Βουλγαρικό Σοσιαλδημοκρατικό εργατικό κόμμα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Το Βουλγαρικό Σοσιαλδημοκρατικό εργατικό κόμμα (βουλγαρικά : Българска работническа социалдемократическа партияdummy) ήταν αριστερό πολιτικό κόμμα της Βουλγαρίας από το 1894 έως το 1903.

Ιδρύθηκε το 1894 με την ενοποίηση του βουλγαρικού Σοσιαλδημοκρατικού κόμματος του Ντιμιτάρ Μπλαγκόεφ και της Βουλγαρικής Σοσιαλδημοκρατικής Ένωσης με επικεφαλής τον Γιάνκο Σάκαζοφ. Από την ίδρυση του οι δύο οργανώσεις εξακολουθούν να υφίστανται ανεξάρτητα και πρέσβευαν διαφορετικές απόψεις σχετικά με την ανάπτυξη του σοσιαλιστικού κινήματος στη Βουλγαρία.

Μετά από θεωρητικές διαφωνίες και προσωπικές συγκρούσεις στο εσωτερικό του κόμματος το 1903 χωρίστηκε σε Βουλγαρικό Σοσιαλδημοκρατικό Εργατικό κόμμα (Στενοί Σοσιαλιστές), με επικεφαλής τον Ντιμιτάρ Μπλαγκόεφ και στο Βουλγαρικό Σοσιαλδημοκρατικό Εργατικό κόμμα (Ευρείς Σοσιαλιστές).

Το κόμμα έκδιδε τις εφημερίδες "Работнически вестник" (μτφ : Εφημερίδα των εργαζομένων) (μαρξιστική) και το "Социалист" (μτφ : Σοσιαλιστική) , "Народ" (άνθρωποι) (ρεφορμιστική) και τα περιοδικά "Ново време" (μτφ : Μοντέρνοι καιροί) (μαρξιστική) και το "Общо дело" (συνολικό έργο) (ρεφορμιστική).

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]