Βουλκαριά

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Συντεταγμένες: 38°51′57″N 20°50′15″E / 38.86583°N 20.83750°E / 38.86583; 20.83750

Βουλκαριά


Ψαρόβαρκα στη λίμνη Βουλκαριά

Βουλκαριά is located in Greece
Βουλκαριά
Βουλκαριά
Έκταση 9,2 χλμ2
Μέγιστο μήκος 4 χλμ
Μέγιστο πλάτος 3,5 χλμ
Γεωγραφικά στοιχεία
Χώρες Ελλάδα Ελλάδα
Γεωγραφικό Διαμέρισμα Στερεά Ελλάδα
Νομός Αιτωλοακαρνανίας

Η Βουλκαριά είναι λίμνη της Στερεάς Ελλάδας που βρίσκεται στο βορειοδυτικό άκρο του νομού Αιτωλοακαρνανίας, πάνω στην διαδρομή από την Βόνιτσα στη Λευκάδα. Καταλαμβάνει έκταση 9,2 τ.χλμ. έχει μέγιστο μήκος 4 χλμ. και μέγιστο πλάτος 3,5 χλμ. Η επιφάνεια της λίμνης βρίσκεται λίγο ψηλότερα από την επιφάνεια της θάλασσας. Η λίμνη είναι ιδιαίτερα ρηχή με το μέγιστο βάθος της να φτάνει τα 2,9 μέτρα.

Ιστορικά στοιχεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η λίμνη υπήρχε από την αρχαιότητα και αναφέρεται από τον Στράβωνα,με το όνομα Μυρτούντιον.[1] Κοντά στις όχθες της λίμνης βρίσκονταν οι αρχαίες πόλεις Ανακτόριο και Πάλαιρος.

Οικολογία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η λίμνη έχει πλούσια ορνιθοπανίδα καθώς βρίσκεται πάνω στο διάδρομο μετανάστευσης των πουλιών. Ο υγρότοπός της είναι διεθνούς σημασίας και προστατεύεται από τη συνθήκη Ραμσάρ. Στην λίμνη παρατηρείται αρκετά σπάνια και η Βίδρα[2]

Ποιότητα των υδάτων[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Αντλιοστάσιο στη λίμνη

Η λίμνη συνδέεται με την θάλασσα μέσω μίας στενής διώρυγας μήκους 1400 μέτρων που ονομάζεται κανάλι της Κλεοπάτρας. Λόγω της σύνδεσης με την θάλασσα τα νερά της παρουσιάζουν αυξημένη αλατότητα αλλά μπορούν να χρησιμοποιηθούν για άρδευση. Η λίμνη τροφοδοτείται με γλυκό νερό από χείμαρρους που κατεβαίνουν από τις βόρειες πλαγιές των Ακαρνανικών Όρεων. [3]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Στράβων, Γεωγραφικά βιβλίο Χ Μεταξὺ δὲ Λευκάδος καὶ τοῦ Ἀμβρακικοῦ κόλπου λιμνοθάλαττά εστι Μυρτούντιον λεγομένη
  2. «Υπουργειο Περιβάλλοντος, Βιότοποι». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 21 Απριλίου 2010. Ανακτήθηκε στις 16 Αυγούστου 2010. 
  3. «Βουλκαριά - Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 20 Απριλίου 2010. Ανακτήθηκε στις 16 Αυγούστου 2010.