Γάμος συμφέροντος

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Αστυνομικοί επ’ αυτοφώρω συλλαμβάνουν «νεόνυμφους» σε ένα κατά συνθήκην γάμο, ο οποίος φέρεται ότι αποσκοπούσε στην εξασφάλιση άδειας προσωρινής διαμονής στην Αγγλία (2010).

Ο κατά συνθήκην γάμος (αγγλ. Marriage of convenience), ή γάμος συμφέροντος, ή γάμος από συμφέρον[1], είναι ένας γάμος -παράνομος σε ορισμένες χώρες του κόσμου- ο οποίος συνάπτεται για λόγους διαφορετικούς από αυτόν της πραγματικής αγάπης και της δέσμευσης, αλλά αμιγώς για διαφορετικούς λόγους που έχουν να κάνουν με το ίδιον συμφέρον.

Ένας τέτοιος γάμος συνάπτεται για προσωπικό κέρδος, για να «κρυφτεί» η ομοφυλοφιλία, για αποκόμιση χρηματικού κέρδους, για εξασφάλιση προσωρινής ή μόνιμης άδειας παραμονής σε ένα κράτος (λ.χ. ΗΠΑ, Αγγλία, Γερμανία), ή κάποιον άλλο σκοπό. Υπάρχουν ορισμένες περιπτώσεις στις οποίες εκείνοι που παντρεύονται δεν σκοπεύουν να ζήσουν μαζί ως ζευγάρι και συνήθως παντρεύτηκαν μόνο για έναν από αυτούς για να αποκτήσει το δικαίωμα διαμονής σε μια χώρα, που σημαίνει και προνόμια, δηλ. επιδόματα κτλ.

Σε ορισμένες χώρες λόγω των ιδιαίτερων κοινωνικών εθίμων, είναι συνηθισμένο για τους γονείς να αποφασίζουν τους γάμους των ενηλίκων παιδιών τους. Αυτό ονομάζεται τακτοποιημένος γάμος, και βέβαια είναι μια διαφορετική περίπτωση που σχετίζεται εν μέρει με τον κατά συνθήκην γάμο. Ένας γάμος συμφέροντος, σε ορισμένες χώρες, αποτελεί σοβαρό ποινικό αδίκημα και διώκεται.[2][3]

Στην Ελλάδα αρκετοί τέτοιοι γάμοι τελούνται κάθε χρόνο.[4]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]