Γεράρδος Γ΄ του Χόλσταϊν-Ρέντσμπουρκ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Γεράρδος Γ΄, κόμης του Χόλσταϊν-Ρέντσμπουργκ
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση 1293
Θάνατος 1  Απριλίου 1340
Ράντερς
Οικογένεια
Σύζυγος d:Q4979499
Τέκνα Ερρίκος Β΄, κόμης του Χόλσταϊν-Ρέντσμπουργκ
Νικόλαος, κόμης του Χόλσταϊν-Ρέντσμπουργκ
d:Q4946397
Γονείς Henry I, Count of Holstein-Rendsburg
Αδέλφια Ελισάβετ του Χόλσταϊν-Ρένντσμπουρκ
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Ο Γεράρδος Γ΄, κόμης του Χόλσταϊν-Ρέντσμπουργκ ή Γεράρδος ο Μέγας (περί το 1292 - 1 Απριλίου 1340) ήταν ένας ισχυρός Γερμανός πρίγκιπας ο οποίος κυβέρνησε το Σάουνμπουργκ, το Χόλσταϊν, το Ρέντσμπουργκ και την περίοδο 1332 - 1340 μεγάλο τμήμα του βασιλείου της Δανίας. Ο Γεράρδος Γ΄ ήταν γιος του Ερρίκου Α΄, κόμη του Χόλσταϊν-Ρέντσμπουργκ, κληρονόμησε από τον πατέρα του την κομητεία του Χόλσταϊν όταν ήταν ακόμα παιδί αλλά σύντομα με έξυπνους χειρισμούς κατόρθωσε να αυξήσει σημαντικά τα εδάφη του και να γίνει ένας ισχυρός πρίγκιπας. Την περίοδο αυτό οι γειτονικοί βασιλείς όπως ο Έρικ Δ΄ της Δανίας φρόντισαν να υποθηκεύσουν πάνω του, συνεργάστηκε και με τον ξάδελφο του Ιωάννη Γ΄, κόμη του Χόλσταϊν-Πλόν.

Τοποθέτηση στον θρόνο της Δανίας του ανήλικου Βάλντεμαρ του Σλέσβιχ[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το 1325 ο Γεράρδος ανέλαβε την κηδεμονία του ανήλικου Βάλντεμαρ, δούκα του Σλέσβιχ, με την θέση του αυτή έγινε σύμμαχος των δυσαρεστημένων Δανών ευγενών οι οποίοι ανέτρεψαν (1326) τον βασιλιά Χριστόφορο Β΄ κάτι που έκανε τον Γεράρδο πραγματικό κυβερνήτη της Δανίας. Τοποθέτησε βασιλιά της Δανίας τον ανήλικο ανιψιό του Βάλντεμαρ του Σλέσβιχ ο οποίος ανήκε στον κλάδο του Άβελ της Δανίας από τον Οίκο του Έστρινσεν και είχε με αυτόν τον τρόπο κληρονομικά δικαιώματα στον θρόνο. Η ανικανότητα του να φέρει ειρήνη έφερε νέες εξεγέρσεις οι σημαντικότερη από τις οποίες ήταν του κόμη Γιόχαν (1330) ενάντια στον ανιψιό του Βάλντεμαρ και τον ίδιο τον κηδεμόνα του Γεράρδο. Ο Γεράρδος τότε υποχρεώθηκε να αντικαταστήσει στον θρόνο της Δανίας τον μικρό Βάλντεμαρ με τον έκπτωτο βασιλιά Χριστόφορο Β΄ (1330) σαν βασιλιά χωρίς καμιά εξουσία, με τον θάνατο του Χριστόφορου και την επικράτηση αναρχίας (1332) ο Γεράρδος έγινε ο κυβερνήτης του μεγαλύτερου τμήματος της Δανίας.

Κυβερνήτης της Δανίας[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Την περίοδο 1332 - 1349 ο κόμης Γεράρδος ήταν ο κυβερνήτης του μεγαλύτερου τμήματος του βασιλείου της Δανίας, είχε τον απόλυτο έλεγχο σε περιοχές όπως η Γιουτλάνδη, και η Φιονία με το υπόλοιπο τμήμα να βρίσκεται στα χέρια του αντιπάλου του Γιόχαν. Η θέση του ήταν ασαφής λόγω των χρεών που δημιούργησε στους πιστωτές για να συντηρήσει τον στρατό του, οι εξεγέρσεις των ναυτικών, των αγροτών και οι πιέσεις των Γερμανών ευγενών τον οδήγησαν να υποστηρίξει τον διεκδικητή του θρόνου της Δανίας Βάλντεμαρ γιο του Χριστόφορου. Τελικά αποφάσισε να αντιμετωπίσει δυναμικά την κατάσταση με εξέγερση απέναντι στους επαναστάτες στην Γιουτλάνδη την άνοιξη του 1340, εκεί σφαγιάστηκε από τον Νίλς Έμπεσεν στον ύπνο του. Η δολοφονία του είχε σαν αποτέλεσμα την επιστροφή του διαδόχου Βάλντεμαρ Άττερνταγκ στον θρόνο της Δανίας. Η φήμη του από περιοχή σε περιοχή δημιούργησε διαφορετικούς θρύλους στην Δανία είχε την φήμη ενός Γερμανού τυράννου που ήταν πηγή έμπνευσης στους ποιητές κατά την διάρκεια της Γερμανικής κατοχής, αντίθετα στο Χόλσταϊν είχε την φήμη λαϊκού ήρωα και άγιου.

Οικογένεια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Με την σύζυγο του Σοφία του Βέρλ, κόρη του Νικολάου Β΄ του Βέρλ και της Ριτσέζα κόρης του Έρικ Ε΄ της Δανίας απέκτησε:

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Dansk Biografisk Leksikon, vol. 7, Copenh. 1980.
  • Politikens Danmarkshistorie, vol. 4 by Erik Kjersgaard, Copenh. 1962.
  • Jyske Kronike, transl. by Rikke Agnete Olsen. Aarhus, 1995.
Γεράρδος Γ΄ του Χόλσταϊν-Ρέντσμπουρκ
Γέννηση: 1292 Θάνατος: 1 Απριλίου 1340
Βασιλικοί τίτλοι
Προκάτοχος
Βάλντεμαρ Γ΄ της Δανίας
Δούκας του Σλέσβιχ
Coat of arms of Schleswig.svg
1326 - 1330
Διάδοχος
Βάλντεμαρ Γ΄ της Δανίας
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Gerhard III, Count of Holstein-Rendsburg της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).