Μετάβαση στο περιεχόμενο

Γάιος Φουνδάνιος Φούνδουλος

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Γάιος Φουνδάνιος Φούνδουλος
Γενικές πληροφορίες
Όνομα στη
μητρική γλώσσα
C. Fundanius C.f.Q.n. Fundulus (Λατινικά)
Γέννηση2ος αιώνας π.Χ.ή273 π.Χ. (περίπου και πιθανώς)[1]
Αρχαία Ρώμη
Θάνατος2ος αιώνας π.Χ. (πιθανώς)
Χώρα πολιτογράφησηςΑρχαία Ρώμη
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταπολιτικός
στρατιωτικός
Αξιώματα και βραβεύσεις
Αξίωματριβούνος των πληβείων
Αγορανόμος (Aedilis)
Ρωμαίος συγκλητικός (άγνωστη τιμή)[2]
Ύπατος στην αρχαία Ρώμη (243 π.Χ.)[2]

Ο Γάιος Φουνδάνιος Φούνδουλος, λατιν.: Gaius Fundanius Fundulus, ήταν Ρωμαίος πολιτικός του γένους των Φουνδανίων τον τρίτο αιώνα π.Χ.

Το 248 π.Χ. ο Φούνδουλος, ως τριβούνος των πληβείων, κατηγόρησε τον Πόπλιο Κλαύδιο Πούλχερ για προδοσία, λόγω της ήττας στη μάχη της Δρέπανας και της θανάτωσης των ιερών πτηνών. Ο Κλαύδιος Πούλχερ καταδικάστηκε, και λίγο αργότερα αυτοκτόνησε. Το 246 π.Χ., ενώ υπηρετούσε ως αγορανόμος (aedile), ο Φουνδάνιος Φούνδουλος επέβαλε πρόστιμο στην Κλαυδία, αδελφή του Κλαύδιου Πούλχερ, επειδή προσέβαλε τους πληβείους.

Το 243 π.Χ. εξελέγη ύπατος μαζί με τον Γάιο Σουλπίκιο Γάλλο. Οι ύπατοι πολέμησαν επιτυχώς στη Σικελία εναντίον του Αμίλκαρ Βάρκα κατά τη διάρκεια του Α΄ Καρχηδονιακού Πολέμου.