεαλ (προστασία του στρώματος του όζοντος).
Παραπομπές
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]- ↑ ««Burundi, land and resources»». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 17 Σεπτεμβρίου 2011. Ανακτήθηκε στις 25 Μαΐου 2021.
Πηγές
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]- The World Factbook της CIA