Γάμοι των Σουσών

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Ο Αλέξανδρος ο Μέγας παντρεύεται τη Στάτειρα Γ΄ και ο Ηφαιστίωνας παντρεύεται την αδερφή της Στάτειρας, Δρυπέτη, στα Σούσα.

Οι γάμοι των Σουσών ήταν μία μαζική γαμήλια τελετή που διοργανώθηκε από τον Αλέξανδρο τον Μέγα το 324 π.Χ. στην περσική πόλη Σούσα.[1]

Ο Αλέξανδρος σκόπευε να ενώσει συμβολικά τον περσικό και τον ελληνικό πολιτισμό, παίρνοντας μια Περσίδα σύζυγο και γιορτάζοντας έναν μαζικό γάμο με την περσική τελετή μαζί με τους αξιωματικούς του, για τους οποίους οργάνωσε γάμους με ευγενείς Περσιδές συζύγους. Η ένωση δεν ήταν απλώς συμβολική, καθώς οι μελλοντικοί απόγονοί τους προορίζονταν να είναι παιδιά και των δύο πολιτισμών.

Ο Αλέξανδρος ήταν ήδη παντρεμένος με τη Ρωξάνη, κόρη ενός αρχηγού της Βακτρίας, αλλά τα μακεδονικά και περσικά έθιμα επέτρεψαν αρκετές γυναίκες. Ο ίδιος ο Αλέξανδρος παντρεύτηκε τη Στάτειρα Γ΄ (μερικές φορές ονομάζεται Βαρσίνη, αλλά δεν πρέπει να συγχέεται με την Βαρσίνη, σύζυγο του Μέμνων), την μεγαλύτερη κόρη του Δαρείου Γ΄ της Περσίας και, σύμφωνα με τον Αριστόβουλο τον Κασσάνδρειο, ακόμη μία γυναίκα, την Παρυσάτιδα, τη νεότερη κόρη του Αρταξέρξη Γ΄ της Περσίας.[2] Στον Ηφαιστίωνα έδωσε την Δρυπέτη, η οποία ήταν επίσης κόρη του Δαρείου, της αδερφής της συζύγου του, γιατί ήθελε τα παιδιά του Ηφαιστίωνα να είναι δικοί του ανιψιοί και ανιψιές (αυτό μπορεί επίσης να συνδεθεί με τη στενή σχέση του Αλέξανδρου και του Ηφαιστείου). Στον Σέλευκο Α΄ έδωσε την Απάμα, την κόρη του Σπιταμένη του Βακτριανού, και επίσης στους άλλους Συνοδούς, τις κόρες των πιο αξιοσημείωτων Μήδων και Περσών, ογδόντα στο σύνολο. Ο Πτολεμαίος Α΄ Σωτήρ παντρεύτηκε τον Αρτακάμα, κόρη του Αρτάβαζου Β΄ της Φρυγίας.

Οι γάμοι γιορτάστηκαν με τα περσική έθιμα: τοποθετήθηκαν καρέκλες για τους γαμπρούς κατά σειρά ιεραρχίας και μετά τις προπόσεις, οι νύφες εισήλθαν και κάθισαν η κάθε μία δίπλα από τον γαμπρό της, που την πήρε από το χέρι και τη φίλησε. Ο βασιλιάς ήταν ο πρώτος που παντρεύτηκε και όλοι οι γάμοι γιορτάστηκαν με τον ίδιο τρόπο, και σε αυτήν την τελετή έδειξε ακόμη περισσότερα τη συνηθισμένη προσέγγιση και τη συντροφικότητά του. Τότε οι γαμπροί πήραν τις συζύγους τους πίσω στα σπίτια τους και ο Αλέξανδρος έδωσε στον καθένα προίκα. Διέταξε να εγγραφούν όλοι οι άλλοι Μακεδόνες που είχαν προηγουμένως παντρευτεί Περσιδές γυναίκες και βρέθηκαν πάνω από 10.000. Σε όλους αυτούς, ο Αλέξανδρος έδωσε γαμήλια δώρα.

Με το γάμο του με τις κόρες του Δαρείου και του Αρταξέρξη, ο Αλέξανδρος ταύτιζε τον εαυτό του με τους Πέρσες και έκανε επίσης τη δική του θέση πιο ασφαλής. Τώρα μπορούσε να ισχυριστεί ότι είναι ο γιος και ο νόμιμος κληρονόμος και των δύο προηγούμενων Περσών βασιλιάδων. Ήθελε επίσης να τιμήσει τον Ηφαιστίωνα κάνοντας τον κουνιάδο του.

Αυτό που νόμιζαν οι Μακεδόνες για αυτούς τους γάμους είναι προφανές από το γεγονός ότι όλοι οι ευγενείς χώρισαν τις συζύγους τους μετά το θάνατο του Αλεξάνδρου, εκτός από τον Ηφαιστίωνα, που πέθανε πριν από τον Αλέξανδρο και τον Σελευκό. Έτσι, παρά τη συνήθεια του Αλεξάνδρου, οι Μακεδόνες δεν είχαν την τάση να μοιράζονται την ισότητα με τους Πέρσες.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Ουόρθινγκτον, Ίαν (2012). Alexander the Great: A Reader. Routledge. σελ. 46. ISBN 978-1136640049. 
  2. «Alexander the Great: the marriages at Susa». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 26 Αυγούστου 2016. Ανακτήθηκε στις 25 Νοεμβρίου 2020.