Γέφυρα της Νορμανδίας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Γέφυρα της Νορμανδίας
ΜεταφέρειRoute nationale 1029
ΔιασχίζειΣηκουάνας
ΤοποθεσίαΧάβρη[1] και Ονφλέρ, Γαλλία[1]
Συντηρείται απόChambre de commerce du Havre
Προηγείται απόTancarville Bridge
Σχέδιοκαλωδιωτή γέφυρα
Υλικόσκυρόδεμα και χάλυβας
Συνολικό μήκος2.141 μέτρα[2]
Πλάτος23,6 μέτρα
ΑρχιτέκτοναςMichel Virlogeux
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Η γέφυρα της Νορμανδίας (γαλ. Pont de Normandie) είναι καλωδιωτή οδογέφυρα επί του ποταμού Σηκουάνα, η οποία ενώνει τις πόλεις Χάβρη και Ονφλέρ της Νορμανδίας, στη βόρειο Γαλλία. Το συνολικό της μήκος φτάνει τα 2.143,21 μ., ενώ το μακρύτερο «άνοιγμα» μεταξύ των πείρων της μετρά 856 μ., κάνοντάς την μία από τις μεγαλύτερες σε μήκος καλωδιωτές γέφυρες του κόσμου. Η χρήση της είναι οδική, διαθέτει ωστόσο μια επιπλέον λωρίδα ανά κατεύθυνση αποκλειστικά για πεζούς και ποδηλάτες, χωρίς να υπόκεινται σε τέλη διοδίων.

Τεχνικά στοιχεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η γέφυρα σχεδιάστηκε από τον Μισέλ Βιρλοζέ (Michel Virlogeux), με την αρχιτεκτονική συνδρομή των Φρανσουά Ντουαγιέλ (François Doyelle) και Σαρλ Λαβίν (Charles Lavigne). Η κοινοπραξία υπεύθυνη για την κατασκευή της ξεκίνησε τις εργασίες το 1988, ο οποίες διήρκεσαν περί τα επτά χρόνια, με τα εγκαίνια της γέφυρας να λαμβάνουν χώρα στις 20 Ιανουαρίου 1995.

Την εποχή που κατασκευάστηκε, η γέφυρα της Νορμανδίας ήταν η μακρύτερη καλωδιωτή γέφυρα του κόσμου και επίσης είχε το μακρύτερο άνοιγμα μεταξύ πείρων απ' οποιαδήποτε άλλη γέφυρα. Το ρεκόρ μακρύτερης γέφυρας κατακτήθηκε το 2004 με την ολοκλήρωση της γέφυρας Ρίου-Αντιρρίου (2883 μ.), ενώ το ρεκόρ μεγαλύτερου ανοίγματος μεταξύ πείρων το 1999 με τη Γέφυρα Τατάρα στην Ιαπωνία.

Ο λόγος που επιλέχθηκε καλωδιωτή αντί κρεμαστής γέφυρας ήταν τόσο η μεγαλύτερη αντοχή της σε δυνατούς ανέμους, αλλά και το γεγονός ότι κόστιζε λιγότερο. Το συνολικό κόστος για την κατασκευή της, καθώς και για συμπληρωματικά στοιχεία και εργασίες έφτασε τα 352 εκ. ευρώ, με το κόστος της γέφυρας αυτής καθαυτής να αγγίζει τα 233 εκ. ευρώ.[3][4]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]