Γεωγραφία της Ταϊβάν
![]() |
Το λήμμα δεν περιέχει πηγές ή αυτές που περιέχει δεν επαρκούν. |
![]() |
Αυτό το λήμμα αποτελεί προσεγγιστική μετάφραση. |
Η Ταϊβάν, παλαιότερα γνωστή ως Φορμόζα είναι ένα νησί στην Ανατολική Ασία, που βρίσκεται περίπου 180 χιλιόμετρα από τις νοτιοανατολικές ακτές της ηπειρωτικής Κίνας σε όλη τη στεριά της Ταϊβάν. Έχει έκταση 35.883 τετραγωνικών μέτρων και εκτείνεται στον τροπικό του καρκίνου. Η Ανατολική Θάλασσα της Κίνας βρίσκεται στα βόρεια, η Φιλιππίνων θάλασσα στα ανατολικά, τα στενά Luzon κατευθείαν προς τα νότια και η Θάλασσα της Νότιας Κίνας στα νοτιοδυτικά. Η Ταϊβάν αποτελεί το 99% της επικράτειας του Ελεύθερου Χώρου που ελέγχεται από τη Δημοκρατία της Κίνας. Η ίδια η ΔΤΚ αναφέρεται συνήθως ως απλά "Ταϊβάν".
Η Ταϊβάν είναι ένα κεκλιμένο μπλοκ σφάλματος, το οποίο χαρακτηρίζεται από την αντίθεση μεταξύ των ανατολικών δύο τρίτων, που αποτελείται κυρίως από πέντε τραχιές οροσειρές παράλληλες προς την ανατολική ακτή και την επίπεδη έως απαλά κυλιόμενες πεδιάδες του δυτικού τρίτου, όπου κατοικεί η πλειοψηφία του πληθυσμού της Ταϊβάν. Υπάρχουν αρκετές κορυφές πάνω από 3.500 μ., η υψηλότερη είναι το Yu Shan στα 3.952 μέτρα καθιστώντας την Ταϊβάν το τέταρτο υψηλότερο νησί στον κόσμο. Το τεκτονικό όριο που σχημάτιζε αυτές τις σειρές είναι ακόμα ενεργό, και το νησί βιώνει πολλούς σεισμούς, μερικούς από αυτούς εξαιρετικά καταστροφικούς. Υπάρχουν επίσης πολλά ενεργά ηφαιστειακά υποβρύχια στα Στενά της Ταϊβάν.
Το κλίμα κυμαίνεται τροπικό στο νότο έως υποτροπικό στα βόρεια και ρυθμίζεται από τον μουσώνα της Ανατολικής Ασίας. Το νησί πλήττεται κατά μέσο όρο από τέσσερις τυφώνες κάθε χρόνο. Τα ανατολικά βουνά έχουν μεγάλη δασοκάλυψη και φιλοξενούν πολλά είδη της άγριας ζωής, ενώ η καλλιέργεια της γης στις δυτικές και βόρειες πεδιάδες είναι εντατική.
Γεωλογία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]
Η Ταϊβάν βρίσκεται στη δυτική άκρη της Φιλιππινέζας πλάκας Το νησί της Ταϊβάν σχηματίστηκε πριν από περίπου 4 έως 5 εκατομμύρια χρόνια σε ένα σύνθετο συγκλίνον σύνορο μεταξύ της Φιλιππινέζικης Θάλασσας και της Ευρασιατικής πλάκας. Σε ένα όριο που διατρέχει το μήκος του νησιού και συνεχίζει νότια στο ηφαιστειακό τόξο Luzon.
Το μεγαλύτερο μέρος του νησιού περιλαμβάνει ένα τεράστιο μπλοκ σφάλματος που έχει κλίση προς τα δυτικά. Το δυτικό τμήμα του νησιού, και ένα μεγάλο μέρος της κεντρικής σειράς, αποτελείται από ιζηματογενείς κοιλότητες που ξύνονται από την κατώτερη άκρη της Ευρασιατικής πλάκας. Στα βορειοανατολικά του νησιού και συνεχίζοντας ανατολικά στο ηφαιστειακό τόξο Ryukyu, η Φιλιππίνων Θάλασσα μετατοπίζεται κάτω από την Ευρασιατική πλάκα.
Το τεκτονικό όριο παραμένει ενεργό και η Ταϊβάν αντιμετωπίζει 15.000 έως 18.000 σεισμούς κάθε χρόνο, εκ των οποίων 800 έως 1.000 παρατηρούνται από τους ανθρώπους. Ο πιο καταστροφικός πρόσφατος σεισμός ήταν ο σεισμός μεγέθους-7.3 ρίχτερ, ο οποίος σημειώθηκε στο κέντρο της Ταϊβάν στις 21 Σεπτεμβρίου 1999, σκοτώνοντας περισσότερους από 2.400 ανθρώπους. Στις 4 Μαρτίου 2010 περίπου στις 1:20 UTC, σεισμός μεγέθους 6,4 έπληξε τη νοτιοδυτική Ταϊβάν στην ορεινή περιοχή της κομητείας Καοσιούνγκ. Ένας άλλος μεγάλος σεισμός συνέβη στις 6 Φεβρουαρίου 2016, με μέγεθος 6,4. Η Ταϊνάν καταστράφηκε περισσότερο, με 117 θανάτους, οι περισσότεροι από τους οποίους προκλήθηκαν από την κατάρρευση ενός κτιρίου 17 ορόφων.