Γενικό Νοσοκομείο Άρτας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Συντεταγμένες: 39°08′52″N 20°59′40″E / 39.14778°N 20.99444°E / 39.14778; 20.99444

Γενικό Νοσοκομείο Άρτας (Γ.Ν.Άρτας)
Το Γ.Ν Άρτας στο λόφο Περάνθης
ΌνομαΓενικό Νοσοκομείο Άρτας (Γ.Ν.Άρτας)
ΟργανισμόςΕ.Σ.Υ
ΤοποθεσίαΛόφος Περάνθης, Άρτα
Ιατρική ΦροντίδαΠρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια περίθαλψη
Δίκτυο6η Υγειονομική Περιφέρεια Πελοποννήσου, Ηπείρου, Ιονίων Νήσων και Δυτικής Ελλάδας
Αριθμός κλινών245
Ιδρύθηκε1945
Ιστοσελίδαhttp://www.gnartas.gr/

Το Γενικό Νοσοκομείο Άρτας είναι ένα νοσοκομείο που βρίσκεται στην πόλη της Άρτας, στο λόφο Περάνθης, κοντά στο Στρατόπεδο Βερσή. Διαθέτει σήμερα 245 κλίνες και υπάγεται στην 6η Υγειονομική Περιφέρεια Πελοποννήσου, Ηπείρου, Ιονίων Νήσων και Δυτικής Ελλάδας.[1]

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Νοσοκομείο της Άρτας ιδρύθηκε το έτος 1945 με την επωνυμία «Γενικό Νοσοκομείο Άρτας». Το 1957 το νοσοκομείο μεταφέρθηκε σε κτίριο που βρίσκεται στην οδό Αλεξάνδρου Ζάρρα 4, πολύ κοντά στο κέντρο της Άρτας. Το νοσοκομείο κατασκευάστηκε σε οικόπεδο 32 στρεμμάτων, το οποίο διέθεσαν οι αδελφοί Ζάρρα, Γεώργιος και Αλέξανδρος. Ο Γεώργιος πρόσφερε όλη την περιουσία του που ανερχόταν σε 2.500 χρυσές λίρες και ο Αλέξανδρος επέβλεπε τις εργασίες ανέγερσης του νοσοκομείου, το οποίο ονομάστηκε "Ζάρρειο".[2] Στο συγκεκριμένο κτίριο σήμερα στεγάζονται ο ξενώνας ψυχοκοινωνικής αποκατάστασης "Μελισσάνθια" [3] και το Κέντρο Φυσικής και Ιατρικής Αποκατάστασης (πρώην ΚΑΑΚΥ/ΑΜΕΑ) Άρτας.[4][5] Πλέον στο κτηρίου του παλαιού νοσοκομείου στεγάζεται το Κέντρο Υγείας Άρτας. Το έτος 1990 άρχισε η κατασκευή νέου 4/όροφου κτιρίου, στον λόφο Περάνθης και τον Απρίλιο του 1997 μεταστεγάστηκε στο νέο κτίριο, εμβαδού 19.000 τ.μ.[6] Το 2007 ανεγέρθηκε δίπλα στο νοσοκομείο, ιερός ναός με την ονομασία «Παναγιά η Γιάτρισσα».

Τοποθεσία και πρόσβαση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το νοσοκομείο βρίσκεται σε υψόμετρο 197 μέτρων,[7] στο λόφο Περάνθης, στις παρυφές της πόλης της Άρτας και περιβάλλεται από δάσος κωνοφόρων. Η νοτιοδυτική πλευρά του νοσοκομείου βλέπει προς τον κάμπο της Άρτας και στα βορειοδυτικά μπορεί κανείς να παρατηρήσει το ιστορικό γεφύρι της Άρτας με τον ποταμό Άραχθο. Το νοσοκομείο απέχει περίπου 3 χλμ. από τα ΚΤΕΛ Άρτας και 4 χλμ. από το κέντρο της πόλης. Η πρόσβαση στο νοσοκομείο είναι εφικτή μέσω του δρόμου που περνάει μπροστά από το στρατόπεδο Βερσή, όπως και από τον παράπλευρο της Εθνικής οδού Αντιρίου-Ιωαννίνων, στο ύψος του κολυμβητηρίου αλλά και από την πλευρά του Δημοτικού Σταδίου Άρτας. Δίπλα από το νοσοκομείο υπάρχει χώρος στάθμευσης και σε κοντινή απόσταση βρίσκεται το νέο Τουριστικό περίπτερο Άρτας. Καθημερινά, το Αστικό ΚΤΕΛ Άρτας, εκτελεί δρομολόγια από και προς το νοσοκομείο της πόλης.[8]

Κλινικές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι υπηρεσίες του Γ.Ν Άρτας αποτελούνται από την Ιατρική υπηρεσία, τη Νοσηλευτική υπηρεσία και τη Διοικητική υπηρεσία.

Η Ιατρική υπηρεσία του Νοσοκομείο Άρτας διαρθρώνεται σε 5 τομείς:[9]

Επίσης περιλαμβάνει Διατομεακά Τμήματα Ημερήσιας Νοσηλίας μαζί με τα τμήματα Διαιτολογίας, Κοινωνικής Εργασίας και Παραϊατρικού Προσωπικού.

Η Νοσηλευτική Υπηρεσία διαρθρώνεται σε τρεις τομείς:

  • 1ος Νοσηλευτικός τομέας, ο οποίος καλύπτει τον Παθολογικό τομέα.
  • 2ος Νοσηλευτικός τομέας, ο οποίος καλύπτει τον Χειρουργικό τομέα.
  • 3ος Νοσηλευτικός Τομέας, ο οποίος καλύπτει τον Εργαστηριακού τομέα, τον Τομέα Ψυχικής Υγείας, τον Τομέα Δημόσιας Υγείας και τα διατομεακά τμήματα.[10]

Οι κλινικές και τα τμήματα του νοσοκομείου είναι διαρθρωμένα ως εξής:[11]

Στην παιδιατρική κλινική βρίσκεται το εργαστήριο μελέτης αναπνευστικής λειτουργίας, το οποίο είναι το μοναδικό σε όλη την Ήπειρο.[12] Το νοσοκομείο διαθέτει αμφιθέατρο στο οποίο έχουν πραγματοποιηθεί κατά καιρούς διάφορα επιστημονικά συνέδρια όπως το 5ο Συμπόσιο Επείγουσας Ιατρικής.[13] Το νοσοκομείο συνεργάζεται στενά με τα τρία Κέντρα Υγείας του Νομού Άρτας δηλαδή το Κ.Υ Άνω Καλεντίνης, Βουργαρελίου και Αγνάντων.[14] Το νοσoκομείο είναι συνδεδεμένο με το δίκτυο EPIRUS–NET, το οποίο λειτουργεί από το 2000. Είναι ένα δίκτυο Τηλε-ιατρικής και Τηλε-εργασίας, το οποίο ανήκει στην Γενική Γραμματεία Περιφέρειας Ηπείρου και έχει αναπτυχθεί σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων.[15] Από την 1η Ιουνίου 2012 έχει ξεκινήσει τη λειτουργία της, η Κινητή Μονάδα Ψυχικής Υγείας Άρτας–Πρέβεζας(ΚΜΨΥ Α-Π) του Γενικού Νοσοκομείου Άρτας, η οποία είναι μία υπηρεσία παροχής ψυχιατρικής φροντίδας και προαγωγής της ψυχικής υγείας.[16]

Εξωτερικά ιατρειά[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στους 5 τομείς λειτουργούν τα εξής τακτικά εξωτερικά ιατρεία:

  • Ανδρολογικό
  • Γαστρεντερολογικό
  • Καρδιολογικό
  • Μαιευτικό
  • Νευρολογικό
  • Νευροχειρουργικό
  • Νεφρολογικό
  • Οδοντιατρικό
  • Ορθοπαιδικό
  • Ουρολογικό
  • Οφθαλμολογικό
  • Παθολογικό
  • Παιδιατρικό
  • Πνευμονολογικό
  • Υπερήχων καρδιάς
  • Χειρουργικό
  • Ψυχιατρικό
  • Ωτορινολαρυγγολόγοι


Παροχή Ιατρικής Ειδικότητας[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Νοσοκομείο της Άρτας παρέχει τις παρακάτω ιατρικές ειδικότητες στους απόφοιτους της Ιατρικής σχολής.[17]

Στο νοσοκομείο κάνουν την πρακτική τους και οι μαθητές των διαφόρων σχολών Νοσηλευτικής.[18]

Διακρίσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Νεφρολογικό Τμήμα του Νοσοκομείου Άρτας, όπως ανακοινώθηκε τον Μάιο του 2012, ανέλαβε και διεκπεραίωσε με απόλυτη επιτυχία, ερευνητικό διεθνές πρωτόκολλο με θέμα την αντιμετώπιση της αναιμίας σε ασθενείς που πάσχουν από Χρόνια Νεφρική Ανεπάρκεια. Συγκεκριμένα, οι νεφρολόγοι του νοσοκομείου ερεύνησαν το κατά πόσο είναι αποτελεσματική η ενδοφλέβια χορήγηση σιδήρου στους ασθενείς με Χ.Ν.Α, σε σχέση με τη χορήγηση ακριβότερων σκευασμάτων, όπως είναι η ερυθροποιητίνη και τα αποτελέσματα υπήρξαν θετικά.[19]

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 6η Υγειονομική Περιφέρεια Πελοποννήσου, Ηπείρου, Ιονίων Νήσων και Δυτικής Ελλάδας.[1] Αρχειοθετήθηκε 2018-11-20 στο Wayback Machine.
  2. «Μεγάλοι Εθνικοί Ευεργέτες:αδελφοί Ζάρρα». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 6 Σεπτεμβρίου 2012. Ανακτήθηκε στις 13 Σεπτεμβρίου 2012. 
  3. Λείπουν τα κονδύλια και η αποασυλοποίηση τρικλίζει,Ελευθεροτυπία,Τετάρτη 21 Απριλίου 2010 [2]
  4. «Ουσιαστικές υπηρεσίες απ' το ΚΑΑΚΥ ΑΜΕΑ Άρτας,20/08/09». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 4 Μαρτίου 2016. Ανακτήθηκε στις 11 Σεπτεμβρίου 2012. 
  5. Σε Κέντρο Φυσικής και Ιατρικής Αποκατάστασης μετονομάζεται το ΚΑΑΚΥ/ΑΜΕΑ Άρτας,10/01/ 2012.[3]
  6. «Το Νοσοκομείο της πόλης της Άρτας». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 22 Οκτωβρίου 2012. Ανακτήθηκε στις 11 Σεπτεμβρίου 2012. 
  7. Υψομετρικά στοιχεία περιοχών
  8. ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΑ ΑΣΤΙΚΟΥ ΚΤΕΛ ΑΡΤΑΣ
  9. Ιατρική Υπηρεσία του Νοσκομείου Άρτας[νεκρός σύνδεσμος]
  10. Νοσηλευτική Υπηρεσία Γ.Ν Άρτας[νεκρός σύνδεσμος]
  11. «Αρχειοθετημένο αντίγραφο». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 22 Ιανουαρίου 2012. Ανακτήθηκε στις 11 Σεπτεμβρίου 2012. 
  12. Παιδιατρική κλινική Γ.Ν Άρτας[νεκρός σύνδεσμος]
  13. Στην Άρτα το 5ο Συμπόσιο Επείγουσας Ιατρικής
  14. Μονάδες Υγείας Περιφέρειας Ηπείρου
  15. Προβλήματα – Ανάγκες της ευρύτερης περιοχής του Νομού Άρτας.[4] Αρχειοθετήθηκε 2015-05-12 στο Wayback Machine.
  16. Έναρξη λειτουργίας της Κινητής Μονάδας Ψυχικής Υγείας Άρτας – Πρέβεζας[νεκρός σύνδεσμος]
  17. «Ιατρικές ειδικότητες Γ.Ν.Άρτας». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 10 Ιουλίου 2016. Ανακτήθηκε στις 21 Ιουνίου 2016. 
  18. ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗ ΤΡΑΥΜΑΤΟΛΟΓΙΑ:οδηγός σπουδών
  19. Παγκόσμια πρωτιά για το Νοσοκομείο Άρτας[νεκρός σύνδεσμος]

Εξωτερικοί Σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]