Βρατίσλαος Γ΄ της Βοημίας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Βρατίσλαος Γ΄ της Βοημίας
Jindřich Břetislav.jpg
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση 12ος αιώνας
Τσεχία
Θάνατος 15  Ιουνίου 1197
Τσεμπ
Τόπος ταφής μοναστήρι του Ντόκσανυ
Εθνικότητα Τσέχοι
Θρησκεία Χριστιανισμός
Εκπαίδευση και γλώσσες
Σπουδές Πανεπιστήμιο του Παρισιού
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότητα καθολικός ιερέας
Οικογένεια
Γονείς Ερρίκος της Βοημίας
Οικογένεια Οίκος των Πρεμυσλιδών
Αξιώματα και βραβεύσεις
Αξίωμα καθολικός επίσκοπος
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Ο Βρατίσλαος Γ΄, λατιν. Bretislaus, τσεχ. Břetislav (απεβ. 15/19 Ιουνίου 1197) από τον Οίκο των Πρεμυσλιδών ήταν δούκας της Βοημίας (1193-97) και πιο πριν επίσκοπος της Πράγας (1182-).

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Ερρίκος-Βρετίσλαος ήταν γιος τού Ερρίκου (γιου τού Βλαδισλάου Α΄ δούκα της Βοημίας) και της Μαργαρίτας.

Έπειτα από λαμπρές σπουδές στο Πανεπιστήμιο τού Παρισιού επέστρεψε στη Βοημία και ονομάστηκε κοσμήτορας τού Συλλόγου της βασιλικής των Αγ. Πέτρου & Παύλου στο Βυσιεχράτ. Το 1182 αποδέχθηκε τη διακονία από τα χέρια τού εξαδέλφου του Αδαλβέρτου Γ΄ αρχιεπισκόπου τού Ζάλτσμπουρκ. Εξελέγη τον Μάρτιο τού ίδιου έτους ως διάδοχος τού αποβιώσαντος Βαλεντίν επισκόπου της Πράγας και μετέβη στο Μάιντς για να λάβει την επικύρωση από τον Χριστιανό Α΄ αρχιεπίσκοπο της πόλης. Χειροτονήθηκε ιερέας τον Μάιο τού 1182 και στέφθηκε επίσκοπος την επόμενη ημέρα.

Ο Βρατίσλαος Γ΄ σύντομα συγκρούστηκε με τον Φρειδερίκο (αδελφό τού Αδαλβέρτου Γ΄), που έγινε δούκας της Βοημίας το 1178 και σφετερίστηκε διακριτές εξουσίες επί των εκκλησιαστικών ιδιοκτησιών. Το 1187 απευθύνθηκε επίσημα στον Φρειδερίκο Α΄ της Γερμανίας για τις παραβιάσεις τού δούκα. Ο βασιλιάς τον αναβάθμισε σε πρίγκιπα τού βασιλείου της Γερμανίας και τον έκανε υπόλογο μόνο στον βασιλιά. Αυτή η άμεσα στον βασιλιά υποτέλεια δεν διατηρήθηκε μετά από τον Βρατίσλαο Γ΄.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Mahoney, William (2011). The History of the Czech Republic and Slovakia. ABC-CLIO. ISBN 978-0313363061.
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Bretislav III της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).