Γεωγραφία του Μαυρικίου

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Ο Μαυρίκιος είναι νησί και νησιωτικό κράτος του Ινδικού Ωκεανού, στα ανοικτά της νοτιοανατολικής ακτής της Αφρικής, ανατολικά της Μαδαγασκάρης. Οι γεωγραφικές συντεταγμένες του Μαυρικίου είναι πλάτος 20°17΄ νότιο και μήκος 57°33΄ ανατολικό.

Περιγραφή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Δορυφορική εικόνα του Μαυρικίου

Μαζί με τα νησιά Ρεϋνιόν και Ροντρίγκες, ο Μαυρίκιος αποτελεί το νησιωτικό συγκρότημα των νησιών Μασκαρέν. Αυτό το αρχιπέλαγος δημιουργήθηκε από μία σειρά υποθαλάσσιων ηφαιστειακών εκρήξεων πριν από περίπου 8 με 10 εκατομμύρια χρόνια, κατά τη διέλευση της αφρικανικής τεκτονικής πλάκας πάνω από το θερμό σημείο του Ρεϋνιόν.

Το ίδιο το νησί του Μαυρίκιου περιβάλλεται από κοραλλιογενείς υφάλους. Περιμετρικά του νησιού εκτείνεται μία κορυφογραμμή από υψώματα, η οποία προέρχεται από την παλαιότερη ηφαιστειακή καλντέρα. Η υψηλότερη κορυφή του νησιού βρίσκεται στα νοτιοδυτικά και έχει ύψος 828 μέτρα. Ονομάζεται Πιτόν ντε λα Πετί Ριβιέρ Νουάρ (δηλ. κορυφή του μικρού μαύρου ποταμού). Στο κέντρο της ημιορεινής περιμέτρου εκτείνεται ηπειρωτικό υψίπεδο.

Η συνολική έκταση του κράτους του Μαυρίκιου, το οποίο εκτός από το νησί περιλαμβάνει και τα νησιά Αγκαλέγκα, Σεντ Μπράντον, Ροντρίγκες και μικρές νησίδες, είναι 2.040 km².

Η πρωτεύουσα και μεγαλύτερη πόλη του κράτους και του νησιού Μαυρίκιος είναι το Πορτ Λουί, στα βορειοδυτικά του νησιού.

Κλίμα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το τοπικό κλίμα είναι τροπικό, ενώ επηρεάζεται παράλληλα από τους νοτιοανατολικούς αληγείς ανέμους, προσδιορίζοντας δύο εποχές. Ο χειμώνας είναι θερμός και ξηρός και διαρκεί από το Μάιο ως και το Νοέμβριο, ενώ τους υπόλοιπους μήνες το καλοκαίρι είναι ζεστό και υγρό. Από τον Μάιο ως το Σεπτέμβριο το νησί επηρεάζεται από αντικυκλωνικά συστήματα, ενώ η περίοδος των κυκλώνων εντοπίζεται από το Νοέμβριο ως τον Απρίλιο. Οι τελευταίοι τροπικοί κυκλώνες που είχαν έντονες επιδράσεις στο νησί ήταν ο Ολάντα το 1994 και ο Ντίνα το 2002.

Αριθμητικά και άλλα δεδομένα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Έκταση:
Ολική: 2.040 km²
Ξηρά: 2.030 km²
Εσωτερικά ύδατα: 10 km²
Σημείωση: Περιλαμβάνει τα νησιά Αγκαλέγκα, Σεντ Μπράντον και Ροντρίγκες.

Χερσαία σύνορα:km

Μήκος ακτογραμμής: 177 km

Χωρικά ύδατα: 12 ναυτικά μίλια (22,2 km)

Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη: 200 ναυτικά μίλια

Ακραία σημεία:

Φυσικοί πόροι: Καλλιεργήσιμη γη, αλιεία

Χρήσεις γης:
Αρόσιμη γη: 38,24%
Μόνιμες καλλιέργειες: 1,96%
Υπόλοιπο: 59,80% (2011)

Αρδευόμενη έκταση: 212,2 km² (2003)

Ολικοί ανανεώσιμοι υδάτινοι πόροι: 2,75 km3 (2011)

Φυσικοί κίνδυνοι: Κυκλώνες (από Νοέμβριο μέχρι Απρίλιο). Το κύριο νησί περιβάλλεται σχεδόν τελείως από κοραλλιογενείς υφάλους επικίνδυνους για τη ναυτιλία.

Περιβαλλοντικά ζητήματα: Ρύπανση των υδάτων, υποβάθμιση των κοραλλιογενών υφάλων.

Τοπίο κοντά στο Les Mariannes

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]