Γάιος Ιούλιος Αλεξίων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση


Γάιος Ιούλιος Αλέξιος
Γενικές πληροφορίες
Χώρα πολιτογράφησηςΑρχαία Ρώμη
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταμονάρχης
Οικογένεια
ΤέκναGaius Julius Sampsigeramus
ΓονείςΣόαιμος της Έμεσας και Δρουσίλλα της Μαυριτανίας η Νεότερη
ΟικογένειαΔυναστεία της Έμεσας

O Γάιος Ιούλιος Αλεξίων, λατιν. Gaius Julius Alexion (έζησε τον 1ο αι. μ.Χ.) από τη Δυναστεία της Έμεσας ήταν πρίγκιπας της Έμεσας στη Συρία, κράτους υποτελούς των Ρωμαίων.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η καταγωγή του[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ήταν το μόνο τέκνο τού Σόαιμου ιερέα-βασιλιά της Έμεσας στη Συρία (βασ. 54-73) και της Δρουσίλας της Νεότερης, κόρης τού Πτολεμαίου της Μαυριτανίας. Ο Πτολεμαίος ήταν γιος τού Ιόβα Β΄ της Νουμιδίας & μετά της Μαυριτανίας και της Κλεοπάτρας Σελήνης Β΄, κόρης τού Μάρκου Αντωνίου και της Κλεοπάτρας Ζ΄ της Αιγύπτου. Η σύζυγος τού Πτολεμαίου, η Ιουλία Ουρανία, ίσως καταγόταν από τη βασιλική οικγένεια της Έμεσας. Ώστε ο Γ. Ι. Αλεξίων είχε καταγωγή Συριακή, Βερβερική, Ελληνική και Ρωμαϊκή.

Δρουσίλλα η Νεότερη, μητέρα τού Γ. Ι. Αλεξίωνος.

Αδέλφια τού πατέρα του ήταν ο Γάιος Ιούλιος Αζίζος ιερέας-βασιλιάς της Έμεσας, η Ιοτάπα και η Μαμαία. Το όνομα Αλεξίων είναι όμοιο τού Αλεξάνδρου, σύνηθες όνομα στη βασιλική οικογένεια της Έμεσας, στους Πτολεμαίους και τους Σελευκίδες. Οι Πτολεμαίοι ισχυριζόταν συγγένεια με τον Αλέξανδρο Γ΄ τον Μεγάλο.

Ο βίος του[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Αλεξίων γεννήθηκε και ανατράφηκε στην Έμεσα. Όταν απεβίωσε ο πατέρας του, τον διαδέχθηκε ως ιερέας-βασιλιάς της Έμεσας (βασ. 73-78). Ήταν σύγχρονος τού Αυτοκράτορα Βεσπασιανού. Ήταν ιερέας τού Συριακού θεού Ηλίου, γνωστού στα Αραμαϊκά με το όνομα Ελ-Γκεμπάλ. Ό,τι γνωρίζουμε για τον Αλεξίωνα είναι από επιγραφές στην Έμεσα. Μία τέτοια από ένα επιτύμβιο μνημείο τού γιου του αναφέρει:

Γάιος Ιούλιος Φαβία Σαμσιγέραμος ο και Σείλας, Γαΐου Ιουλίου Αλεξιώνος υιός, ζων εποίησεν εαυτώ και τοις ιδίοις, έτους οτ΄ = 370 = 78/79.

Έπειτα από αυτόν οι επόμενες γενεές δεν καταγράφτηκαν με ακρίβεια ως προς τη γενεαλογία τους. Απόγονός του είναι ο Ιούλιος Βασσιανός αρχιερέας, πατέρας της Ιουλίας Δόμνας, συζύγου τού Αυτοκράτορα Σεπτιμίου Σεβήρου. Άλλος πιθανός απόγονός του είναι η Ζηνοβία της Παλμύρας (βασ. 260-272).

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • H. Temporini & W. Haase, Aufstieg und Niedergang der römischen Welt: Geschichte und Kultur Roms im spiegel der neueren Forschung, Walter de Gruyter, 1977
  • D.W. Roller, The Building Program of Herod the Great, University of California Press, 1998
  • A.R. Birley, Septimius Severus: the African emperor, Routledge, 1999
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Gaius Julius Alexio της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).