Γεράρδος Ζ΄ του Χόλσταϊν-Ρέντσμπουργκ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Γεράρδος Ζ΄ του Χόλσταϊν-Ρέντσμπουργκ
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση1404[1][2][3]
Θάνατος24  Ιουλίου 1433[3]
Έμεριχ αμ Ράιν
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότητααριστοκράτης
Οικογένεια
ΣύζυγοςΑγνή της Βάδης (από 1432)[4]
ΓονείςΓεράρδος ΣΤ΄ του Χόλσταϊν-Ρέντσμπουργκ και Αικατερίνη Ελισάβετ του Μπράουνσβαϊγκ
ΑδέλφιαΑδόλφος Η΄, κόμης του Χόλσταϊν
Ερρίκος Δ΄, κόμης του Χόλσταϊν-Ρέντσμπουργκ
Χάιλβιχ του Χόλσταϊν
Ίνγκεμποργκ του Χόλσταϊν
ΟικογένειαΟίκος του Σάουμμπουργκ
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Ο Γεράρδος Ζ΄, κόμης του Χόλσταϊν-Ρέντσμπουργκ (1404 - 24 Ιουλίου 1433) από τον Οίκο του Σάουμμπουργκ, διεκδικητής του δουκάτου του Σλέσβιχ ως Γεράρδος Γ΄ ήταν γιος του Γεράρδου ΣΤ΄, κόμη του Χόλσταϊν-Ρέντσμπουργκ και της Αικατερίνης-Ελισάβετ των Γουέλφων, κόρης του Μάγκνους Β΄ δούκα του Μπράουνσβαϊγκ-Λύνεμπουργκ-Βόλφενμπυτελ. Στη διάρκεια του πολέμου ανάμεσα στη Δανία και τη Χανσεατική Ένωση πολέμησε μαζί με τους δυο μεγαλύτερους αδελφούς του Ερρίκο Δ΄, κόμη του Χόλσταϊν-Ρέντσμπουργκ και Αδόλφο Η΄, κόμη του Χόλσταϊν στο πλευρό της Χανσεατικής Ένωσης και ήταν αρχηγός του στόλου στην πολιορκία του Φλένσμπουργκ και στον βομβαρδισμό της Κοπεγχάγης από τη Χανσεατική Ένωση.

Το 1427 ανέλαβαν μαζί με τον δεύτερο αδελφό του Αδόλφο τη διακυβέρνηση του δουκάτου του Σλέσβιχ. Στις 2 Ιουνίου 1432 ο Γεράρδος Ζ΄ παντρεύτηκε την Αγνή, κόρη του Βερνάρδου Α΄ μαργράβου του Μπάντεν-Μπάντεν, η οποία γέννησε στις 16 Ιανουαρίου 1433 πρόωρα δίδυμα, κάτι που δημιούργησε την υποψία ότι η σύλληψη τους έγινε πριν τον γάμο της Αγνής με τον Βερνάρδο, ενδεχομένως με άλλον πατέρα, οπότε σε αυτή την περίπτωση τα παιδιά δεν θα ήταν νόμιμα. Ο Γεράρδος βεβαίωσε ότι συνευρέθη με την Αγνή πριν τον γάμο τους και ζήτησε τη νομιμοποίηση των παιδιών τους, κάτι που έγινε με τη σύμφωνη γνώμη του αδελφού του Αδόλφου Η΄.

Ο Γεράρδος υπέφερε από σοβαρή νόσο των πνευμόνων και τον Φεβρουάριο του 1433 η κατάσταση της υγείας του χειροτέρευσε, ώστε οι γιατροί δήλωσαν ότι δεν μπορούσαν να τον βοηθήσουν. Ο Γεράρδος Ζ΄ και η σύζυγός του Αγνή αποφάσισαν να ταξιδέψουν για λουτρά στο Μπάντεν-Μπάντεν, αλλά ενώ περνούσαν από την Κολωνία η κατάσταση της υγείας του χειροτέρεψε τόσο πολύ, που αποφάσισαν να γυρίσουν πίσω, με τον Γεράρδο Ζ΄ να πεθαίνει κατά το ταξίδι της επιστροφής στις 24 Ιουλίου 1433 στο Έμεριχ αμ Ράιν.

Ο κουνιάδος της Αγνής, ο Αδόλφος Η΄, της απαγόρευσε την είσοδο στη χώρα μετά το τέλος του αδελφού του και η ίδια αποφάσισε να επιστρέψει στο Μπάντεν, ενώ τα δίδυμα μωρά Ερρίκος και Αικατερίνη απεβίωσαν υπό ανεξιχνίαστες συνθήκες.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 1,0 1,1 Εθνική Βιβλιοθήκη της Γερμανίας: (Γερμανικά) Gemeinsame Normdatei. 136199968. Ανακτήθηκε στις 14  Αυγούστου 2015.
  2. 2,0 2,1 Darryl Roger Lundy: (Αγγλικά) The Peerage. p4153.htm#i41527. Ανακτήθηκε στις 9  Οκτωβρίου 2017.
  3. 3,0 3,1 3,2 «Dansk Biografisk Lexikon». (Δανικά) Dansk Biografisk Leksikon. Gerhard_7..
  4. p4153.htm#i41527. Ανακτήθηκε στις 7  Αυγούστου 2020.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]