Γερμανοί του Βόλγα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Γερμανοί του Βόλγα
Wolgadeutsche
Συνολικός πληθυσμός
594.138
Περιοχές με σημαντικούς πληθυσμούς
Ρωσία 394.138[1]
Καζακστάν200.000[2]
Γλώσσες
Γερμανικά, Ρωσικά
Θρησκεία
Λουθηρανοί, Ρωμαιοκαθολικισμός, Μενονίτες
Γερμανοί από την περιοχή του Βόλγα σε στρατόπεδο προσφύγων στο Σνάιντεμυλ της Γερμανίας το 1920. Το Σνάιντεμυλ έχει μετονομαστεί σε Πίουα, διότι το 1945 ενσωματώθηκε στην Πολωνία, μετά τον Β΄ ΠΠ.

Οι Γερμανοί του Βόλγα (γερμανικά: Wolgadeutsche‎‎ ή Russlanddeutsche (γενικότερος όρος που αναφέρεται σε όλους τους Γερμανούς της Ρωσίας), ρωσικά: поволжские немцы‎‎, ποβάλζσκιγιε νιέμτσι) είναι Γερμανοί που εποίκησαν και ζούσαν ιστορικά κατά μήκος του ποταμού Βόλγα στη νοτιοανατολική Ευρωπαϊκή Ρωσία γύρω από το Σαράτοφ και νοτιότερα. Οι Γερμανοί του Βόλγα μεταφέρθηκαν ως μετανάστες στη Ρωσία τον 18ο αιώνα, όπου τους επετράπη να διατηρήσουν τη θρησκεία, τον πολιτισμό, τη γλώσσα και τις εκκλησίες τους (οι Γερμανοί έποικοι ήταν κυρίως Λουθηρανοί, Μεταρρυθμισμένοι, Καθολικοί, Μοραβιανοί και Μενονίτες). Λόγω της μεγαλύτερης πίεσης για αφομοίωση και της επαναφοράς της στρατολόγησης, πολλοί Γερμανοί του Βόλγα μετανάστευσαν στο Κάνσας, στη Νεμπράσκα, στις Ντακότες, την Καλιφόρνια, την πολιτεία Ουάσινγκτον, τον Καναδά, σε άλλα μέρη των ΗΠΑ και σε χώρες της Νότιας Αμερικής, κυρίως όμως στην Αργεντινή, τη Χιλή και τη Βραζιλία.

Μετά τη γερμανική επίθεση στη Σοβιετική Ένωση το 1941 ως μέρος του Β΄ ΠΠ, η Σοβιετική κυβέρνηση θεώρησε τους Γερμανούς του Βόλγα ως πιθανούς συνεργάτες και τους απέλασε κατά χιλιάδες στα ανατολικά, όπου χιλιάδες πέθαναν εκεί. Μετά τον πόλεμο, η Σοβιετική Ένωση απέλασε ένα μέτριο αριθμό Γερμανών σε δυτικότερες περιοχές. Στα τέλη της δεκαετίας του 1980 και τη δεκαετία του 1990, πολλοί από τους εναπομείναντες Γερμανούς έφυγαν από τη Σοβιετική Ένωση και μετακινήθηκαν στη Γερμανία.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Russian Census 2010: Population by ethnicity». Perepis-2010.ru (στα Ρωσικά). Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο (XLS) στις 4 Δεκεμβρίου 2013. Ανακτήθηκε στις 12 Νοεμβρίου 2017. 
  2. «Stat.kz». Stat.kz. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 12 Φεβρουαρίου 2010. Ανακτήθηκε στις 11 Νοεμβρίου 2017.