Βόρεια Πικηνική γλώσσα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Η Βόρεια Πικηνική είναι αρχαία γλώσσα, η οποία πιστεύεται ότι ομιλούταν σε μέρος της κεντροανατολικής Ιταλίας. Τα στοιχεία για τη γλώσσα αποτελείται από τέσσερις επιγραφές που χρονολογούνται από την 1η χιλιετία π.Χ., με τρεις να έχουν γραφτεί σε μικρά θραύσματα. Είναι γραμμένο σε παραλλαγή του παλιού ιταλικού αλφαβήτου. Ενώ τα κείμενα τους μεταγράφονται εύκολα, κανένα δεν έχει μεταφραστεί μέχρι στιγμής. Δεν είναι δυνατόν να προσδιοριστεί το αν έχει σχέση με οποιαδήποτε άλλη γνωστή γλώσσα. Παρά το γεγονός ότι έχει παρόμοιο όνομα, δεν φαίνεται ότι η Βόρεια Πισενική είναι στενά συνδεδεμένη με τη Νότια Πισενική, και μπορεί να μην σχετίζονται καθόλου. Ο συνολικός αριθμός των λέξεων στις επιγραφές είναι περίπου 60. Δεν είναι καν βέβαιο ότι οι επιγραφές είναι όλες σε μία γλώσσα.

Ο πρόδρομος του όρου Βόρεια Πικηνική δημιουργήθηκε το 1933 από τον γλωσσολόγο Τζόσουα Γουάτμαου, στο Προϊταλικές διάλεκτοι της Ιταλίας, ένα κατάλογο με κείμενα στις ιταλικές γλώσσες. Ενώ ούτε η πικηνική γλώσσα θα μπορούσε να διαβαστεί με οποιαδήποτε εμπιστοσύνη στο χρόνο, ο Γουάτμαου διέκρινε έξι επιγραφές σε κεντροανατολική ιταλική γλώσσα και όλες τις υπόλοιπες στα νότια. Αργότερα η βόρεια έχασε τρεις και κέρδισε ένα.[1] Πριν από αυτό το έργο όλες οι επιγραφές ενώνονταν κάτω από μια ποικιλία από ονόματα, π.χ. με τον όρο "Σαβελλικά."

Βόρεια Πικηνική γλώσσα
ΠεριοχήΚέντροανατολική Ιταλία, βόρειο Πικηνόν
Εποχή1ος αιώνας π.Χ
ΤαξινόμησηΑταξινόμητη (Ελληνικές;[2])
    ISO 639-1
    ISO 639-2
    ISO 639-3nrp

    Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

    1. Calvelli, Alberto. «Lingua e Scrittura». I Piceni (στα Italian). antiqui. Ανακτήθηκε στις 8 Σεπτεμβρίου 2010. CS1 maint: Μη αναγνωρίσιμη γλώσσα (link)
    2. https://www.researchgate.net/publication/321875660_North_Picene_is_mostly_creolized_Greek