Βόιτσεκ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Βόυτσεκ
Woyzeck
ΣυγγραφέαςΓκέοργκ Μπύχνερ
Πρωτότυπος τίτλοςWoyzeck
Παγκόσμια πρώτη παράσταση8  Νοεμβρίου 1913
Τοποθεσία πρώτης παράστασηςCuvilliés Theatre
Γλώσσα πρωτότυπουΓερμανικά
Βασίζεται στοπροσχέδιο για το Woyzeck και Η λογική του δολοφόνου Johann Christian Woyzeck
Είδοςκοινωνικό δράμα

Το έργο Βόιτσεκ (Woyzeck) του Γκέοργκ Μπύχνερ, το οποίο γράφτηκε μεταξύ Ιουλίου και Οκτωβρίου 1836 και έκανε πρεμιέρα στις 8 Νοεμβρίου 1913 στο Μόναχο, αφορά τον στρατιώτη Φραντς Βόιτσεκ, ο οποίος γίνεται δολοφόνος αφού οι ανώτεροι του εκμεταλλευτούν τον ίδιο και τη φίλη του, εξαπατώντάς τους. Το έργο αποτελείται από 27 σκηνές, οι οποίες όμως έμειναν χωρίς καθορισμένη διάταξη λόγω του πρόωρου θανάτου του συγγραφέα.

Ο Μπύχνερ έγραψε το «Βόιτσεκ» προκειμένου να ενσωματώσει τις ιδέες του σχετικά με την εκμετάλλευση των κατώτερων κοινωνικών τάξεων. Είναι ένα είδος ανοιχτού δράματος επειδή η πλοκή δεν έχει κοινό νήμα όπως στο κλειστό δράμα. Επομένως, τα επεισόδια βρίσκονται το ένα δίπλα στο άλλο σχετικά αυτόνομα και μπορούν να συνδεθούν μόνο με μια πιο λεπτομερή ανάλυση.[1]

Το έργο κέρδισε τον θαυμασμό του γερμανού φυσιοδίφη Γκέρχαρτ Χάουπτμαν και έπειτα τον θαυμασμό των εξπρεσιονιστών θεατρικών συγγραφέων.[2] Είναι ένα από τα πιο επιδραστικά και δημοφιλή έργα στο γερμανικό θεατρικό ρεπερτόριο.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Michael Patterson, introduction to 'Georg Büchner, The Complete Plays', London, 1987
  2. Michael Patterson, op.cit.