Βοημούνδος Δ΄ της Αντιόχειας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
(Ανακατεύθυνση από Βοϊμόνδος Δ΄ της Αντιόχειας)
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Βοημούνδος Δ΄ της Αντιόχειας
Bohemond V pougeoise 1930277.jpg
Γέννηση 12ος αιώνας
Θάνατος 1233
Οικογένεια
Σύζυγος Μελισάνθη του Λουζινιάν
Πλαιζάνς ντυ Ζιμπελέ
Τέκνα Ερρίκος της Αντιόχειας
Βοημούνδος Ε΄ της Αντιόχειας
Φίλιππος της Αρμενίας
Μαρία της Αντιόχειας
Ραϊμόνδος, Βαΐλος της Αντιόχειας
Γονείς Βοημούνδος Γ΄ της Αντιόχειας
Αδέλφια Ραϊμόνδος Δ΄ της Τρίπολης
Οικογένεια Οίκος του Πουατιέ

Ο Βοημούνδος Δ΄ της Αντιόχειας (1172 - 1233) ήταν πρίγκηπας της Αντιόχειας (1201 - 1205), (1208 - 1216), (1219 - 1233) και κόμης της Τρίπολης (1187 - 1233) δεύτερος γιος του πρίγκηπα της Αντιόχειας Βοημούνδου Γ΄. Από το 1201 ξεκίνησαν οι έριδες σχετικά με την διαδοχή στο πριγκιπάτο της Αντιόχειας μεταξύ του ίδιου και του ανιψιού του, Ραϋμόνδου - Ρουπέν, που θεωρείτο ο νόμιμος διάδοχος του παππού του, Βοημούνδου Γ΄.

Τελικά κατόρθωσε να υπερτερήσει ο Βοημούνδος Δ΄ και κατόρθωσε να γίνει ταυτόχρονα κυβερνήτης στην Αντιόχεια και την Τρίπολη, όπου το κυβερνητικό σύστημα ήταν εμφανώς διακριτό ανάμεσα στις δύο πόλεις. Οι δυναστικές έριδες συνεχίστηκαν για πολλές γενιές. Ο Βοημούνδος προτίμησε να ζει στην Τρίπολη, αφήνοντας την Αντιόχεια στην επιρροή των Ελληνικών κοινοτήτων. Το διάστημα (1216 - 1219) αναγκάστηκε να παραχωρήσει το δουκάτο της Αντιόχειας στον ανιψιό του που υποστηριζόταν από τον Λέοντα Β΄ της Αρμενίας. Ο Βοημούνδος Δ΄ ως σύμμαχος υπήρξε πολύ άστατος: χαρακτηριστικότερο παράδειγμα η συμμαχία και η λιποταξία από τα στρατεύματα του Φρειδερίκου Β΄ Χοενστάουφεν, ενώ συμπεριφέρθηκε εχθρικά στους Ιωαννίτες, κάτι που προκάλεσε τον αφορισμό του από τον πάπα Γρηγόριο Θ΄ (1230).

Κληρονόμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Με τη δεύτερη σύζυγό του Μελισσάνθη των Λουζινιάν:
    • Μαρία του Πουατιέ.
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Bohemond IV of Antioch της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).