Βρετανικά και Ιρλανδικά Λιοντάρια

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Βρετανικά και Ιρλανδικά Λιοντάρια
ΕνώσειςΑγγλική Ομοσπονδία Ράγκμπι
Ιρλανδική Ομοσπονδία Ράγκμπι
Σκωτική Ομοσπονδία Ράγκμπι
Ουαλική Ομοσπονδία Ράγκμπι
ΨευδώνυμοThe Lions
1η αμφίεση

Τα Βρετανικά και Ιρλανδικά Λιοντάρια (αγγλικά: British and Irish Lions)[1] είναι επίλεκτη ομάδα ράγκμπι γιούνιον με παίκτες από τα Εγχώρια Έθνη - τις εθνικές ομάδες της Αγγλίας, της Ιρλανδίας, της Σκωτίας και της Ουαλίας. Οι Lions είναι δοκιμαστική ομάδα και γενικά επιλέγονται σ' αυτή διεθνείς παίκτες, αλλά μπορούν να επιλεγούν παίκτες χωρίς συμμετοχές εθνικές ομάδες που είναι διαθέσιμοι σε οποιαδήποτε από τις τέσσερις χώρες.

Η ομάδα πραγματοποιεί περιοδείες κάθε τέσσερα χρόνια, μετέχοντας σε αγώνες εναντίων της Αυστραλίας, της Νέας Ζηλανδίας και της Νότιας Αφρικής. Η δοκιμαστική σειρά του 2009 έληξε με ήττα 2–1 από τη Νότια Αφρική, ενώ στη δοκιμαστική σειρά 2013 κέρδισε 2–1 την Αυστραλία. Στην πιο πρόσφατη σειρά δοκιμών του 2017 εναντίον της παγκόσμιας πρωταθλήτριας Νέας Ζηλανδίας, απέσπασε ισοπαλία 1–1 με 1 ισόπαλο παιχνίδι.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Από το 1888 και μετά, οι συνδυασμένες ομάδες ράγκμπι από το Ηνωμένο Βασίλειο της Μεγάλης Βρετανίας και της Ιρλανδίας περιόδευσαν στο νότιο ημισφαίριο. Η πρώτη περιοδεία ήταν μια εμπορική επιχείρηση και αναλήφθηκε χωρίς επίσημη υποστήριξη.[2] Οι έξι επακόλουθες επισκέψεις απολάμβαναν αυξανόμενο βαθμό υποστήριξης από τις αρχές, πριν από την περιοδεία του 1910 στη Νότια Αφρική, η οποία ήταν η πρώτη εκπρόσωπος της περιοδείας των τεσσάρων εγχώριων εθνών.[3]

Το 1949 οι τέσσερις Ενωτικές Ομοσπονδίες δημιούργησαν τυπικά μια Επιτροπή Περιοδειών[4] και για πρώτη φορά, κάθε παίκτης της ομάδας των Lions του 1950 είχε παίξει διεθνώς πριν από την περιοδεία.[5] Οι περιηγήσεις της δεκαετίας του 1950 εμφάνισαν υψηλά ποσοστά νίκης σε επαρχιακούς αγώνες, αλλά οι δοκιμαστικές σειρές τυπικά έπαυσαν ή εγκαταλήφθηκαν. Η νικήτρια σειρά 1971 (Νέα Ζηλανδία) και 1974 (Νότια Αφρική) άλλαξε αυτό το μοτίβο. Η τελευταία περιοδεία της ερασιτεχνικής περιόδου έλαβε χώρα το 1993.

Σύμβολα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Για περισσότερο από μισό αιώνα, τα Λιοντάρια ήταν συνώνυμα με την κόκκινη φανέλα που αγκάλιαζε το συγχωνευμένο έμβλημα των τεσσάρων χωρών. Εντούτοις, πριν από το 1950 η ομάδα φορούσε φανέλες με οριζόντιες τρίχρωμες λωρίδες.[6]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Lions History – The History of the British & Irish Lions». www.lionsrugby.com. 
  2. Griffiths (1987), pg 9:3.
  3. Griffiths (1987), pg 9:6.
  4. Godwin (1981), pg 231.
  5. Griffiths (1987), pg 9–8.
  6. "Lions change stripes" at Lions website, 17 April 2005 (archive)

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]