Γενικό Συμβούλιο (Ανδόρρα)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Το λογότυπο του Γενικού Συμβουλίου της Ανδόρρας

Το Γενικό Συμβούλιο της Ανδόρρας (καταλανικά: Consell General d'Andorra‎‎), ή αλλιώς Consell General de les Valls (Γενικό Συμβούλιο των Κοιλάδων), είναι το μονοθάλαμο κοινοβούλιο της Ανδόρρας του οποίου οι συνεδριάσεις λαμβάνουν χώρα στο Casa de la Vall.

Εκλογές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Έχει 28 έδρες, οι κάτοχοι των οποίων εκλέγονται κάθε τέσσερα χρόνια. 14 από αυτές εκλέγονται αναλογικά σε εθνική εκλογική περιφέρεια, και οι υπόλοιπες 14 κατανέμονται στις 7 ενορίες που απαρτίζουν τη χώρα. Αυτή η μέθοδος εκλογής άρχισε να ισχύει το 1997, όταν θεσμοθετήθηκε η εθνική εκλογική περιφέρεια. Πριν από τότε κάθε ενορία εξέλεγε 4 βουλευτές.

Το Συμβούλιο, το οποίο βρίσκεται υπό τους συμπρίγκιπες, εκλέγει τον αρχηγό της κυβέρνησης. Στη συνέχεια ορίζει την κυβέρνηση, η οποία αποτελείται από τουλάχιστον επτά υπουργούς. Η προεδρία του Γενικού Συμβουλίου της Ανδόρρας ανήκει στον Γενικό Σύνδικο, ο οποίος επί του παρόντος είναι ο Βισένς Ματέου Ζαμόρα και από τον Υποσύνδικο. Ελλείψει αυτών, την προεδρία αναλαμβάνει ο σύμβουλος της ενορίας του Κανίλιο.[1]

Ιστορικές σημειώσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Σημειώνεται ότι το σημερινό κοινοβούλιο της Ανδόρρας αποτελεί συνέχεια του Συμβουλίου της Γης (Consell de la Terra), που ιδρύθηκε στις 11 Φεβρουαρίου 1419.[2]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «El Consell General — Consell General Principat d'Andorra». www.consellgeneral.ad (στα Καταλανικά). Ανακτήθηκε στις 14 Σεπτεμβρίου 2020. 
  2. «El Consell General en la història — Consell General Principat d'Andorra». www.consellgeneral.ad (στα Καταλανικά). Ανακτήθηκε στις 14 Σεπτεμβρίου 2020. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]