Γεωγραφία της Κεντροαφρικανικής Δημοκρατίας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πολιτικός χάρτης της Κεντροαφρικανικής Δημοκρατίας από τον ΟΗΕ
Τοπογραφικός χάρτης της Κεντροαφρικανικής Δημοκρατίας

Η Κεντροαφρικανική Δημοκρατία είναι ομόσπονδο κράτος στο εσωτερικό της αφρικανικής ηπείρου, χωρίς ακτές σε οποιαδήποτε θάλασσα. Βρίσκεται, όπως υποδηλώνει και η ονομασία της, σχεδόν ακριβώς στο κέντρο της Αφρικής. Συνορεύει με το Καμερούν, το Τσαντ, το Σουδάν, το Νότιο Σουδάν, τη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό και Δημοκρατία του Κονγκό. Μεγάλο μέρος της χώρας αποτελείται από επίπεδη ή λοφώδη υψηλή σαβάνα, περίπου 500 μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας. Στα βορειοανατολικά βρίσκονται οι Λόφοι Φερτίτ ενώ υπάρχουν διάσπαρτοι λόφοι στο νοτιοδυτικό τμήμα της χώρας. Στα βορειοδυτικά υψώνονται τα όρη Καρέ (επίσης γνωστά ως Γιάντε), ένα οροπέδιο από γρανίτη. Με έκταση 622.984 τετραγωνικά χιλιόμετρα, η Κεντροαφρικανική Δημοκρατία είναι η 45η μεγαλύτερη χώρα στον κόσμο.

Μεγάλο μέρος των νότιων συνόρων της χώρας ορίζεται από παραπόταμους του μεγάλου ποταμού Κονγκό, με τον ποταμό Μμπόμου στα ανατολικά να συμβάλλει με τον ποταμό Ουέλε για να σχηματίσει τον ποταμό Ουμπάνγκι. Στα δυτικά, ο ποταμός Σάνγκα διασχίζει ένα μέρος της χώρας. Τα ανατολικά σύνορα της Κεντροαφρικανικής Δημοκρατίας βρίσκονται κατά μήκος του υδροκρίτη Κονγκό-Νείλου.

Οι εκτιμήσεις του ποσοστού της εκτάσεως της χώρας που καλύπτεται από δάσος κυμαίνονται μέχρι και το 8%, με τα πυκνότερα δασωμένα μέρη στα νότια. Τα δάση παρουσιάζουν μεγάλες διαφορές μεταξύ τους και περιλαμβάνουν εμπορικώς σημαντικά είδη δέντρων (Ayous, Sapelli, Sipo). Το ποσοστό αποδάσωσης είναι 0,4% ετησίως, με τη λαθροϋλοτομία να είναι συνηθισμένη.

Κλίμα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το κλίμα της Κεντροαφρικανικής Δημοκρατίας είναι γενικώς τροπικό. Οι βόρειες περιοχές της χώρας υπόκεινται στους ανέμους του Χαρματάν, οι οποίοι είναι ζεστοί, ξηροί και μεταφέρουν σκόνη. Η άκρη των βόρειων περιοχών έχει υποστεί ερημοποίηση. Η υπόλοιπη χώρα είναι επιρρεπής σε πλημμύρες από ποτάμια. Περίπου το ένα τρίτο του πληθυσμού της Κεντροαφρικανικής Δημοκρατίας δεν έχει πρόσβαση σε καθαρό νερό.

Αριθμητικά και άλλα δεδομένα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Συγκριτική έκταση: Η Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, 45η μεγαλύτερη χώρα στον κόσμο και 19η μεγαλύτερη στην Αφρική, είναι λίγο μικρότερη από τη Σομαλία και λίγο μεγαλύτερη από την Ουκρανία, αλλά 4,72 φορές μεγαλύτερη από την Ελλάδα.

Χερσαία σύνορα:
Ολικό μήκος: 5.920 km
Συνορεύουσες χώρες και μήκος συνόρων: Καμερούν 901 km, Τσαντ 1.556 km, Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό 1.747 km, Δημοκρατία του Κονγκό 487 km, Σουδάν 174 km και Νότιο Σουδάν 1.055 km

Μήκος ακτογραμμής: 0

Ακραία σημεία:
Χαμηλότερο σημείο: Ποταμός Ουμπάνγκι, 335 m
Υψηλότερο σημείο: Όρος Νγκαούι, 1.420 m

  • Βορειότερο σημείο: Στον ποταμό Αούκαλ, στο σύνορο με το Τσαντ, Νομός Βακάγκα
  • Ανατολικότερο σημείο: Στα ανατολικά του τριεθνούς σημείου με το Σουδάν και τη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, νότια από την πόλη Έζο του Νότιου Σουδάν, Νομός Ω-Μμπόμου
  • Νοτιότερο σημείο: Το τριεθνές σημείο με το Καμερούν και τη Δημοκρατία του Κονγκό, Νομός Σάνγκα-Μμπαερέ
  • Δυτικότερο σημείο: Στο σύνορο με το Καμερούν, δυτικά του χωριού Κούντε στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, Νομός Νάνα-Μαμμπέρε

Φυσικοί πόροι: Διαμάντια, ουράνιο, ξυλεία, χρυσός, πετρέλαιο

Χρήσεις γης (εκτίμηση 2012):
Αρόσιμη γη: 2,89%
Μόνιμες καλλιέργειες: 0,13%
Υπόλοιπο: 96,98%

Ολικοί ανανεώσιμοι υδάτινοι πόροι: 144,4 km3 (2011)

Κατανάλωση γλυκού νερού (οικιακή/βιομηχανική/αγροτική):
Εθνική: 0,07 km3/έτος (83% / 17% / 1%)
Κατά κεφαλή: 17,42 m3/έτος (2005)

Φυσικοί κίνδυνοι: Συχνές πλημμύρες, άνεμοι Χαρματάν στα βόρεια

Τρέχοντα περιβαλλοντικά προβλήματα: Το νερό της βρύσης δεν είναι πόσιμο. Η λαθροθηρία έχει βλάψει τη φήμη της χώρας ως ενός από τα τελευταία μεγάλα καταφύγια άγριας ζωής. Ερημοποίηση.

Διεθνείς περιβαλλοντικές συμφωνίες:
Η Κεντροαφρικανική Δημοκρατία έχει υπογράψει διεθνείς συμφωνίες για τα εξής θέματα: Βιοποικιλότητα, κλιματική αλλαγή, ερημοποίηση, κινδυνεύοντα είδη, επικίνδυνα απόβλητα, απαγόρευση πυρηνικών δοκιμών (CTBT), προστασία του όζοντος (Πρωτόκολλο του Μόντρεαλ), τροπική ξυλεία (ITTA), υγρότοπους.


Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • The World Factbook της CIA