Γάτα του Αιγαίου

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Γάτα του Αιγαίου

Η Γάτα του Αιγαίου είναι φυλή γάτας. Θεωρείται ως η μοναδική αυτόχθονη ελληνική φυλή γάτας, μιας και πρωτοεμφανίστηκε στις Κυκλάδες[1]. Αν και η Γάτα του Αιγαίου πρωτοεμφανίστηκε πολλές δεκαετίες πριν, η συστηματική εκτροφή της ξεκίνησε στις αρχές της δεκαετίας του 1990[2], ενώ είναι η μόνη ελληνική φυλή που έχει αναγνωριστεί από τον Ελληνικό Όμιλο Γάτας. Παράλληλα, γίνονται προσπάθειες να αναγνωριστεί και από ομίλους γάτας του εξωτερικού.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Όπως μαρτυρά το όνομά της, η Γάτα του Αιγαίου κατάγεται από την περιοχή του Αιγαίου Πελάγους και συγκεκριμένα από τα νησιά των Κυκλάδων. Τα τελευταία είκοσι χρόνια έχει ξεκινήσει η συστηματική εκτροφή της από εκτροφείς του Ελληνικού Ομίλου Γάτας, με στόχο «την καταξίωση και προστασία της μοναδικής ελληνικής φυλής, την σωστή και την επιλεκτική αναπαραγωγή της για την σταθεροποίηση των χαρακτηριστικών της, και την Διεθνή της αναγνώριση από την Παγκόσμια Ομοσπονδία Γάτας»[3]. Αν και σήμερα απαντάται σε όλη την Ελλάδα, παραμένει σπάνια μιας και κινδυνεύει από ποντικοφάρμακα, τροχαία ατυχήματα, φόλες κ.α..

Εξωτερική εμφάνιση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η γάτα του Αιγαίου έχει ημιμακρύτριχο τρίχωμα και μακριά ουρά. Αυτό το τρίχωμα παρέχει καλή προστασία από το αρκετά ψυχρό κλίμα του Αιγαίου Πελάγους κατά τους χειμερινούς μήνες, ενώ το καλοκαίρι εγκαταλείπει το πλούσιο τρίχωμά της. Το τρίχωμά της είναι κυρίως δίχρωμο ή τρίχρωμο, ενώ πρέπει το ένα εκ των δύο ή τριών χρωμάτων να είναι οπωσδήποτε λευκό και να καλύπτει το 1/3 ή τα 2/3 του σώματος, έτσι προκύπτουν οι συνδυασμοί μαύρο άσπρο, κόκκινο - άσπρο, ανοιχτό καφέ - άσπρο με ή χωρίς ραβδώσεις. Η Γάτα του Αιγαίου είναι μία μεσαίου μεγέθους φυλή. Επίσης, έχει εύρωστο και μυώδες σώμα, χωρίς ίχνος παχυσαρκίας. Ακόμη, το σώμα της είναι μακρύ με δυνατά, μεσαίου μεγέθους πόδια και στρογγυλές πατούσες. Τέλος, το κεφάλι της είναι πλατύ αλλά όχι στρογγυλό. Τα αυτιά τους έχουν στρογγυλεμένες άκρες και καλύπτονται με τρίχες. Ακόμη, τα μάτια τους μπορεί να είναι οποιαδήποτε απόχρωση του πράσινου και έχουν «ανατολίτικο» σχήμα[4][5].

Χαρακτήρας[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Γάτα του Αιγαίου είναι ανεξάρτητη αλλά ταυτόχρονα φιλική με τους ανθρώπους και τις άλλες γάτες, με τις οποίες έμαθε να συμβιώνει σε μικρές ομάδες. Είναι ιδιαίτερα κοινωνικές και επικοινωνούν καλά με τους ανθρώπους ή τις γάτες. Ακόμη, ορισμένοι την θεωρούν «εξαιρετική και στοργική μητέρα», ενώ θεωρείται αξιαγάπητη και ιδιαίτερα προσαρμοστική.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. eog.gr Riricats (Aegean cats)
  2. catbreeds.kittycatbliss.com Aegean Cat Breed
  3. petzoo.gr Λέσχη Γάτας Αιγαίου
  4. kittensandcatsforsale.com Aegean Cat Breed Facts (στα Αγγλικά)
  5. catnkitten.com Aegean Cat Breed (στα Αγγλικά)

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]