Γαβριήλ Μαργαρίτης, Ηγούμενος Μονής Πανορμίτη Σύμης

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Γαβριήλ Μαργαρίτης, Ηγούμενος Μονής Πανορμίτη Σύμης
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση1924
Σύμη
Θάνατος3  Απριλίου 2006
Πανορμίτης Σύμης
Χώρα πολιτογράφησηςΕλλάδα
Εκπαίδευση και γλώσσες
Ομιλούμενες γλώσσεςΕλληνικά
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταμοναχός

Ο Γαβριήλ Μαργαρίτης γεννήθηκε στη Σύμη της Δωδεκανήσου το έτος 1924 και απεβίωσε στον Πανορμίτη Σύμης στις 3-04-2006, σε ηλικίας 82 ετών, όπου και ετάφηκε. Γονείς του ήταν ο Νικόλαος και η Μαρία Μαργαρίτη, κάτοικοι Σύμης, με περισσότερα παιδιά, τα οποία ανάθρεψαν "εν παιδεία και νουθεσία Κυρίου".. Το βαπτιστικό του όνομα του υιού των ήταν Γεώργιος και μετονομάσθηκε σε Γαβριήλ, όταν έγινε Μοναχός.

Κατά την διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου (1940-1944) και ειδικότερα κατά το έτος 1942, ο Γεώργιος Μαργαρίτης ήλθε με την μητέρα του Μαρία στη Ρόδο, εξ αιτίας ορισμένων προβλημάτων υγείας, τα οποία αντιμετώπιζε. Εισήχθηκε στο Νοσοκομείο της Ρόδου, υποβλήθηκε σε σχετική θεραπεία και μεταξύ άλλων εγχειρίσθηκε από σκωληκοειδίτιδα. Ακολούθως επιβιβάσθηκε με την μητέρα του στο Ιταλικό πλοίο Φιούμε (Fiume), προκειμένου να επιστρέψει στην Σύμη. Επειδή όμως το πλοίο αυτό μετέφερε και πολεμικό υλικό, βομβαρδίσθηκε από Αγγλικό πλοίο και βυθίσθηκε. Οι περισσότεροι επιβάτες του πλοίου πνίγηκαν, μαζί και η μητέρα του Γεωργίου Μαργαρίτη Μαρία. Ο Γεώργιος ναυαγός επικαλέσθηκε την βοήθεια του Ταξιάρχη Μιχαήλ Πανορμίτη και ως εκ θαύματος σώθηκε. Τότε υποσχέθηκε να αφιερωθεί στην Μονή του Πανορμίτη Σύμης και να την υπηρετήσει σε όλη του την ζωή. Μετά το ναυάγιο ο Γεώργιος επέστρεψε για σύντομο χρονικό διάστημα στη Ρόδο, όπου ενταφίασε την σορό της μητέρας του, η οποία μεταξύ των πολύ λίγων που βρέθηκαν ήταν και εκείνη.

Το έτος 1946, ο Γεώργιος Μαργαρίτης και σε ηλικία 22 ετών ήλθε στην παλαιά και ιστορική Μονή του Ταξιάρχη Μιχαήλ Πανορμίτη της Σύμης, η οποία είναι μία από τις μεγαλύτερες και πλουσιότερες Μονές της Ελλάδος και της Χριστιανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας γενικότερα. Αυτή είναι κτισμένη στο βάθος ασφαλούς φυσικού όρμου, του αρχαίου Πανόρμου ή Πανερμιώτη ή Πανορμίτη και έχει ιδρυθεί πιθανώς στη θέση αρχαίου Ιερού του Ποσειδώνα, των προχριστιανικών χρόνων. Η Μονή του Πανορμίτη αποτελεί πανδωδεκανησιακό, πανελλήνιο, πανορθόδοξο και παγχριστιανικό προσκύνημα και δέχεται χιλιάδες επισκέπτες, ΄Ελληνες και ξένους, κατά την διάρκεια εκάστου έτους.

Ο Γεώργιος Μαργαρίτης, ύστερα από την προβλεπόμενη δοκιμασία, εκάρη Μοναχός και έλαβε το όνομα Γαβριήλ. Ως Μοναχός Γαβριήλ υπηρέτησε την Μονή, έχοντας αναλάβει διάφορα "δακονήματα" μέχρι το έτος 1983, Τότε και ύστερα από συνοπτικές διαδικασίες χειροτονήθηκε από τον τότε Μητροπολίτη Ρόδου Σπυρίδωνα Συνοδινό, τον Κεφαλλήνα, ιστορική προσωπικότητα και επιφανή Ιεράρχη της Ορθοδόξου Εκκλησίας, αρχικά Διάκονος, κατόπιν Πρεσβύτερος και στη συνέχεια προχειρίσθηκε σε Αρχιμανδρίτη. Στη συνέχεια τοποθετήθηκε Ηγούμενος της Ιεράς Μονής Πανορμίτη, όπου και υπηρέτησε έως την κοίμησή του (3-04-2006). Προκειμένου να χειροτονηθεί ο Γαβριήλ Μαργαρίτης και να ενθρονισθεί ως Ηγούμενος στη Μονή Πανορμίτη, ουσιαστική υπήρξε και η συμβολή του τότε Μητροπολίτη Λέρου, Καλύμνου και Ασυπαλαίας Νεκταρίου (Χατζημιχάλη) και του τότε Επισκόπου Δωδώνης και νυν Μητροπολίτη Χρυσοστόμου Συνετού, που έτυχε να παρευρίσκονται στην Μονή Πανορμίτη Σύμης.

Ο Γαβριήλ Μαργαρίτης ήταν άνθρωπος με μικρή Σχολική Παιδεία, αλλά με πλούσια πείρα από την ζωή και την αναστροφή του με σημαίνουσες προσωπικότητες, που κατά καιρόν επισκεπτόταν την Μονή του Πανορμίτη. ΄Εγιναν πολλά έργα κατά την διάρκεια της Ηγουμενίας του, αγαπούσε την Μονή, τους προσκυνητές και όλους τους ανθρώπους, οι οποίοι ανταπέδιδαν προς το πρόσωπό του την αγάπη αυτήν. Τον χαρακτήριζαν η βαθειά πίστη του προς τον Θεόν, η εμπιστοσύνη του προς τον Προστάτη και Φύλακα ΄Αγγελο της Μονής Ταξιάρχη Μιχαήλ Πανορμίτη, η αγάπη του προς τους ανθρώπους γενικώς, η απλότητα, η σεμνότητα και η χριστιανική ταπεινοφροσύνη. ΄Ηταν ιδιαίτερα ευαίσθητος σε θέματα κοινωνικής μέριμνας και φιλανθρωπίας και βοηθούσε όλους εκείνους, που είχαν ανάγκη. Η όλη βιωτή του και τα έργα του έφεραν τα χαρακτηριστικά της Αγιότητας. ΄Ότι είναι σήμερα η Μονή Πανορμίτη, αυτό οφείλεται στην αγάπη, την δραστηριότητα και τον ζήλο του πατέρα Γαβριήλ Μαργαρίτη. Το τελευταίο σημαντικό έργο το οποίο επετέλεσε λίγο πριν από τον θάνατόν του, ήταν η ίδρυση, στελέχωση και λειτουργία στην Μονή Πανορμίτη ενός "Οίκου Ευγηρίας". Αυτός λειτούργησε από το έτος 1998 έως το 2008, οπότε και ανέστειλε την λειτουργία του.

Μετά από σχετική απόφαση του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Σύμης, Τήλου, Χάλκης και Καστελόριζου κ.κ.. Χρυσοστόμου Β΄ (Πίτση), η οποία ανακοινώθηκε επισήμως στις 18-07-2018, προσεχώς πρόκειται να αρχίσει ο "Οίκος Ευγηρίας" της Μονής Πανορμίτη, να λειτουργεί, ως "Ξενώνας ηλικιωμένων, αυτοεξυπηρετούμενων". Οι τρόφιμοι, οι οποίοι θα διαμένουν εκεί , θα έχουν στέγαση, τροφή, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και φροντίδα και όλα αυτά τελείως δωρεάν. ΄Όλα τα έξοδα θα καλύπτονται από το Ταμείο της Ιεράς Μονής του Ταξιάρχη Μιχαήλ Πανορμίτη Σύμης..

Μετά την κοίμηση του Ηγουμένου Αρχιμανδρίτη Γαβριήλ Μαργαρίτη (3-04-2006) και έως τις αρχές του 2018 καθήκοντα Ηγουμενεύοντος της Μονής Πανορμίτη Σύμης ασκούσε ο Ιερομόναχος Ιερόθεος Κοενάκης. Μετά την εκλογή και την ενθρόνιση του Μητροπολίτη Χρυσοστόμου Β΄ (Μάρτιος 2018) καθήκοντα Ηγουμενεύοντος έχουν ανατεθεί στον Αρχιμανδρίτη π. Αντώνιο Πατρό, ο οποίος από την πλευρά του πατέρα του κατάγεται από την Σύμη. Πρόκειται για άνθρωπο νέο, πολύ μορφωμένο, συνετό, δραστήριο, οργανωτικό και πολύ αποτελεσματικό. ΄Ένα νέο κεφάλαιο και μία νέα περίοδος ακμής έχει ήδη αρχίσει για την Ιερά Μονή του Ταξιάρχη Μιχαήλ Πανορμίτη της Σύμης.~~~~

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ :

Δρ. Ιωάννης Ηλ. Βολανάκης, Αρχιμανδρίτης Γαβριήλ Μαργαρίτης (1924-2006), Ηγούμενος Ιεράς Μονής Πανορμίτη Σύμης (1983-2006) - ΄Ενας χαρισματούχος εργάτης του Ευαγγελίου, Σύμη 2018 (υπό έκδοση).