Γεωγραφία του Μπενίν

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Λεπτομερής, μεγεθύνσιμος χάρτης του Μπενίν
Τοπογραφικός χάρτης του Μπενίν

Το Μπενίν είναι μία σχετικώς μικρή χώρα της Δυτικής Αφρικής, με μακρόστενο σχήμα στη διεύθυνση βορρά-νότου, που μοιάζει κάπως με κλειδί, το πλατύ μέρος του οποίου βρίσκεται στον βορρά. Το γεωγραφικό πλάτος του είναι μεταξύ 6°30′ και 12°30′ Βόρειο, ενώ το γεωγραφικό μήκος του είναι μεταξύ 1° και 3°40′ Ανατολικό. Το Μπενίν συνορεύει στα δυτικά με το Τόγκο, στα βόρεια με την Μπουρκίνα Φάσο και τη Δημοκρατία του Νίγηρα, στα ανατολικά με τη Νιγηρία, ενώ στα νότια βρέχεται από τον Κόλπο της Γουινέας του Ατλαντικού Ωκεανού.

Το μήκος της χώρας από τον Νίγηρα ποταμό στα βόρεια μέχρι τον Κόλπο της Γουινέας ανέρχεται σε 700 χιλιόμετρα περίπου, ενώ το εύρος της κυμαίνεται από ένα μέγιστο 325 χιλιομέτρων στον βορρά μέχρι την ακτογραμμή των μόλις 121 χιλιομέτρων (στην επονομαζόμενη «Ακτή των Σκλάβων»). Σε σχέση με τις γειτονικές χώρες του, το Μπενίν έχει έκταση μόλις το ένα όγδοο της εκτάσεως της Νιγηρίας, αλλά είναι διπλάσιο σε έκταση από το Τόγκο. Είναι σχετικώς χαμηλή χώρα, με μέσο υψόμετρο 200 μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας.

Βιογεωγραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Γεωμορφολογικώς η χώρα μπορεί να χωρισθεί σε 4 βασικές περιοχές. Από τα νότια προς τα βόρεια, αυτές είναι:

  1. Η αμμώδης παραλιακή πεδιάδα, που δεν ξεπερνά πουθενά σε υψόμετρο τα 10 μέτρα και έχει μέγιστο εύρος 10 χιλιόμετρα. Είναι ελώδης και έχει διάσπαρτες λίμνες, καθώς και λιμνοθάλασσες που συνδέονται με τον ωκεανό.
  2. Οι υψηλότερες ομαλές περιοχές του νότιου Μπενίν, με υψόμετρο που ξεκινά από τα 20 και καταλήγει στα 200 μέτρα. Αυτές διασχίζονται από κοιλάδες που έχουν διεύθυνση βορρά-νότου. Ξεχωρίζουν οι κοιλάδες των ποταμών Κούφφο, Ζου και του μεγαλύτερου ποταμού της χώρας, του Ουεμέ. Η περιοχή έχει ταξινομηθεί από το Παγκόσμιο Ταμείο για τη Φύση ως τμήμα της οικοπεριοχής του Μωσαϊκού δάσους-σαβάνας της Γουινέας.
  3. Ακολουθεί μια έκταση με διάσπαρτους βραχώδεις λόφους, στον νομό Νικί και γύρω από την πόλη Σαβέ.
  4. Τέλος υπάρχει η χαμηλή οροσειρά Ατακόρα, γνωστότερη ως Όρη Τόγκο, που εκτείνεται κατά μήκος των βορειοδυτικών συνόρων και έχει υψηλότερη κορυφή το όρος Σοκμπάρο.

Το Μπενίν έχει μαγκρόβια δάση και περιορισμένα πλέον, άλλοτε μεγάλα, δάση στην ξηρά. Μερικά από αυτά εκτείνονται κατά μήκος των ποταμών. Στην υπόλοιπη χώρα υπάρχει σαβάνα καλυμμένη με αγκαθωτούς θάμνους και με διάσπαρτα πελώρια δέντρα μπάομπαμπ. Στα βόρεια και στα βορειοδυτικά της χώρας υπάρχουν δύο εθνικά πάρκα, το Εθνικό Πάρκο του «W του Νίγηρα» και το Εθνικό Πάρκο Πενττζάρι, τα οποία προσελκύουν τουρίστες που θέλουν να δουν ελέφαντες, λιοντάρια, αντιλόπες, ιπποπόταμους και πιθήκους στην άγρια φύση. Στη χώρα υπήρχαν κάποτε κοπάδια του κινδυνεύοντος είδους του λυκάονος (Lycaon pictus, άγριος σκύλος της Αφρικής)[1], αλλά τώρα θεωρείται ότι αυτό έχει εξαφανισθεί από το Μπενίν εξαιτίας της επεκτάσεως των ανθρώπινων οικισμών.[2]

Κλίμα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το κλίμα είναι τροπικό, υγρό και θερμό. Στη νότια περιοχή υπάρχουν δύο ξηρές εποχές και δύο εποχές των βροχών (Απρίλιος-Ιούλιος και Σεπτέμβριος-Νοέμβριος). Στη βόρεια περιοχή υπάρχει μόνο μία περίοδος βροχών. Η εποχή της ξηρασίας στο βόρειο τμήμα διαρκεί από τον Οκτώβριο έως τον Απρίλιο. Τις νύχτες του χειμώνα μπορεί να κάνει ψύχρα εξαιτίας των ανέμων χαρματάν. Το ύψος των βροχοπτώσεων δεν υπερβαίνει τα 800 χιλιοστά (mm) ετησίως, με εξαίρεση τα ανάγλυφα και τα Όρη Ατακόρα, όπου μπορούν να καταγραφούν και βροχοπτώσεις μέσου ύψους 1.000 mm. Στην παραλιακή πεδιάδα η μέση ετήσια βροχόπτωση είναι η μέγιστη στη χώρα, φθάνοντας τα 1.200 mm.

Αριθμητικά και άλλα δεδομένα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Έκταση: 112.622 km² (το 98,2% ξηρά και το 1,8% εσωτερικά ύδατα) Συγκριτική έκταση: 102η σε έκταση χώρα στη Γη, ελάχιστα μεγαλύτερη από τη Βουλγαρία και κατά 15,3% μικρότερη από την Ελλάδα.

Χερσαία σύνορα:
Ολικό μήκος: 2.123 km
Συνορεύουσες χώρες και μήκος συνόρων: Νιγηρία 809 km, Τόγκο 651 km, Μπουρκίνα Φάσο 386 km, Δημοκρατία του Νίγηρα 277 km

Μήκος ακτογραμμής: 121 km

Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη: 200 ναυτικά μίλια

Ακραία σημεία:
Χαμηλότερο σημείο: Ατλαντικός Ωκεανός, 0 m
Υψηλότερο σημείο: όρος Σοκμπάρο, 658 m, σε γεωγραφικές συντεταγμένες 9°19΄41΄΄ Βόρειο πλάτος και 1°24΄56΄΄ Ανατολικό μήκος (ωστόσο δεδομένα του διαστημικού ραντάρ SRTM δίνουν σημείο με υψόμετρο 672 m σε συντεταγμένες 10°17′22″ Β και 1°32′38″ Α)
Βορειότερο σημείο: η συμβολή των ποταμών Μέκρου και Νίγηρα, στο σύνορο με τη Δημοκρατία του Νίγηρα, Διαμέρισμα Αλιμπόρι
Ανατολικότερο σημείο: στο σύνορο με τη Νιγηρία, δίπλα και ανατολικά από την πόλη Νεγκάνζι, Διαμέρισμα Μπόργκου
Νοτιότερο σημείο: το σημείο όπου το σύνορο με το Τόγκο απολήγει στον Ατλαντικό Ωκεανό, Διαμέρισμα Μόνο
Δυτικότερο σημείο: στο σύνορο με το Τόγκο ακριβώς νοτιοδυτικά του προαστίου Τιοκόσι της πόλεως Ντατόρι, στο Διαμέρισμα Ατακόρα

Φυσικοί πόροι: Μικρά παράκτια αποθέματα πετρελαίου, ασβεστόλιθος, μάρμαρο, ξυλεία

Χρήσεις γης (2012):
Αρόσιμη γη: 23,94%
Μόνιμες καλλιέργειες: 3,99%
Υπόλοιπο: 72,06%

Αρδευόμενη έκταση (2012): 230,4 km²

Κατανάλωση γλυκού νερού (οικιακή/βιομηχανική/αγροτική):
Εθνική: 0,13 km3/έτος (32% / 23% / 45%)
Κατά κεφαλή: 18,74 m3/έτος (2001)

Ολικοί ανανεώσιμοι υδάτινοι πόροι: 26,39 km3 (2011)

Περιβαλλοντικά προβλήματα: ανεπαρκής προμήθεια καθαρού πόσιμου νερού, λαθροθηρία, αποδάσωση, ερημοποίηση


Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. C. Michael Hogan, 2009
  2. Rebecca Kormos and Christophe Boesch, 2003

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]