Μετάβαση στο περιεχόμενο

Γάιος Κέστιος Γάλλος (ύπατος το 35)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Γάιος Κέστιος Γάλλος (ύπατος το 35)
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση0ος αιώνας π.Χ.
Θάνατος1ος αιώνας
Χώρα πολιτογράφησηςΑρχαία Ρώμη
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταπολιτικός
στρατιωτικός
Οικογένεια
ΤέκναΓάιος Κέστιος Γάλλος (κυβερνήτης Συρίας)
Αξιώματα και βραβεύσεις
ΑξίωμαΡωμαίος συγκλητικός
Ύπατος στην αρχαία Ρώμη (35)[1]

Ο Γάιος Κέστιος Γάλλος, λατιν.: Gaius Cestius Gallus, ήταν Ρωμαίος συγκλητικός, που δραστηριοποιήθηκε στα μέσα του 1ου αι. μ.Χ. Ήταν κανονικός ύπατος για το έτος 35 με συνάδελφό του τον Σερβίλιο Νονιανό. Ο Σουητώνιος τον περιγράφει ως «έναν ακόλαστο γέρο, σπάταλο» και αναφέρει ότι ο Αυτοκράτορας Αύγουστος τον είχε αποβάλει από τη Σύγκλητο λόγω της επαίσχυντης συμπεριφοράς του. Ο Αυτοκράτορας Τιβέριος επέπληξε τον Κέστιο Γάλλο για την ακόλαστη συμπεριφορά του, αλλά λίγες ημέρες αργότερα ο Αυτοκράτορας ανταποκρίθηκε σε μία πρόσκληση σε ένα από τα συμπόσιά του, με την προϋπόθεση ότι θα ακολουθούσε τη συνήθη ρουτίνα του Γάλλου: και οι υπηρέτριες να είναι γυμνές.

Εκτός από την ανακοίνωση της υπατικής του θητείας, ο Γάλλος εμφανίζεται δύο φορές στις σελίδες του Τάκιτου. Η πρώτη είναι στην αφήγησή του για το 21 μ.Χ., όταν αναφέρεται ότι ο Γάλλος εκφώνησε μία ομιλία στη Σύγκλητο παραπονούμενος ότι «οι πιο άθλιοι» συκοφαντούσαν «αξιοσέβαστους πολίτες», και στη συνέχεια γλίτωναν την τιμωρία για τη βλάβη που έκαναν, κρατώντας ένα άγαλμα του Αυτοκράτορα. Στην ομιλία του, ο Γάλλος αναφέρει συγκεκριμένα την Αννία Ρουφίλλα. (Δεν είναι γνωστό αν η Αννία Ρουφλλα είχε μιλήσει για τον Κέστιο Γάλλο.) Η ομιλία του προκάλεσε αντίδραση από το συγκεντρωμένο σώμα, που ανάγκασε τον Δρούσο τον Νεότερο να διατάξει την κλήτευση, την καταδίκη και τον περιορισμό της Αννίας Ρουφίλλας στις δημόσιες φυλακές.

Η δεύτερη εμφάνισή του γίνεται στην αφήγηση του έτους 32, μετά την πτώση του Σηιανού. Ο Τιβέριος ώθησε τον Γάλλο να διαβάσει στη Σύγκλητο μία επιστολή, που έστειλε στον Αυτοκράτορα, στην οποία κατηγορούσε τον πρώην πραίτορα Κόιντο Σερβαίο και τον ιππέα Μινούκιο Θέρμο, ότι ήταν υποστηρικτές του τρομερού -αλλά πλέον νεκρού- πραιτοριανού επρχου. Σε απάντηση στη δίωξη του Γάλλου, οι δύο πρότειναν στη συνέχεια τον Ιούλιο Αφρικανό και τον Σήιο Κουαδράτο ως άλλους συνεργάτες του Σηιανού, για να αποφύγουν την προγραφή.

Ο Γάλλος είναι γνωστό ότι είχε τουλάχιστον έναν γιο, τον Γάιο Κέστιο Γάλλο, ο οποίος έγινε ύπατος το 42.

  1. Edmund Groag: «Cestius 8» (Γερμανικά) 1899. Ανακτήθηκε στις 10  Μαρτίου 2024.