Γάμος του Πρίγκιπα Χάρρι και της Μέγκαν Μαρκλ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Ο Πρίγκιπας Χάρρι και η σύζυγός του Μέγκαν Μαρκλ

Στις 19 Μαΐου του 2018 τελέστηκε στην περιοχή του Ουίνδσορ με ιδιαίτερη λαμπρότητα, αν και ημιεπίσημα ο γάμος του Πρίγκιπας Χάρι της Ουαλίας, δευτερότοκου γιου του διαδόχου Καρόλου και έκτου στη σειρά διαδοχής του αγγλικού θρόνου, με την Μέγκαν Μαρκλ[1].

Ο γάμος παρακολουθήθηκε από ένα εκτιμώμενο κοινό 1.9 δισεκατομμυρίων ατόμων[2][3].

Γνωριμία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Δούκισσα του Σάσσεξ, τότε γνωστή ως Μέγκαν Μαρκλ

Η Μέγκαν Μαρκλ γεννήθηκε στις 4 Αυγούστου 1981 στο Λος Άντζελες και είναι η μοναδική κόρη του Τόμας Μαρκλ και της δεύτερης συζύγου του Ντόρια Ράγκλαντ. Ο Πρίγκιπας Χάρρι γεννήθηκε στις 15 Σεπτεμβρίου 1984 και είναι ο δευτερότοκος γιος του Πρίγκιπα Καρόλου και της Πριγκίπισσας Νταϊάνας. Το 2016[4] γνωρίστηκαν μέσω μίας κοινής φίλης και κατάφεραν για αρκετούς μήνες να κρατήσουν κρυφή από τα μέσα τη σχέση τους την οποία επιβεβαίωσε ο Πρίγκιπας με επίσημη δήλωσή του. Η σχέση έγινε γνωστή στις 8 Νοεμβρίου 2016[5].

Ανακοίνωση του αρραβώνα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στις 27 Νοεμβρίου 2017 ο οίκος Κλάρενς[6] ανακοίνωσε ότι ο Πρίγκιπας Χάρρι αρραβωνιάστηκε την Αμερικανίδα σύντροφό του Μέγκαν Μαρκλ. Η ανακοίνωση ανέφερε ότι το ζευγάρι αρραβωνιάστηκε μέσα στον Νοέμβριο και ότι μετά το γάμο θα κατοικήσει στο Νότινγκχαμ Κότατζ, στα Ανάκτορα του Κένσιγκτον. Το δαχτυλίδι που έδωσε ο Πρίγκιπας στη Μέγκαν περιελάμβανε δυο διαμάντια από την προσωπική συλλογή της μητέρας του Πριγκίπισσας Νταϊάνας[7] και στο κέντρο ένα διαμάντι από τη Μποτσουάνα, περιοχή με ιδιαίτερη σημασία για το ζευγάρι και ιδιαίτερα για τον Πρίγκιπα. Εκατομμύρια αντίγραφα του δαχτυλιδιού έχουν πουληθεί μέχρι σήμερα. Η Βασίλισσα και ο Δούκας του Εδιμβούργου εξέφρασαν τη χαρά τους για τα νέα, ενώ συγχαρητήρια έδωσαν στο ζευγάρι και πολλοί πολιτικοί αρχηγοί, όπως η Τερέζα Μέι και ο Τζέρεμι Κόρμπιν. Το ζευγάρι παραχώρησε επίσημη συνέντευξη το απόγευμα μετά την ανακοίνωση του αρραβώνα τους στη Μισάλ Χουσεΐν του BBC News, όπου η Μέγκαν φόρεσε ένα bottle knee-length emerald green dress with bow από την ιταλική P.A.R.O.S.H και ένα white trench coat από την Καναδική μάρκα Line the label, της οποίας η ιστοσελίδα κράσαρε λόγω του υπερβολικού αριθμού χρηστών που προσπαθούσαν να αγοράσουν το παλτό. Λίγες μέρες αργότερα επιβεβαιώθηκε ότι η ημερομηνία του γάμου θα είναι 19 Μαΐου του 2018 και η τοποθεσία θα είναι το Παρεκκλήσι του Αγίου Γεωργίου στο Γουίνδσορ.

Η Μέγκαν είναι η δεύτερη Αμερικανίδα και η πρώτη μεικτής φυλής γυναίκα που παντρεύεται μέλος της βασιλικής οικογένειας και μάλιστα τον γιο του μελλοντικού μονάρχη.

Λόγω της θέσης του Χάρρι ως έκτος στη σειρά διαδοχής του θρόνου, η Βασίλισσα έπρεπε να δώσει τη συναίνεσή της για τον γάμο. Η συναίνεση της μονάρχη δόθηκε σε σε επίσημο έγγραφο στις 14 Μαρτίου 2018. Η Μέγκαν λίγο πριν το γάμο βαπτίστηκε στην Αγγλικανική Εκκλησία.

Γάμος[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Άνθρωποι τόσο από το Λονδίνο και την Αγγλία όσο και από τον υπόλοιπο κόσμο ήρθαν στο Γουίνδσορ και κατασκήνωσαν στην περιοχή για να παρακολουθήσουν τον γάμο. Ο γάμος τελέστηκε στο Παρεκκλήσι του Γουίνδσορ. Λόγω της θέσης του γαμπρού ως έκτος στη σειρά διαδοχής του θρόνου, το ζευγάρι είχε την ευκαιρία να επιμεληθεί προσωπικά πολλές λεπτομέρειες και να κάνει τον γάμο του λίγο πιο μοντέρνο από τους προηγούμενους βασιλικούς γάμους. Το ζευγάρι πρωτοτύπισε καλώντας στο γάμο του 1.200 μέλη του κοινού από όλες τις χώρες της Κοινοπολιτείας. Ενώ οι προσωπικοί καλεσμένοι του ζευγαριού ήταν 600. Λίγες ώρες πριν το γάμο η Βασίλισσα έδωσε στον Πρίγκιπα Χάρρι τους τίτλους Δούκας του Σάσσεξ, Κόμης του Ντάμπαρτον και Βαρώνος του Κίλκιλ και έτσι η Μέγκαν μετά τον γάμο έλαβε τον τίτλο "Η Αυτής Βασιλική Υψηλότις Η Δούκισσα του Σάσσεξ, η Κόμισσα του Ντάμπαρτον και η Βαρώνη του Κίλκιλ.

Η Μέγκαν Μαρκλ φόρεσε νυφικό από τη Βρετανίδα σχεδιάστρια Κλαιρ Γουέιτ Κέλλερ του οίκου Givenchy καθώς και μια τιάρα που της δάνεισε η Βασίλισσα. Ο Πρίγκιπας Χάρρι φόρεσε την μπλε flock coat στολή των Blues and royals, της οποίας φέρει τον τιμητικό βαθμό του συνταγματάρχη. Ο κουμπάρος που επέλεξε ο Πρίγκιπας Χάρρι, ήταν ο αδελφός του, ο Πρίγκιπας Γουίλιαμ, Δούκας του Κέιμπριτζ. Μετά τον γάμο, οι νεόνυμφοι περιόδευσαν με άμαξα την περιοχή του Γουίνδσορ.

Ο Πρίγκιπας Χάρρι και η Μέγκαν Μαρκλ ανακηρύχθηκαν σύζυγοι από τον Αρχιεπίσκοπο του Κάντερμπουρι και τον Επίσκοπο του Γουίνδορ. Στον γάμο ξεχώρισε η ομιλία του Επισκόπου Μάικλ Κάρι, ο οποίος προσκλήθηκε στον γάμο από τη νύφη για να παραχωρήσει ένα λόγο για το ζευγάρι. Βγαίνοντας από το Παρεκκλήσι, το ζευγάρι αντάλλαξε ένα φιλί δημόσια και στη συνέχεια περιόδευσε το Γουίνδσορ με ανοιχτή άμαξα.

Κόστος[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ανακοινώθηκε ότι η βασιλική οικογένεια θα κάλυπτε τα έξοδα του γάμου.[8] Τα κόστη για τη τούρτα, τον ανθοπώλη και το κέτερινγκ εκτιμώνται στις 50.000, 110.000 και 286.000 λίρες αντίστοιχα,[9] και το συνολικό κόστος εκτιμάται στις 32 εκατομμύρια λίρες.[10] Τα έξοδα ασφάλειας αναμενόταν να είναι λιγότερα από αυτά για το γάμο του Δούκα και Δούκισσας του Κέμπριτζ του 2011.[11] Αναφέρεται ότι ο Βασιλικός Δήμος του Ουίνδσορ και Μέιντενχεντ ξόδεψε 2.6 εκατομμύρια λίρες για το καθάρισμα της πόλης και των δρόμων.[11] Προβλέπεται ότι ο γάμος θα φέρει μια τουριστική έκρηξη και θα ενισχύσει την οικονομία κατά περίπου 500 εκατομμύρια λίρες.[12]

Αποδοχή από τον κόσμο και σημασία του γάμου[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο γάμος χαρακτηρίστηκε ιδιαίτερα σημαντικός λόγω της απόδραση από το αυστηρό πρωτόκολλο που χαρακτηρίζει τη Βασιλική Οικογένεια και της συμπερίληψης έντονων Αφροαμερικανικών στοιχείων στην τελετή. Περιγράφηκε ως ορόσημο για τους Αφροαμερικανούς, τους ανθρώπους μεικτής φυλής αλλά και για την ίδια τη Βασιλική Οικογένεια. Πολλοί άνθρωποι μεικτής φυλής εξέφρασαν την ευχαρίστησή του που μια γυναίκα όμοια με αυτούς έγινε δεκτή από τη Βασιλική Οικογένεια.

Ο γάμος και ιδιαίτερα το νυφικό της Δούκισσας, τα λουλούδια και η τούρτα επηρέασαν τις επιλογές των άλλων Βρετανίδων και Αμερικανίδων νυφών.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Με λαμπρότητα, βρετανική παράδοση αλλά και καινοτομίες ο βασιλικός γάμος». Η Καθημερινή. 19 Μαΐου 2018. http://www.kathimerini.gr/965199/gallery/epikairothta/kosmos/me-lamprothta-vretanikh-paradosh-alla-kai-kainotomies-o-vasilikos-gamos. 
  2. «Thousands Descend on Windsor for Wedding of Prince Harry and Meghan Markle». Variety. 19 Μαΐου 2018. Ανακτήθηκε στις 19 Μαΐου 2018. 
  3. Davis, Caroline (15 Δεκεμβρίου 2017). «Prince Harry and Meghan Markle to wed on 19 May». The Guardian. Ανακτήθηκε στις 27 Δεκεμβρίου 2017. 
  4. Kashner, Sam (October 2017). «Meghan Markle, Wild About Harry!» (στα αγγλικά). Vanity Fair. https://www.vanityfair.com/style/2017/09/meghan-markle-cover-story. Ανακτήθηκε στις 3 July 2018. 
  5. Vallance, Adam (8 Νοεμβρίου 2016). «A Statement by the Communications Secretary to Prince Harry». The Royal Family. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 27 Σεπτεμβρίου 2017. Ανακτήθηκε στις 26 Σεπτεμβρίου 2017. 
  6. Clarence House [@ClarenceHouse] (27 Νοεμβρίου 2017). «The Prince of Wales is delighted to announce the engagement of Prince Harry to Ms. Meghan Markle. pic.twitter.com/zdaHR4mcY6» (Tweet). Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 4 Δεκεμβρίου 2017. Ανακτήθηκε στις 4 Δεκεμβρίου 2017 – μέσω Twitter. 
  7. Furness, Hannah· Boyle, Danny (27 Νοεμβρίου 2017). «Prince Harry and Meghan Markle engaged: Royal knew fiancee was 'the one' from 'very first time we met'». The Daily Telegraph. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 4 Δεκεμβρίου 2017. Ανακτήθηκε στις 4 Δεκεμβρίου 2017. 
  8. Adam Whitty. «Prince Harry and Meghan Markle to wed at Windsor Castle in May». BBC. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 28 Νοεμβρίου 2017. Ανακτήθηκε στις 29 Νοεμβρίου 2017. The Royal Family will pay for the wedding, including the service, music, flowers and reception 
  9. «Royal wedding 2018: Who's paying?». BBC. 17 Μαΐου 2018. Ανακτήθηκε στις 18 Μαΐου 2018. 
  10. McGoogan, Cara (9 Μαΐου 2018). «How much will Prince Harry and Meghan Markle's Royal wedding cost?». The Daily Telegraph. Ανακτήθηκε στις 18 Μαΐου 2018. 
  11. 11,0 11,1 Petroff, Alanna (17 Μαΐου 2018). «The Royal Wedding: Who's picking up the tab?». CNN. Ανακτήθηκε στις 18 Μαΐου 2018. 
  12. «Prince Harry's wedding to Meghan Markle 'set to boost UK economy'». Reuters. 3 Ιανουαρίου 2018. Ανακτήθηκε στις 18 Ιανουαρίου 2018.